Artur93 0 #1 Napisano 20 Lipca 2012 Witam, posiadam zegarek Casio z mechanizmem wave ceptor i od pewnego czasu mam z nim problem. Chodzi o to ze nie dziala on prawidlowo jak inne zegark, np gdy na innych zegarkach jest godzina 10 to na moim casio jest godzina 10.10, chodzi za szybko o 10 minut, jak go przestawie recznie to na drugi dzien i tak wraca do tej godziny ktora jest niezgodna z innymi zegarkami, jesli ktos moze wiedziec o co chodzi to prosze o pomoc.Pozdrawiam Artur. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość paparazzo #2 Napisano 20 Lipca 2012 ..innymi zegarkami tzn? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur93 0 #3 Napisano 20 Lipca 2012 Chodzi mi o inne zegarki w domu które mam, lub z godzina ktora jest wyswietlana w telewizji badz w internecie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sill 6 #4 Napisano 20 Lipca 2012 Jak wypada porównanie z, na przykład, tą witryną:http://godzina.info/ ? Rzecz o tyle dziwna, że nie ma strefy czasowej, która dałaby przesunięcie o 10minut. (Najbardziej specyficzne strefy czasowe to przesunięcie o 10 minut). Możliwe wyjaśnienia więc, w kolejności malejącego prawdopodobieństwa, są takie:- inne zegarki w domu masz ustawione nieprawidłowo- bardzo specyficzny błąd elektroniki zegarka ujawniający się błędnym przepisaniem czasu z zakodowanego sygnału - mało prawdopodobne, ponieważ niezwykle mało prawdopodobne jest wystąpienie takiego błędu spontanicznie jako odosobnionego przypadku, a raczej nie słyszało się o takich problemach w Casio z WC.- mieszkasz 10 minut świetlnych od nadajnika (tj. jakies 180000 mln km zakładając że po drodze jest powietrze lub próżnia) (: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juh 2 #5 Napisano 20 Lipca 2012 Nie wiem czy z jakąkolwiek witryną można porównywać bo występuje opóźnienie wywołane ładowaniem strony. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4374 #6 Napisano 20 Lipca 2012 może napiszesz konkretny model tego zegarkajeżeli to wskazówkowiec to możesz mieć rozkalibrowane wskazówki - jest do tego funkcjajeżeli dygital to problem leży gdzieś indziej 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sill 6 #7 Napisano 20 Lipca 2012 Nie wiem czy z jakąkolwiek witryną można porównywać bo występuje opóźnienie wywołane ładowaniem strony.Nie 10 minutowe (: może napiszesz konkretny model tego zegarkajeżeli to wskazówkowiec to możesz mieć rozkalibrowane wskazówki - jest do tego funkcjajeżeli dygital to problem leży gdzieś indziejFakt, jeżeli to zegarek wskazówkowy, to to jest najbardziej prawdopodobny scenariusz awarii (: Zegarki Casio są z olbrzymim prawdopodobieństwem oparte na układzie typu ASIC i wystąpienie przekłamań w układzie scalonym na etapie produkcji (a nawet spontaniczne) miałoby zdecydowanie (_zdecydowanie_) większe szanse sprawić, że zegarek stałby się zupełnie niefunkcjonalny niż spowodować błąd tak bardzo specyficzny.Więc w wypadku cyfrowego wyświetlacza taki błąd elektroniki wydaje się ekstremalnie mało prawdopodobny. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur93 0 #8 Napisano 20 Lipca 2012 Zegarki w domu chodzą mi raczej dobrze Model mojego zegarka: Casio OCW-130DE-2AV 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4374 #9 Napisano 20 Lipca 2012 poszukaj w instrukcji czy jest coś takiego jak ręczna kalibracja wskazówek z funkcji zegarka - nie pamiętam skrótu, ale fani Casio na pewno podpowiedzą w przypadku braku takiej funkcji zachodzi prawdopodobieństwo, że wskazówki zostały źle osadzonerozumiesz - moduł elektroniczny ma godzinę np 12:00 a wskazówki zostały ustawione na 12:10mam nadzieję, że można je cofnąć, skalibrować bez rozkręcania zegarka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #10 Napisano 20 Lipca 2012 Jeśli masz polską instrukcję to szukaj tej funkcji pod nazwą "Regulacja położenia wskazówek". W angielskiej nazywa się to "Correction of hand home positions". W większości wskazówkowych Casio z czterema przyciskami funkcja ta kryje się pod przyciskiem na godzinie czwartej. Należy przytrzymać go na kilka sekund, aż wskazówki ustawią się na godzinie 12:00. Najpierw kalibruje się wskazówkę sekundową, przyciskiem na godzinie ósmej przełącza się na kolejne wskazówki (godzinowa + minutowa). Jeśli w Twoim ustawią się one na 12:10, mamy przyczynę. Jeśli nie, odpowiedzi trzeba szukać gdzie indziej... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur93 0 #11 Napisano 20 Lipca 2012 jest taki temat jak: "regulowanie poczatkowego polozenia wskazowek" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4374 #12 Napisano 20 Lipca 2012 Tak, to ten 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur93 0 #13 Napisano 21 Lipca 2012 Tylko że problem jest jeszcze taki iz instrukcja obslugi jest na tyle malo dokladna ze nie jest napisane jak wejsc w tryb poczatkowego ustawienia wskazowek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #14 Napisano 21 Lipca 2012 Jaki moduł jest w tym zegarku (czterocyfrowe oznaczenie na deklu)? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur93 0 #15 Napisano 21 Lipca 2012 4317 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #16 Napisano 21 Lipca 2012 No więc w tryb regulacji wskazówek wchodzisz poprzez dwukrotne wciśnięcie dolnego przycisku. Wskazówka sekundowa ustawi się wtedy na godzinie 12 (oczywiście o ile jest prawidłowo skalibrowana). Dalej powinieneś sobie poradzić według instrukcji. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur93 0 #17 Napisano 21 Lipca 2012 Dzieki Panowie za pomoc, juz wszystko jest dobrze 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur93 0 #18 Napisano 30 Lipca 2012 Mam jeszcze jedno pytanie, bo mam na szkle taka mala ale dosc wyczuwalna syske ok 2mm, i chcialbym sie spytac czy mozna to w jakis sposob zniwelowac, oczywiscie bez wymeniania szkla. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4374 #19 Napisano 30 Lipca 2012 można próbować polerowaćsamemu lub u zegarmistrzalub nosić, a za czas jakiś wymienićw nim jest szkło mineralne więc szału cenowego za wymianę nie będzie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach