kaer 2 #1 Napisano 21 Sierpnia 2012 Dostałem do poprawienia stary zegar wiszący. Bijącego Friedrich Mauthe z Schwenningen (FMS) z mechanizmem wzmacniania gongu Gongschlag.Problemem jest, że gong bije dokładnie 2 min po pełnej godzinie lub połówce. Proszę o opradę w jaki sposób to poprawić? Tutaj widać mechanizm uruchamiający. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #2 Napisano 21 Sierpnia 2012 Było już na ten temat ze sto razy....Ale ze względu na ładne zdjęcia (i numer do zegarmistrza):Wskazówka minutowa ma ciasno spasowaną tulejkę do osadzenia na osi minutowej. Należy ją ciut przekręcić. Jak nie ma - to gorzej. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaer 2 #3 Napisano 21 Sierpnia 2012 Wiedziałem, wiedziałem, że to jakaś pierdoła Już chyba obwody mi się popaliły od tego myślenia Dziękuję za poradę, już wszystko jest ok. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaer 2 #4 Napisano 23 Sierpnia 2012 Zegar pięknie chodzi. Wrzucę jeszcze kilka zdjęć całości. Czy może ktoś potwierdzić, że dół skrzyni jest kombinowany i brakuje korony ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lik 1 #5 Napisano 23 Sierpnia 2012 Nie jestem znawcą ale moją uwagę zwróciło brak zgodności jeśli chodzi o zdobienia cyferblatu(motyw roślinny) i soczewki wahadła(motyw geometryczny). 0 Ex factis non ex dictis amici pensandi sunt Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaer 2 #6 Napisano 23 Sierpnia 2012 Bardzo możliwe. Na zdjęciu tego nie widać, ale wahadło pomalowane jest jakimś złotolem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #7 Napisano 23 Sierpnia 2012 Mysle ze dol skrzyni jest OK, oczywiscie poza wspomnianym wahadlem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach