Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

jimmibaton

Orient "Patelnia"

Rekomendowane odpowiedzi

Na razie kilka zdjęć "na szybko" mojego nowego nabytku. Przed momentem odebrałem go od zegarmistrza, gdzie przeszedł przegląd i gruntowne czyszczenie. Drodzy Państwo! Oto On :D

post-56934-0-82992000-1354728310_thumb.jpg

post-56934-0-08198700-1354728317_thumb.jpg

post-56934-0-64721600-1354728319_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładny :lol: Mój tata ma patelnię - niestety po przejściach. Zepsuł się przycisk od datownika (ten pierwszy od góry) i urwały się słupki od tarczy. Zanieśliśmy go do zegarmistrza i ten wstawił jakąś badziewną - nieoryginalną. Na dodatek wymienił szkiełko (oryginalne wypadało) i zrobił to "jak nogami" - szkiełko pęknięte z boku, porysowane, a obrzeża tarczy są przez nie nieczytelne. Szukałem oryginalnej tarczy w kolorze niebieskim (taką tata miał), bądź miodowym, lecz nigdzie nie znalazłem. Chyba kupię tacie tą patelnię pod choinkę - do 150zł na allegro powinno się wyhaczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pogratulowac tylko zegarmistrza , szkoda zegarka . Nowego za 150 pln to raczej sie nie kupi. Ten zegarek ma swój urok i dla wielu właśnie wspomnień czar . Nowe po ok 400 pln . Może warto Tacie taki prezent zrobić , od razu poczuje sie jak za młodu :)

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chęci to mam, ale gorzej z funduszem... Na allegro są używane często w licytacji i taki bym próbował "wyrwać". Tata zaniósłby go sobie do przglądu i by było ok :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm....pamiętam czasy jego świetności, szkoda tylko, ze na takiego rzeźnika trafiłeś. Tarczę nawet z urwanymi kołkami da sie przecież bez większego problemu powtórnie zamocować, szkielka oryginalne są generalnie dostępne więc skąd ta cała rzeźba ? Na przyszłość omijaj z daleka ten zaklad. Swoja drogą oryginalne szkiełka same nie wypadają z Orientów ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze jedno, przycisk datownika się nie psuje, tylko najczęściej łamie się plastikowy zabierak datownika, a przyczyną są jego nastawy w nieprawidłowych godzinach.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten ma już ponad 20 lat i pewnego razu szkiełko wypadło. Tata mówił, że nigdy go nie oddawał do przeglądu. Proponowali tacie w serwisach naprawę starej tarczy (oryginalnej), ale byłoby widać nity, co dla mnie na przykład jest nie do przyjęcia :) Tak więc szukam okazji na używaną patelnię i powinno być ok :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym wiedział prędzej o chęci zakupu, to załatwiłbym Ci "patelnię" z miodową tarczą (nieużywany, z metką), za 170 pln :)

Co do mojego egzemplarza, to przeleżał ponoć sporo czasu w szufladzie. Szkiełko zostało wymienione, przez poprzedniego właściciela. Po pierwszym dniu byłem przerażony, gdy zobaczyłem, że spieszy się ok. 30 minut na 8 h . Oddałem go do gruntownego czyszczenia i teraz tolerancja wynosi maksymalnie 2 s/24h w jedną lub drugą stronę. Warto było wydać 70 pln na przegląd - w końcu można cieszyć się dokładnym, a przy tym ładnym egzemplarzem. Muszę zrobić kilka zdjęć przy świetle dziennym, bo przy tych - z lampą błyskową - nie widać pełnego uroku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to szkoda... a nie masz już do niego dostępu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuję go wyrwać - między innymi tą aukcję obserwowałem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz zauważyłem, że ta patelnia nie ma logo Orienta, a tacie się podobają te z logo (mnie w sumie też) - poszukam innego :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje ! Świetny zegarek :)

Swego czasu miałem można powiedzieć wszystkie mi znane kolory Patelni

bardzo fajne zegarki, ciągle do nich wracam

Pozdrawiam, Dawid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję, Dawidzie. Pamiętam jakie wrażenie zrobił na mnie ten zegarek w szkole podstawowej, gdy pierwszy raz zobaczyłem go na nadgarstku pana od chemii :) Zielona, piękna tarcza.... ach ... Mają coś w sobie te modele....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też trochę zwariowałem, gdy jako dziecko zobaczyłem ten zegarek na nadgarstku mojego wujka, który przyjechał z RFN-u.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już miałem kupować patelnię z miodową tarczą, ale ponoć sprzedawcy "upadł" i się zniszczył... Sprawdzam oferty na allegro, ale nie widzę już w tak dobrym stanie. Dałem ogłoszenie na forum - może coś z tego będzie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiejsze. Ciężko jest złapać idealny kąt padania światła na tarczę, by uchwycić "ten" moment.

post-56934-0-41268500-1355656510_thumb.jpg

post-56934-0-68087000-1355656538_thumb.jpg

post-56934-0-65188900-1355656593_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam brązową,różową,niebieską,granatową ,zieloną i jasnozieloną kto wie jakie są jeszcze kolory tarcz w patelniach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówimy o pierwszych patelniach z 70-80lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówimy o pierwszych patelniach z 70-80lat

Nie było to napisane . Teraz sprawa jasna.

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam brązową,różową,niebieską,granatową ,zieloną i jasnozieloną kto wie jakie są jeszcze kolory tarcz w patelniach?

WooooW ! Różowej nie widziałem. Granatowej również. Wrzuć zdjęcia, jeśli możesz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A proszę bardzo,tylko bez niebieskiej która akurat jest w konserwacjiorienty.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Respekt!. Te dwa modele ( granat i róż) widzę pierwszy raz w życiu. Piękna kolekcja. Dziękuję ślicznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.