Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

AWG

Synchronizacja wskazówek

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Posiadam stary zegarek mechaniczny WOSTOK z datą. Przy dokładnych oględzinach stwierdziłem, że mała wskazówka "wyprzedza" dużą. Oddając zegarek do czyszczenia, poprosiłem zegarmistrza, aby je zsynchronizował" i tak się też stało. Potem zegarek trochę poleżał i przy ponownej decyzji o użytkowaniu trzeba było sporo się nakręcić (ca. 2/3 miesiąca) bo data miała duże opóźnienie. Po ustawieniu wszystkiego zauważyłem, że znowu duża wskazówka opóźnia się w stosunku do małej. Najlepiej widać to na godzinie 12, gdy mała nie chowa się po dużą, lecz jest trochę do przodu. Co może być przyczyną ponownego braku synchronizacji ? A druga sprawa: przy nakręcaniu zauważyłem, że werk dosyć luźno "lata" w kopercie. Wszystkie śrubki są na swoich miejscach. Pytanie: czy w takich zegarkach występują może jakieś blaszki mocujące. Zegarek ten jak w temacie : Popękane szkiełko. Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Twój opis wskazuje na mechanizm Wostok2216. A defekt wydaje się także typowy czyli brak blaszki dociskowej pomiedzy kołem godzinowym a blaszką w kształcie Y przymocowaną do płyty kalendarza. Wtedy luźne koło wyskakuje z zazębień przekładni i dzieje się tak jak się dzieje... Zegarmistrz mógł przeoczyć brak blaszki i złożył mechanizm z tego "co dostał". Czyli bez blaszki dociskowej. Jak pisałeś przed czyszczeniem defekt już był.

Właściwie złożony mechanizm wygląda tak:

w2214up.jpg

"Na godzinie" 12:30 rzeczona blaszka Y a pod spodem dociskająca koło godzinowe.

Druga sprawa czyli luźny werk w kopercie zwykle wynika z tego, że obraca się w całości wraz z pierścieniem dopasowującym i wałkiem koronki. Przyczyną nie koniecznie jest niedokręcenie mechanizmu do pierścienia a zła jego wielkość bądź co częste brak uszczelki. Ta dociskając pierścień poprzez dekiel ustalała położenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twój opis wskazuje na mechanizm Wostok2216. A defekt wydaje się także typowy czyli brak blaszki dociskowej pomiedzy kołem godzinowym a blaszką w kształcie Y przymocowaną do płyty kalendarza. Wtedy luźne koło wyskakuje z zazębień przekładni i dzieje się tak jak się dzieje... Zegarmistrz mógł przeoczyć brak blaszki i złożył mechanizm z tego "co dostał". Czyli bez blaszki dociskowej. Jak pisałeś przed czyszczeniem defekt już był.

Właściwie złożony mechanizm wygląda tak:

w2214up.jpg

"Na godzinie" 12:30 rzeczona blaszka Y a pod spodem dociskająca koło godzinowe.

Druga sprawa czyli luźny werk w kopercie zwykle wynika z tego, że obraca się w całości wraz z pierścieniem dopasowującym i wałkiem koronki. Przyczyną nie koniecznie jest niedokręcenie mechanizmu do pierścienia a zła jego wielkość bądź co częste brak uszczelki. Ta dociskając pierścień poprzez dekiel ustalała położenie.

Dziękuję bardzo za sugestie. Przy najbliższej wizycie u zegarmistrza postaramy się to sprawdzić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.