Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

makemebad

Tissot T-Touch Expert problemy ze szkiełkiem dotykowym

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

piszę na forum ponieważ skończyły mi się pomysły na mojego Tissota T-Touch Expert T013420A. Zegarek posiadam od 4 lat. Nie był zalany, nie upadł i nie działały na niego ekstremalne temperatury. Jakieś 6 miesiecy temu przestało działać szkiełko dotykowe - pomyślałem, że może bateria padła więc wymieniłem bterię na Sony. Zegarek działał przez ten czas bez zarzutów. Tydzień temu sytuacja się powtórzyła więc ponownie wymieniłem baterię. Tym razem Maxell podziałał dobę po czym szkło przestało reagować. Wczoraj renata... i sytuacja się powtórzyła. Doszedłem do wniosku, że to zbyt wiele baterii aby wina po ich stronie leżała.

Brak responsywności obiawiał się tym, że najpierw nie miałem dostępu do kompasu i pomiaru temperatury a następnie po kilku godzinach do reszty funkcji. Szkiełko całkowicie przestawało reagować. Szkło siadało po pierwszym prysznicu (nie ściągam go z ręki). Pomyślałem, że może pod bezelem jest osad, który po zebraniu wilgoci wpływa na pojemność a tym samym zbieranie ładunków przez okładziny warsty dotykowej, lecz po ściągnięciu i wyczyszczeniu bezela oraz szkła sytuacja sie nie zmieniła.

Odkręciłem tylne wieko, czujniki wyglądają pięknie, w środku czyściutko, i teraz uwaga - po odkręceniu wieka i wyciągnięciu czujników dotyk odzyskał sprawność. Wszystko śmiga lecz nie wyświetla wszystkich funkcji (co jest zrozumiałe bo wyciągnąłem czujniki). Bez wyciągania baterii i resetowania zegarka. Tu nadmienię, że zegarek również resetowałem kilka dni wcześniej.

Dla pewności wykręciłem 4 śrubki mocujące mechanizm i sprawdziłem elastometr i dalej czyściutko. Wszystko wygląda idealnie, zegarek nie ma najmniejszej rysy na szkle. Rodzi się pytanie co powoduje, że szkło po czasie przestaje działać a gdy tylko odkręce wieko odzyskuje sprawność. Może śrubki za mocno przykręcam? Nie moge przykręcić ich słabo bo zegarek straci szczelność...

Zegarek na chwilę obecną jest poskładany do kupy i działa. Pytanie jak długo.

Na codzień zajmuję się naprawą przenośnych urządzeń elektronicznych. Mam dostęp do mikroskopu i odpowiednich narzędzi.

Byłbym bardzo wdzięczny za jakiekolwiek sugestie.

Pozdrawiam Filip

Edit: Po kąpieli, myciu w umywalce, utrzymaniu w zanurzeniu w umywalce zegarek działa bez zarzutu. Może wyczyszczenie syfu pod bezelem i reset w postaci wyciągnięcia baterii pomógł.

Gdyby ktoś się zastanawiał jak w miarę bezpiecznie ściągnąć bezel to piszę iż ja użyłem czegoś takiego do podważenia:

http://images.okazje.info.pl/p/telefony/2150/srt-narzedzie-do-otwierania-obudow.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dolaczasz do klubu uszkodzonych t-touch.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie nie dalej jak miesiąc temu miałem T-toucha od koleżanki męża do zrobienia i nie działało szkiełko dotykowe choć zegarek chodził, jeden zegarmistrz powiedział, że bateria dobra, drugi wymienił baterię i zegarek ruszył bez problemu i chodzi do dziś jednak sprzedawca a raczej właściciel sklepu z markowymi zegarkami szwajcarskimi, który zajmuje się importem i prowadzi serwis zegarków powiedział że przynajmniej raz w miesiącu ma ten model na serwisie i bardzo często wymieniają w nich całe mechanizmy powiedział że to koszt około 600zł i jest to częsta przypadłość tego modelu. Pytanie tylko czemu się tak dzieje??

Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiedzmy sobie wprost - bo to wielkie G jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie mój jak na razie po gruntownym wyczyszczeniu i włożeniu baterii na której przestawał pracować po jednym dniu dalej śmiga. Dam znać jakby coś się zmieniło.

Pytanie: Czy w razie gdyby padł mi mechanizm lub pękło szkło to czy ktoś z was posiada owe części do sprzedania? Rozumiem, że przy pękniętym szkle nie obyłoby się bez wymiany całej koperty.

Jakie są mniej więcej ceny poszczególnych elementów zegarka?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie dzisiaj dołączam do klubu uszkodzonych:) w moim t-touch siadł dotyk w miejscu temperatury... zastanawiam się co z nim zrobić. Popsuł się pół roku po gwarancji...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup protreka

Pewnie coś pomyśle jednak najpierw trzeba naprawić to ustrojstwo. Posiadam model z tytanu polerowanego T33788892. Ktoś ma jakieś porady? (bez wizyty w serwisie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sadze, ze bez serwisu, i to kosztownego, sie nie obejdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wie ktoś może jak ściągnąć ten pierścień trzymający wnętrze zegarka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wie ktoś może jak ściągnąć ten pierścień trzymający wnętrze zegarka?

Wszystko opisałem w pierwszym poście. Jeżeli nie znajdziesz piórka to możesz spróbować kartą kredytową / płatniczą / czymkolwiek z tworzywa sztucznego odpowiednio cienkiego.

Po ściągnieciu pierścienia wyczyść szkło z osadu. Wyciągnij i włóż baterię (zresetuj) i sprawdź czy pomogło.

PS. Mój jak na razie dalej śmiga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich, jestem tu świerzy. Mój problem z T-Touchem polega na tym że po wczasach w Egipcie i moczeniu w morzu przestało działać mi szkiełko ale tylko w dwóch pozycjach a mianowicie METEO oraz środek do powrotu w funkcję zegarka. Tym samym nie potrafię nastawić czasu ponieważ dotykając środka mogłem przełączać czas, datę i ustawienia które przełączyły mi się na stopy i fahrenheity. Czy szkiełko jest jakieś dwuwarstwowe? Czy mogła się tam dostać sól? Po rozebraniu zegarka jak delikatnie dotykam gumkę łączącą mechanizm z szkiełkiem to funkcje się przełączają i METEO też udało mi się uruchomić więc podejrzewam że sam mechanizm jest ok tylko pola dotykowe na szkle mogły ulec awarii. Ma ktoś jakiś pomysł jak to naprawić? Wiem że napiszecie SERWIS ale przeraża mnie koszt tym bardziej że jest to zwykły T-Touch nie expert. Czekam na rady i pozdrawiam miłośników zegarków :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie,

nie wiem czy jest sens odgrzewać kotleta ale może przyda się dla potomnych. 

Ustaliłem przyczynę problemów ze swoim T-Touch Expertem i wydaje mi się, iż te problemy mogą pojawiać się w innych podobnych konstrukcyjnie modelach. Otóż jak się okazuje w moim przypadku wszystkiemu winny jest elastometr (ta gumka przewodząca między szkłem dotykowym a mechanizmem). Po pewnym czasie użytkowania strasznie zaczyna on zanieczyszczać tym co się z niego wykruszy / wytrze pola warstwy dotykowej szkła zegarka. Zauważyłem to pod mikroskopem pod odpowiednim oświetleniem. 

Rozwiązaniem jest rozebranie zegarka, wyciągnięcie mechanizmu i dokładne (bardzo dokładne) wyczyszczenie szyby od wewnątrz i niezwykle delikatne przetarcie wyciągniętego elastometru wilgotną szmatką - tak aby oczyścić go z zabrudzeń. Proszę zachować w tym wypadku szczególną ostrożność i pamiętać o tym aby elastometr wylądował w zegarku spowrotem suchy. 

To co się dzieje w tym modelu jest moim zdaniem dość rażącym błędem konstrukcyjnym firmy. Elastometr jest osadzony w dość dużej szczelinie i w przypadku wstrząsów i zmian temperatury może się przemieszczać roznosząc zanieczyszczenia, które sam wytwarza. 

Pozdrawiam

Filip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.