Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

shadowline

Nicolet Bidynator Patented

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Nawiązując do moich wcześniejszych postów na temat zegarka Nicolet Watch chciałbym się zapytać o mechanizm.

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/81559-nicolet-watch/page__p__883215__hl__nicolet__fromsearch__1#entry883215 - tu więcej zdjęć koperty itd.

Zegarek oddałem do Pana Jerzego Rosiaka na konserwację i doprowadzenie do stanu używalności. Jest to podobno FF kal. 1560.

Mechnizm sygnowany Nicolet Watch, 17 Jewels Swiss.

Na mechanizmie jest również napis Bidynator Patented. Co to oznacza?

Wg zegarmistrza jest to dość rzadki mechanizm. Bardzo proszę o kilka słów dotyczących mechanizmu... Poniżej kilka zdjęć (bardzo przepraszam za jakość, nie byłem przygotowany), być może uda się Wam coś z nich powiedzieć więcej.

post-54891-0-97098100-1352380741_thumb.jpg

post-54891-0-24006600-1352380825_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Bidynator" oznacza naciag mechanizmu w obydwu kierunkach ruchu rotora. System wprowadzony przez Felse w 1942 roku.

Twój werk to prawdopodobnie włąśnie Felsa, ale na fotce to on do wsystkiego podobny ;)

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Bidynator" oznacza naciag mechanizmu w obydwu kierunkach ruchu rotora. System wprowadzony przez Felse w 1942 roku.

Twój werk to prawdopodobnie włąśnie Felsa, ale na fotce to on do wsystkiego podobny ;)

Dziękuję za odpowiedz.

Jakiej jakości jest to werk? Znany, lubiany? Czy raczej kiepski?

Ps. Znalazłem informacje, że taki werk o kalibrze 1560 montowany byl min. w Ulysse Nardin? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiej jakości jest to werk? Znany, lubiany? Czy raczej kiepski?

Znany, lubiany, bardzo przyzwoity i wykorzystywany przez wiele firm. Bidynatory uzywane były m.in. przez Alpinę, Corteberta, Enicara, Dugenę, Breitlinga, Atlantica, Delbanę, Baume&Mercier i wiele innych. Najczęściej spotyka się FELSĘ 690

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znany, lubiany, bardzo przyzwoity i wykorzystywany przez wiele firm. Bidynatory uzywane były m.in. przez Alpinę, Corteberta, Enicara, Dugenę, Breitlinga, Atlantica, Delbanę, Baume&Mercier i wiele innych. Najczęściej spotyka się FELSĘ 690

Nie mogę się doczekać odbioru zegarka :). Mam nadzieję, że wszystko będzie ok.

Na to wychodzi, że mój jest troszkę inny, bo chyba nie można powiedzieć, że są z jednej rodziny?? Przynajmniej tak wynika z ... http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?10&ranfft&0&2uswk&Felsa_1560 .

Jeśli się mylę, proszę poprawcie mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.