Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Artur93

Problem z zegarkiem Casio wave ceptor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam zegarek Casio z mechanizmem wave ceptor i od pewnego czasu mam z nim problem. Chodzi o to ze nie dziala on prawidlowo jak inne zegark, np gdy na innych zegarkach jest godzina 10 to na moim casio jest godzina 10.10, chodzi za szybko o 10 minut, jak go przestawie recznie to na drugi dzien i tak wraca do tej godziny ktora jest niezgodna z innymi zegarkami, jesli ktos moze wiedziec o co chodzi to prosze o pomoc.

Pozdrawiam Artur.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość paparazzo

..innymi zegarkami tzn?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o inne zegarki w domu które mam, lub z godzina ktora jest wyswietlana w telewizji badz w internecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wypada porównanie z, na przykład, tą witryną:

http://godzina.info/

?

Rzecz o tyle dziwna, że nie ma strefy czasowej, która dałaby przesunięcie o 10minut. (Najbardziej specyficzne strefy czasowe to przesunięcie o 10 minut).

Możliwe wyjaśnienia więc, w kolejności malejącego prawdopodobieństwa, są takie:

- inne zegarki w domu masz ustawione nieprawidłowo

- bardzo specyficzny błąd elektroniki zegarka ujawniający się błędnym przepisaniem czasu z zakodowanego sygnału - mało prawdopodobne, ponieważ niezwykle mało prawdopodobne jest wystąpienie takiego błędu spontanicznie jako odosobnionego przypadku, a raczej nie słyszało się o takich problemach w Casio z WC.

- mieszkasz 10 minut świetlnych od nadajnika (tj. jakies 180000 mln km zakładając że po drodze jest powietrze lub próżnia) (:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy z jakąkolwiek witryną można porównywać bo występuje opóźnienie wywołane ładowaniem strony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może napiszesz konkretny model tego zegarka

jeżeli to wskazówkowiec to możesz mieć rozkalibrowane wskazówki - jest do tego funkcja

jeżeli dygital to problem leży gdzieś indziej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy z jakąkolwiek witryną można porównywać bo występuje opóźnienie wywołane ładowaniem strony.

Nie 10 minutowe (:

może napiszesz konkretny model tego zegarka

jeżeli to wskazówkowiec to możesz mieć rozkalibrowane wskazówki - jest do tego funkcja

jeżeli dygital to problem leży gdzieś indziej

Fakt, jeżeli to zegarek wskazówkowy, to to jest najbardziej prawdopodobny scenariusz awarii (:

Zegarki Casio są z olbrzymim prawdopodobieństwem oparte na układzie typu ASIC i wystąpienie przekłamań w układzie scalonym na etapie produkcji (a nawet spontaniczne) miałoby zdecydowanie (_zdecydowanie_) większe szanse sprawić, że zegarek stałby się zupełnie niefunkcjonalny niż spowodować błąd tak bardzo specyficzny.

Więc w wypadku cyfrowego wyświetlacza taki błąd elektroniki wydaje się ekstremalnie mało prawdopodobny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarki w domu chodzą mi raczej dobrze ;)

Model mojego zegarka: Casio OCW-130DE-2AV

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poszukaj w instrukcji czy jest coś takiego jak ręczna kalibracja wskazówek z funkcji zegarka - nie pamiętam skrótu, ale fani Casio na pewno podpowiedzą

w przypadku braku takiej funkcji zachodzi prawdopodobieństwo, że wskazówki zostały źle osadzone

rozumiesz - moduł elektroniczny ma godzinę np 12:00 a wskazówki zostały ustawione na 12:10

mam nadzieję, że można je cofnąć, skalibrować bez rozkręcania zegarka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz polską instrukcję to szukaj tej funkcji pod nazwą "Regulacja położenia wskazówek". W angielskiej nazywa się to "Correction of hand home positions".

W większości wskazówkowych Casio z czterema przyciskami funkcja ta kryje się pod przyciskiem na godzinie czwartej. Należy przytrzymać go na kilka sekund, aż wskazówki ustawią się na godzinie 12:00. Najpierw kalibruje się wskazówkę sekundową, przyciskiem na godzinie ósmej przełącza się na kolejne wskazówki (godzinowa + minutowa). Jeśli w Twoim ustawią się one na 12:10, mamy przyczynę. Jeśli nie, odpowiedzi trzeba szukać gdzie indziej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest taki temat jak: "regulowanie poczatkowego polozenia wskazowek"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko że problem jest jeszcze taki iz instrukcja obslugi jest na tyle malo dokladna ze nie jest napisane jak wejsc w tryb poczatkowego ustawienia wskazowek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki moduł jest w tym zegarku (czterocyfrowe oznaczenie na deklu)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc w tryb regulacji wskazówek wchodzisz poprzez dwukrotne wciśnięcie dolnego przycisku. Wskazówka sekundowa ustawi się wtedy na godzinie 12 (oczywiście o ile jest prawidłowo skalibrowana). Dalej powinieneś sobie poradzić według instrukcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki Panowie za pomoc, juz wszystko jest dobrze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze jedno pytanie, bo mam na szkle taka mala ale dosc wyczuwalna syske ok 2mm, i chcialbym sie spytac czy mozna to w jakis sposob zniwelowac, oczywiscie bez wymeniania szkla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

można próbować polerować

samemu lub u zegarmistrza

lub nosić, a za czas jakiś wymienić

w nim jest szkło mineralne więc szału cenowego za wymianę nie będzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.