pmwas 9030 #26 Napisano 31 Lipca 2012 Tak wracając do kwestii pochodzenia tych zegarków... zastanawiałem się, skąd się w 2012 roku wzięły w sprzedaży zegarki z limitacji w 2008 roku... Myślałem, że to samopowtarzalna limitacja, ale to chyba jakieś egzemplatrze z odzysku, powystawowe, poreklamacyjne, czy cholera je wie jakie... Zegarek kol. machlo ma odciski palców na mechanizmie, a mój delikatne naloty na wskazówce godzinowej (palec???), dyskretne ślady odkręcania na śrubkach mocujących mechanizm oraz... dużą rysę na deklu od nieudanego otwierania!!! Zauważyłem dopiero teraz, bo jest w cieniu, przy pasku i światło musiało się odbić, żebym zwrócił uwagę... ten zegarek na pewno był otwierany i, przynajmniej częściowo, demontowany. Ot takie zakupy w Chinach - burdy nie zrobię, bo zegarek jest śliczny, kolekcjonerski i nie mam ochoty się z nim rozstawać, ale zapłaciłem kasę jak za nowy, podatek jak za nowy, a otrzymałem... uzdatniany! Może otwarcie było tylko celem regulacji, ale wątpię, sądząc po śladach na śrubkach i wskazówce, które chyba w fabryce jednak nie powstały... na szczęście brak śladów na innych śrubkach pokazuje, ze razcej mechanizm rozmontowywany na częsci nie był... Ale i tak uważam, ze powinno być napisane, ze jest niepełnowartościowy! 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach