Salomon 3 #1 Napisano 3 Stycznia 2013 Witam. Jako, że nic nie mogłem na forum wykopac na ten temat, proponuję prześwietlić Orienty limitowane.. na pierwszy ogień seria STI poświęcona sukcesom w sporcie samochodowym (Subaru). Czy spotkaliście się z tymi zegarkami? Wiem, ze obecnie sa tylko chronografy na baterię, a mechaniczne? nigdzie nie są już dostepne poprzednie limitki z 2010 roku, ale nie dziwię sie skoro było tylko 1000 stuk, z czego 200 zostało w Japoni (w klubach użytkowników Subaru)..JAKOŚC WYKONANIA, SZAFIROWE SZKŁO I ZASTOSOWANIE KARBONU w tych z 2010 roku świadczy, że Orient wspiął się na wyżyny swojego mistrzostwa (a podobno firma chce, żeby jej produkty kojarzono z klasa średnią i wyższą zegarków).. i co ważne to wszystko za rozsządne nieduze pieniądze w stosunku do obecnie oferowanych modeli (cena była w okolicy 1000-1400 zł)Oczywiście mogę sobie pomazyc, bo te limitki z 2010 roku poprostu są jak duchy, sa ale nikt ich nie widział w sklepach z zegarkami, kupić nie mozna w sklepach internetowych itd.pozdr i zapraszam do podzielenia się swoimi uwagami i doświadczeniami na temat limitek "sti".. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelb29 805 #2 Napisano 3 Stycznia 2013 M-Force Sti http://e-sophie.pl/orient-diver-automatic-m-force-sel03003b0-p1442.html automatic. http://www.orientuhren.de/mforce-limited-edition-power-reserve-sel03003b0-p-467.html?osCsid=9qjlatcq95civrs1nk1246cfu7Limitacja 1000'sztuk - wg mnie dosyć duża . 0 Deus Dona Me Vi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Salomon 3 #3 Napisano 3 Stycznia 2013 Faktycznie za nieco ponad 2 tys jest taki model do kupienia czyli za niewiele więcej niz cena zwykłego m-force (1800zł), ten karbon na tarczy daje słynny efekt 3D jakby wszystko (indeksy, logo, datownik) wisiało w powietrzu i to dosłownie.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelb29 805 #4 Napisano 3 Stycznia 2013 Zwykły M-force na ebayu i to pomarańczowy http://www.ebay.de/itm/ORIENT-M-Force-Automatik-Taucheruhr-Diver-Sapphire-Herrenuhr-SEL03002M0-NEU-OVP-/321045125014?pt=DE_Kleidung_Schmuck_Accessoires_Uhren_Armbanduhren&hash=item4abfc7d796#ht_8150wt_1169 Za ok 1100 pln 0 Deus Dona Me Vi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Salomon 3 #5 Napisano 3 Stycznia 2013 ok, odniosłem do cen z tej strony co zapodałeś, pewnie, że można znależć taniej, 1100 (z ebeya) to bardzo dobra cena jak za taki zegarek..jak widać limitki to cena normalnego razy dwa..z drugiej strony to limitka no i ten carbon..zobaczcie sami:robi wrażenie, prawda?pozdr 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelb29 805 #6 Napisano 3 Stycznia 2013 Wiem ze to dobra cena za zegarek M-Force - mam taka pomarańcze 0 Deus Dona Me Vi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelb29 805 #7 Napisano 3 Stycznia 2013 To jeszcze taki http://yeomanseiko.com/2010/07/21/orient-x-sti-limited-edition-watch-ser1s001b/ 0 Deus Dona Me Vi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelb29 805 #8 Napisano 3 Stycznia 2013 I taki http://www.pam65.ru/brand.php?name=Orient&epag=Orientvictorysponsor Oraz pod nowy model BRZhttp://www.orient-watch.com/feature/japanese-engine/lineup2012brz.html 0 Deus Dona Me Vi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Salomon 3 #9 Napisano 3 Stycznia 2013 a to ciekawy model, nie wiedziałem go nigdzie w necie, dzięki, niech inni też zobaczą:wszystkie te limitki wyglądają na bardzo solidne i trącają o klasę wyższą.. nie wiem co z werkami, ale na pewno nie sa to te sami co w moim Mako.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelb29 805 #10 Napisano 4 Stycznia 2013 Taki model z OH ( zdjęcie z sieci ) 0 Deus Dona Me Vi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miłek_Gda 0 #11 Napisano 12 Stycznia 2013 Salomon ten wyżej Sti jest pięknychodził za mna M-force STI jak kupowałem swojego m-force 2ale kupiłem 2 bo jakoś tak wyszlo :-))) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Salomon 3 #12 Napisano 12 Stycznia 2013 Najłądniejsze są te z karbonową tarczą, tyle że strasznie mało ich na rynku, ja osobiście muszę miec (do pracy na codzień) datownik na tarczy i to czytelny, stąd Mako rules as my EDW.Natomiast jako do kolekcji to kazdy sti jest cool... nawet ten najnowszy kwarcyk chronograf..mimo że kwarcyk..zaś z ostatnich szperań po sieci biorąc chwilowo na bok temat sti pochyliłbym się nad takim: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miłek_Gda 0 #13 Napisano 12 Stycznia 2013 Salomon wiesz że orient kwarcowe zegarki robi na mechanizmach seiko ?mechaniki oczywiście , że napędy ma całkowicie swoje :-)nie zmienia to faktu że uwielbiam orienty , chodz mam wiele innych zegarkówto na codzień orient :-))) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelb29 805 #14 Napisano 13 Stycznia 2013 Cała firma Orient należy do Seiko. 0 Deus Dona Me Vi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Salomon 3 #15 Napisano 13 Stycznia 2013 Witam Koledzy.Najnowsze dzieło OS Chronograf ma w sobie werk automatyczny Seiko, to jest w sieci do znalezienia, ale nie na str Orienta, ale mnie to nie dziwi skoro Orient nie miał swojego automata chronografu, to "pożyczył" od Seiko dobry i sprawdzony mechanizm, tylko czemu jest on aż tak drogi????dobra niewazne, kwarcyki seiko tez nalezą do świetnych, zresztą przez ich eksperymenty z powiedzmy jak to ja nazywam zegarkową cybernetyką - Seiko KINETIC i Spring Drive - kwarce seiko to obecnie czołówka światowa.Panownie, dla mnie zegarek który nie tyka a nie tykają Spring Drivy - to nie jest zegarek mechaniczny to taki CYBORG bez duszy, a jednego nie rozumiem skoro firmie SEIKO chodzi o tą super dokładnośc chodu, to czy nie taniej jest po prostu wsadzic zwykły kwarcyk na baterię, i wymieniac ją raz na 3-4 lata?? SpringDrive jest to taki kwarcyk bez baterii i za to osiągnięcie Seiko każe sobie płacic furę kasy - czyli coś WYŁĄCZNIE dla amatorów.JA JAKO PURYSTA pozostanę przy swoim mniej lub bardziej niedokładnym Mako i innych mechach ORIENTA..pozdr wszystkich właściwie ZORIENTOWANYCH w temacie.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach