Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

bigfreak666

oriosa

Rekomendowane odpowiedzi

witam.jedzie do mnie takie cosik :D .17 kamykowa oriosa na werku A SCHILD 1130 :ph34r: .czy to rzadki model czy standard w tych zegarkach?pzdr

post-54230-0-82439900-1355520969.jpg

post-54230-0-62367200-1355520977.jpg

post-54230-0-60797800-1355520984.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to zależy, co rozumiesz przez "rzadki model".

Zegarki sygnowane "Oriosa" widuje się nieraz na aukcjach, czy gdzieś w necie przy okazji zegarkowych poszukiwań, ale stosunkowo rzadko. Bez porównania rzadziej, niż np doxy, tissoty, delbany, certiny itp. W tym sensie możemy mówić, że to rzadki zegarek, ale tak naprawdę to ta rzadkość bierze sie zapewne z tego, ze po prostu firma nie natrzaskała ich zbyt wiele.

Natomiast biorąc pod uwagę zastosowany mechanizm, ogólna stylistykę, użyte materiały itp to ten zegarek żadną rzadkością nie jest. Po prostu typowy zegarek popularnej klasy, tyle, że wyprodukowany przez mniej znana firmę

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za jak zwykle wyczerpujaca odpowiedz ;) chodzi mi o to do jakiej klasy zegarkow mozna go przyrownac i czy wart jest pare talarkow??? B) pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym go klasyfikował gdzieś na poziomie delban, atlantików, dox itp zegarków na obcych werkach. Zdjęcia nie sa zbyt wyraźne, ale zegarek wydaje się nieźle wykonany, a AS-1130 to porządny wół roboczy z tamtych lat. Ogólnie tak, jak pisałem wcześniej - zegarek klasy popularnej, przy czy ja zawsze będę wyżej klasyfikował zegarki z własnymi werkami (chyba, że bedą to werki tandetne ;) ), więc w moim odczuciu to nieco niżej niż tissoty, certiny, enicary. Jakościowo zapewne porównywalne.

A czy wart trochę sianka? Oczywiście, ze tak - sprawny zegarek mechaniczny z przyzwoitym werkiem i ładnie zachowany zawsze jakąś wartość posiada. A jaka, to sam wiesz najlepiej, bo go kupiłes ;)

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładny zegar, na bardzo konkretnym i wytrzymałym werku. Jak dotrze do Cię, zrób lepsze zdjęcia i pochwal się :) blat wydaje się być nieco "zamulony" więc może małe spa odda mu pełnię blasku. Tak jak napisał Tobie Artur - rankingowo to klasa użytkowo średnia, mechanicznie dobra klasyczna klasa ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.