Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

marbyt

ADRIATICA czy ATLANTIC pytanie do znawców i profesional

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zaglądam tu praktycznie codzień na forum, przeczytałem wszystkie możliwe wątki dotyczące tych firm, mechanizmów...

Zastanawiam się nad jedną rzeczą a mianowicie Adiatika (np 12405 lub 1072) czy Atlantic (oczywiscie na myśli tylko jeden model Worldmaster).

Oba przymierzałem , oba dotykałem, oglądałem itd Wnioski:

1. Adriatica dużo ładniejsza, cięższa, większa, lepiej leży - Alantic mały, płaski, lekki jak zegarek z odpustu.

2. Adriatica szkiełko szafirowe za 600zł Atlantic dopiero w Worldmaster za 1200zł.

3. Adriatica mechanizm Eta 2824 Atlantic 2804 czyli niższy model

4. Pasek i tu i tu skórzany

Jak by nie liczyń i nie patrzeć, jakby te zegarki nie obracać i nie przymierzać zawsze Adriatica wygląda na solidniejszą, ma od razu szafirowe szkiełko no i też szwajcar.

Dlatego śmieszą mnie opinie że lepszy Seiko, Citizen lub Atlantic bo w cenie do 1000zł Adriatica jest bezkonkurencyjna i dostępna praktycznie dla większości - a na tym forum można przeczytać większość negatywnych opini - a jak ktoś widział ją tylko na zdjęciu w necie i nie miał na ręce nie powinien się wypowiadać, chyba że ma na myśli modele Adriatici z lat 60-tych, wtedy przyznam rację - design niespecjalny.

A jak wy sądzicie???????

Złodziejem jestem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adriatica montuje i dużo lepsze werki w swoich wyrobach np:UNITAS- ETA 6497-1 które można spotkać u wielu znakomitych :wink: producentów , można również zadać pytanie dlaczego za werk najpopularniejszy eta 2824 w różnych zegareczkach płacimy od 400-500 do 4000-5000 a może i więcej , o czym to świadczy -zupełnie o niczym . Tak samo samochody z tym samym silnikiem kosztują czasami i dwa razy więcej .

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby tak. Dlatego nie rozumiem tych wielu krytycznych uwag, w jednym z postów nawet "nigdy Adriatica..."

Przecież gdy komus nie zalezy na prestizowej marce a te według mnie zaczynają się od 10 tyś i wiecej a nie od zdechlego Atlantica za tysiaczka to jest to idealny zegarek i idealna marka.

Złodziejem jestem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Atlantici są... jakie są. Oczywiście - ich właścicieli szanujemy. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jasne ze szanujemy...ale ja wystepuje tu w obronie tych co maja Adriatice bo umieszczenie jej w Piramidzie na samym dole to po prostu SKANDAL!!! i tyle...

Złodziejem jestem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualnie produkowane adriatiki są ok. Wiele osób pamięta te starsze: źle wywiercone otwory pod teleskopy, wypadające dekle, nieszczelne koperty (mówię o kurzu nie o wodzie), luźne szkiełka itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jasne ze szanujemy...ale ja wystepuje tu w obronie tych co maja Adriatice bo umieszczenie jej w Piramidzie na samym dole to po prostu SKANDAL!!! i tyle...

Chyba żle mnie zrozumiałeś , niestety Adriatica powinna zostać na samym dole piramidy .Od czego miałaby być lepsza , ciekawsza itp.

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mo to podaj konkrety...ja takie podalem i kazdy je moze potiwrdzic idac do pierwszego lepszego zegarmistrza i ogladajac oba zegarki...wtedy kazdy zobaczy ze cieniutki atlantic wyglada jak zabaweczka a nie powazny zegarek...hehehehe

Złodziejem jestem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ziutek
Aktualnie produkowane adriatiki są ok. Wiele osób pamięta te starsze: źle wywiercone otwory pod teleskopy, wypadające dekle, nieszczelne koperty (mówię o kurzu nie o wodzie), luźne szkiełka itd.

dodam jeszcze koronki i tubusy badziewne :evil: :evil: :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie czuję się na siłach na dyskusję , nigdy nie miałem ani Atlantica ani Adriatici , jeśli Ciebie to nie satysfakcjonuje to przykro mi niestety ale napewno chętni się znajdą.

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na pewno sie ktos znajdzie kto chetnie wymieni sie na argunety - bo np latwo powiedziec oblazaca powloka bo ktos gdzies tak powiedzial...na allegro duzo starych adriatic i zadnej nic nie oblazi :)

dlatego chce Adriatice wyzej w piramidzie - kto ustala co jest na jakim miejscu????

Złodziejem jestem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ziutek

na temat tej marki nie chce sie nawet gadac :twisted: :twisted: :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i znow jakies nieuzasadnione uprzedzenia

Złodziejem jestem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gwoli sprostowania - Atlantic stosuje zarówno werk 2804 jak i 2824-2, tak samo jak Adriatica, notabene w jednym modelu wybitnie odtwórcza wobec Worldmastera. Pomysł też ma swoją cenę i Adriatica wyglądająca jak Rolex (taka też się znajdzie) Rolexem nie jest i nie będzie. Nikt nie twierdzi, że Adriatica to nic nie warty badziew. I na forum napisano morze tematów nt. tego, że te same werki w różnych zegarkach nie znaczą tych samych cen. Poczytaj więc najpierw zamiast wyruszać na te wojenki :roll:

Najlepiej w takim razie kupić tanio sam mechanizm ETY i wsadzić w zakupioną tanio kopertę. Mechanizm wtedy ten sam, a ceną to Adriatica się nie umywa.

