wolfheart 9 #1 Napisano 21 Sierpnia 2012 witam. kupiłem zegarek seiko 5 problem w tym że na deklu z tyłu są inne oznaczenia mchanizmu (7025) - może tylko dekielek zmieniony a w środku jest mechanizm 7019a - 21 jewels. tarcza jednak opsana jest 17 jewels. pytanie do znawców marki czy zamieniona tarcza i dekiel? czy może wersja z poprawionym mechanizmem ale także na tarczy powinna być informacja o 21 kamieniach czy może poprosu trafiłem na składak? co robic w tej sytuacji? dziękuję za pomoc. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4514 #2 Napisano 21 Sierpnia 2012 niestety na moje oko trafiłeś na składaka - wszystko z innej parafiinawet wskazówki nie są od tej tarczy, tarcza od tego zegarka, a mechanizm od tej koperty, która zakręcona jest cudzym deklem gdybyś trafił na lepszy mechanizm mógłbyś odkryć 7019b zamiast 7019aa tak sam sobie odpowiedziałeśSeiko nie kłamieco zrobić ?zapomnieć i cieszyć się, że chodziwyrzucić przez okno - jeżeli drażnioddać sprzedawcy jeżeli czujesz się nabity w butelkę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal.m 0 #3 Napisano 21 Sierpnia 2012 składakna deklu masz oznaczenie 7025 a te mechanizmy nie były montowane w seiko 5 (o ile się nie mylę)nic w tym zegarku do siebie nie pasujeKoperta z deklem od jednego zegarka, tarcza od innego, wskazówki i mechanizm jeszcze od innego. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolfheart 9 #4 Napisano 21 Sierpnia 2012 ok dziękia co byście radzili zrobić. zaczynając od mechanizmu dokupić tarczę i kopertę czy może odwrotnie poszukać mechanizmu z tarczą do tej koperty? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4514 #5 Napisano 21 Sierpnia 2012 a co chcesz uzyskać ?zdajesz sobie sprawę, że trzeba będzie zdobyć dziki zachód? bo jeżeli nie masz sentymentów to taniej i lepiej będzie kupić nowe Seiko 5 na 4r36 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal.m 0 #6 Napisano 21 Sierpnia 2012 Tak jak napisał Ci Burnus nie ma sensu inwestować w ten zegarek, żeby doprowadzić go do oryginalności.Seiko 5 w niezłym stanie lata 70/80 bez problemu można w niezłym stanie złapać za 100 - 300 zł (zależnie od modelu). Zmiany, nad którymi się zastanawiasz to koszt około 200-300zł. Jeśli więc nie masz sentymentu do tego zegarka to albo go przeznacz na części albo noś w takim stanie (imo straszny z niego brzydal) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolfheart 9 #7 Napisano 21 Sierpnia 2012 akurat tarcza mi się podoba nawet z tymi wskazówkami . a czy macie może jakieś zdjęcia albo odnośniki żeby do tej tarczy dopasować kopertę i wskazówki z oryginału? tak się składa że mechanizm 7009 mam od innego seiko więc byłoby ok ale nie znalazłem nigdzie zdjęcia tej tarczy w oryginalnym zegarku więc nie bardzo wiem czego szukać. z drugiej strony jakie modele seiko wychodziły z tą kopertą oraz tym mechanizmem 7019a? czy może chociaż ta koperta i ten mechanizm tworzą całość? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal.m 0 #8 Napisano 21 Sierpnia 2012 W tej kopercie widziałem jakieś ACTUSY dekiel jest od takiego: Mój odnośnik podaj jakie numery są na tarczy - będzie prościej zidentyfikować 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolfheart 9 #9 Napisano 22 Sierpnia 2012 ok . dzięki za info. porozmawiam jeszcze ze swoim zegarmistrzem i jak nic nie wymyślimy to poprostu wystawię go tak jak jest z dokładnym opisem . być może komuś się coś przyda z niego. dodam że zegarek chodzi w tej konfiguracji. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rink 41 #10 Napisano 23 Sierpnia 2012 akurat tarcza mi się podoba nawet z tymi wskazówkami . a czy macie może jakieś zdjęcia albo odnośniki żeby do tej tarczy dopasować kopertę i wskazówki z oryginału? tak się składa że mechanizm 7009 mam od innego seiko więc byłoby ok ale nie znalazłem nigdzie zdjęcia tej tarczy w oryginalnym zegarku więc nie bardzo wiem czego szukać. z drugiej strony jakie modele seiko wychodziły z tą kopertą oraz tym mechanizmem 7019a? czy może chociaż ta koperta i ten mechanizm tworzą całość?Ja bym nic nie kombinował.Już wiesz, że to składak i to jego "całość". W tym jego urok. Jedyne takie seiko, wśród tysięcy jednakowych braci. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolfheart 9 #11 Napisano 23 Sierpnia 2012 w sumie tak. gdy go zobaczymłem to od razu mi się spodobał. taki trochę w stylu divera . duże wskazówki strzałki ( dosyć mocno świecące w nocy) ładna tarcza i koperta. dam go do zegarmistrza niech sprawdzi jak chodzi i czy będzie działał bezproblemowo i chyba zostawię tego customa seiko. jedynie do czego moge się doczepić to deczko zbyt małe szkiełko - które i tak pójdzie do wymiany bo jest pęknięte - powoduje ze nie widać w 100 % tarczy. szczególnie dolnych napisów na tarczy japan i nr mechanizmu. swoją drogą ciekawi mnie ile osób nosi takie właśnie zegarki składaki? mając oczywiście wiedzę o nich i z czego zostały złożone a nie o takich które tylko miały "prawie" wyglądać jak oryginał. ostatnio na forum w galerii był ładny zegarek pokazany i właśnie zrobiony od zera przez kogoś. jedyny niepowtarzalny ale taki był zamysł tego projektu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach