Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Chris1

stary zegarek Atlantic Worldmaster

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, to mój pierwszy post na forum i mam nadzieje że jest w odpowiednim dziale.

Dostałem zegarek Atlantic Worldmaster, ma on ok. 20-25 lat. Zastanawiam się jednak czy to co mam jest oryginalnym zegarkiem? Proszę o opinię czy jest on oryginalny czy to falsyfikat?

Widać że z pod warstwy galwanicznej wychodzi mosiądz z którego zrobiono kopertę.

Dodatkowo myślałem o tym żeby zacząć go nosić, jednak nie lubie pasków. Myślałem o założeniu bransolety, ale nie moge znaleźć żadnego info o tym czy da się dostać pasującą bransoletę wraz z maskownicami.

Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi :)

PA050161.jpg

PA050158.jpg

PA050159.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz piękny oryginalny model który jest jeszcze starszy niż przypuszczasz. Pod warunkiem że nikt nie zamienił w nim mechanizmu ;). Koperta raczej do renowacji tak jak i koronka. Ale biorąc pod uwagę stan tarczy to byłby po tym zabiegu piękny zegarek. Niestety o bransolecie zapomnij ponieważ nosi się je bezszkodowo raczej tylko do stalowych kopert a ta jak zauważyłeś taka nie jest. Jeśli zdecydowałbyś nosić go (imo najlepiej na ciemnobrązowym lakierowanym lub bordowym pasku) to obowiązkowo zanieś do zegarmistrza na przesmarowanie i czyszczenie (taki przegląd serwisowy jak w samochodach czasami się robi ;). No i gratulacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

To późniejszy model ORIGINALI, z mechanizmem FHF 969 i systemem antywstrząsowym ANTICHOC.

Koperta po renowacji będzie miała zaokrąglone krawędzie.

Proponuję przyjąć, że to fajny, stary zegarek, z duszą i nie poddawać go renowacji. Oczywiście przegląd, smarowanie i regulacja, jak najbardziej mu się należy.

Co do bransolety to podzielam zdanie antiquarius.maximus, zniszczy ona szybko kopertę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperta po renowacji będzie miała zaokrąglone krawędzie.

Mówimy tu o dobrej renowacji ;). Zrobiłem już kilka renowacji kopert, w tym trzy atlaniki, nawet polską Alfę z Błonia i naprawdę wyglądają świetnie.

To inwestycja jakieś 100 zł. Może jeszcze koronka ze 30. Dobry pasek też tak minimum z 40- 50. Tak więc musisz być przkonany że chcesz nosić. No ale jak już się zdecydujesz to zegar jak dzwon ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Mówimy tu o dobrej renowacji ;). Zrobiłem już kilka renowacji kopert, w tym trzy atlaniki, nawet polską Alfę z Błonia i naprawdę wyglądają świetnie.To inwestycja jakieś 100 zł. Może jeszcze koronka ze 30.

Pokaż zdjęcia takich kopert Atlantika, najlepiej przed i po. I daj namiary na wykonawcę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No na zdjęcia przed to trochę za późno. Podeślij maila to wrzucę fotki bo koledze mieszamy w temacie. A namiary na łódzki Chronostar nie są jakieś ekskluzywne ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam sie z Xylogiem, krawędzie będą zaokrąglone niezależnie kto ci to zrobi i moim zdaniem nie ma sensu wysyłać do chronostara czy do innej firmy - (btw w Poznaniu koszt renowacji to 60pln - tutaj efekty na przykładzie mojego zegarka http://zegarkiclub.pl/forum/topic/45030-pokazmy-swoje-worldmastery/page__st__540 )

Ja proponuję kupic identyczną nową na alledrogo ale ze stali - cena chyba około 130pln albo u któregoś z kolegów z forum, jesli pamiętam miał tańsze i pisał gdzies o tym na forum.

Masz święty spokój z wycieraniem się chromu czy jego porysowaniem a w dodatku dobrze wygląda.

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jak ze stali to i bransoletę możesz założyć. Pytanie czy wtedy zegarek będzie jeszcze oryginalny?

A co do krawędzi. Koperty są szlifowane przed chromowaniem i nie muszą być okrągłe. Widziałem chromowanie za 60 zł i na takie raczej bym się nie zdecydował. Ale nie mam zamiaru się o to z kimś pojedynkować ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie masz zastrzeżenia do chromowania z załącznika lub czy możesz wkleic lepsze za 100 pln?

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak. Zaczynamy jakąś licytację. Zaraz dojdziemy do prób cięcia włosa krawędzią koperty. Panowie niech Wam będzie że się nie da. Mnie naprawdę nie zależy żeby ktoś sie ze mną zgadzał lub nie. Over. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

over ;)

i miłego wieczoru :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do krawędzi. Koperty są szlifowane przed chromowaniem i nie muszą być okrągłe.

No tak. Zaczynamy jakąś licytację. Zaraz dojdziemy do prób cięcia włosa krawędzią koperty. Panowie niech Wam będzie że się nie da. Mnie naprawdę nie zależy żeby ktoś sie ze mną zgadzał lub nie. Over. ;)

Ależ oczywiście, że się da i koperta po renowacji może mieć ostre krawędzie. Tyle, że "miszczom" od renowacji albo sie nie chce, albo nie opłaca, albo zwyczajnie nie potrafią tego zrobić dobrze

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co płacić za renowację i ponowne chromowanie 100zł jak tutaj prosze bardzo ostre krawędzie i stal na długo długo no i bransoletke można podłączyć :)http://allegro.pl/nowa-koperta-stalowa-do-zegarka-atlantic-teleskopy-i2694088198.html i zegarek dalej jest oryginalny, przynajmniej dla mnie :)

Fajny zegarek to jeden z najbardziej rozpoznalwanych zegarków w Polsce, kultowy, piekny i ciągle porządany więc ciesz sie nim mam identycznego w zbiorach tylko z datownikiem i nie przeszkadzają mi delikatne ślady używania..... przecież to vintage ;)

Xyloga ma racje odpuść renowacje i noś poprostu noś. No chyba że przeszkadza ci koperta to osobiście zakupił bym stalową. :)

Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.