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wyruszam na wojne :):):) tylko chcialem poruszyc temat nieslusznego uprzedzenia do zegarków Adriatica

Jasne ze mimo montowanai tego samego mechanizmu ceny sa rozne - ale obawiam sie ze to glownie prestiz i marka tyle kosztuja, no moze lepsza koperta, choc nie zawsze.

Nie rozumiem dlaczego tak samo dokladny i trwaly zegarek jak np Atlantic jest plasowany w piramidzie za Vostokiem itp.

Nikt mnie nie przekona ze Seiko do 1tys jest lepszy od Adriaticy bo bylby dziwny gdyby tak sadzil

Złodziejem jestem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie rozumiem dlaczego tak samo dokladny i trwaly zegarek jak np Atlantic jest plasowany w piramidzie za Vostokiem itp.

Nikt mnie nie przekona ze Seiko do 1tys jest lepszy od Adriaticy bo bylby dziwny gdyby tak sadzil

Atlantic nie jest za Vostokiem w piramidzie, jest na tej samej półce.

Nie zamierzam Cię przekonywać co do Seiko, ale nie zdziwiłbym się gdyby był lepszy (cokolwiek to znaczy).

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorki chodzilo ze jest Atlantic razem z Vostokiem a Adriatica jest za nimi...

przeciez to smieszne, mam Vostoka i od kilku dni Adriatice, mam tez starego z lat 70-tych Atlantica no i sorki ale przy calym szacunku dla Vostoka, ktorwego bardzo lubie Adriatica jest ladniejsza, lepiej wykonana no i ma duzo lepszy mechanizm. Wiec...

Złodziejem jestem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Marcin99

nikt nie szydzi z Adriatici... są to zegarki jakie są...

a miejsce jakie zajmują w piramidzie prestiżu jest wystarczające o ile nie za wysokie...

jak ktoś wcześniej wspomniał... w świadomości wielu forumowiczów siedzi Adriatica źle zrobiona, niedopracowana i tyle... teraz troszkę sie to zmieniło... używa dobrych werków.. ma bardzo dobry stosunek cena/jakość - co nie zmienia faktu że nie kupiłbym zegarka tej firmy :wink:

nie bede Cie też przekonywał co do wyższości zegarków Seiko czy też Citizena... (bo bo atlantic i adriatica to kwestia dyskusji i pojmowania tego wszystkiego)... ale biorąc pod uwagę zegarki Seiko serii 5, 5 Sport, OM, Samuraja czy inne... - moim zdaniem takie porównanie jest bez sensy - a ci którzy na forum mają te zegarki - dokładnie to samo powiedzą... nie biorę wogóle pod uwagę Seiko Brightz - które jest zupełnie inną klasą ani Grand Seiko czy Credora który wogóle deklasuje wiele szwajcarskich firm wyższych lotów...

a do Adriatici nikt nic nie ma - tylko tak samo jak powiedziałeś... - nie ma sensu twierdzić że jest lepsza od Seika i innych - skoro sie tych innych nie miało w ręku ani nie używało :wink: są firmy lepsze i gorsze... a Adriatica moim zdaniem zajmuje swe miejsce wtej piramidzie i tak aż za wysoko :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coz czytajac twoj post mam wrazenie ze twoja znajomosc ogranicza sie do znajomosci kilku lotnych nazw. Seiko 5 dobry?? Powiedz ze zartujesz...

Złodziejem jestem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Seiko 5 dobry?? Powiedz ze zartujesz...

Masz inne doświadczenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdecydowanie .... koperta wyglada jak kwarcowy zegarek z przeceny w salonie Casio... ilość sprzedawanych używanych zegarków Seiko 5 na allegro za 100zl z groszami mowi sama za siebie - ludzie pozbywaja sie tego co zaczyna sie psoc - nikt nie sprzeda dobrego zegarka, z ktorego jest zadowolony to chyba jasne...

Złodziejem jestem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
zdecydowanie .... koperta wyglada jak kwarcowy zegarek z przeceny w salonie Casio... ilość sprzedawanych używanych zegarków Seiko 5 na allegro za 100zl z groszami mowi sama za siebie - ludzie pozbywaja sie tego co zaczyna sie psoc - nikt nie sprzeda dobrego zegarka, z ktorego jest zadowolony to chyba jasne...

Trzeba było mówić od razu, że nie miałeś do czynienia, to bym się nie wdawał w dyskusję :wink:

pozdrawiam

http://www.zegarkiclub.pl/forum/viewtopic.php?t=7491

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra jesli uwazasz ze ten zegarek jest fajny to sory, chyba ze jestes nurkiem...a nie sadze :)

Złodziejem jestem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dobra jesli uwazasz ze ten zegarek jest fajny to sory, chyba ze jestes nurkiem...a nie sadze :)

Jeśli Ktoś ma zegarek z pomiarem temperatury i barometrem to oznacza że jest meteorologiem :wink:

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.