Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

MWATCH

wostok 2409 bęben naciągowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam .Posiadam werk 2409 ,w którym zerwana jest sprężyna naciągu , jak dostać się do tej sprężyny ?

Brak jakiejkolwiek dziurki do podważenia . Czy można wymienić sprężynę z innego bębna o podobnej średnicy ?

Z góry dzięki za podpowiedz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dostać się do tej sprężyny ?

Delikatnie :) Jeżeli brak jest otworu do otwierania bębna, to można bęben położyć na twardej płaskiej powierzchni przykrywką do góry, a następnie nacisnąć na krawędź bębna (oczywiście nacisk symetryczny). W ten sposób wałek bębna wypchnie pokrywkę do góry (trzeba uważać , aby ta pokrywka nie wystrzeliła w nieokreślonym kierunku :) ). Można też nacisnąć na wieniec zębaty, ale przy zachowaniu szczególnej ostrożności!

Czy można wymienić sprężynę z innego bębna o podobnej średnicy ?

Wostoki serii 24xx (poza automatami) miały sprężynę o specyficznej konstrukcji, odmiennej niż w innych "ruskach". Zewnętrzny koniec nie miał dwóch klasycznych "wypustek", lecz jeden zaczep haczący o ściankę bębna. Ten zaczep to dodatkowy kawałek blachy zgrzany bądź nitowany do końca sprężyny - często lubiło to się psuć :) Ze względu na taka konstrukcję lepiej jest znaleźć oryginalną sprężynę z 24xx, lub tez próbować naprawić starą - jeśli zerwała się na zewnętrznym końcu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam .Posiadam werk 2409 ,w którym zerwana jest sprężyna naciągu , jak dostać się do tej sprężyny ?

Brak jakiejkolwiek dziurki do podważenia . Czy można wymienić sprężynę z innego bębna o podobnej średnicy ?

Z góry dzięki za podpowiedz.

jak masz caly bęben ze sprężyną to oo prostu go podmieñ. powiem Ci ze wpakowanie nowej sprężyny do šrodka to nie lada wyczyn. chyba ze dysponujesz nawijarką.

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz caly bęben ze sprężyną to oo prostu go podmieñ. powiem Ci ze wpakowanie nowej sprężyny do šrodka to nie lada wyczyn. chyba ze dysponujesz nawijarką.

O własnie - zapomniałem o najbardziej oczywistej opcji czyli wymiane całego kompletnego bębna :) A swoją drogą, to w zegarku naręcznym czy kieszonkowym wymiana spręzyny to nie jest aż taki trud :) Polecam wymianę np. w ściennym Metronie - tam jest niezła jazda, jak się nie ma nawijarki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O własnie - zapomniałem o najbardziej oczywistej opcji czyli wymiane całego kompletnego bębna :) A swoją drogą, to w zegarku naręcznym czy kieszonkowym wymiana spręzyny to nie jest aż taki trud :) Polecam wymianę np. w ściennym Metronie - tam jest niezła jazda, jak się nie ma nawijarki :)

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spręznę wymieniłem ,ale zegarek chodzi coraz wolniej ;(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

muszę podmienic cały bęben -moze ma ktoś na zbyciu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Nabądź na znanym portalu aukcyjnym mechanizm z uszkodzonym balansem, upweniając się wcześniej u sprzedawcy czy naciąg da się nakręcić a nie przeskakuje. Jeśli to zegarek z gatunku użytkowych najlepiej kup sprawny ze zniszczoną kopertą. Zamienisz po prostu mechanizmy. Przełożenie wskazówek i tarczy nie jest wielkim problemem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie włożyłem trzecią sprężynę do bębna ,która była najdłuższa ,przerobiłem nieco dekiel zamykający bęben( oryginalny nie ma żadnego otworu) zrobiłem otwór z brzegu tak aby sprężyna mogła się zaczepić,po zamknięciu i złożeniu mechanizmu zaczął chodzić i chodzi juz 3 godz. Mam nadzieję że tym razem będzie już dobrze ,jeśli nie to wymienię bęben w całości.

Ps : sprężyna z Poljota

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wam wszystkim za celne uwagi. Proszę o zamkniecie tematu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś zegarmistrz mi doradził cos na temat tej sprężyny. Rozgrzej do czerwoności końcówkę sprężyny tak ok 2-3 cm, zagnij ja kilka chyba 3 tak aby blaszka wystawała w dobrym kierunku (na ściankę bębna) i nawiń z powrotem. Tak można naprawić w przypadku zerwania końca sprężyny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki klamocik za pomoc w temacie ,ale ta sprężyna już była wcześniej naprawiana w ten sposób ( z tego co zauważyłem ) Wymieniłem na podobną i trochę zmodyfikowałem dekielek bębna ,aby sprężyna mogła się zaczepić ( sprężyna z poljota ). Zegarek chodzi jak nowy :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wpadłem na to aby zrobić 2 otwory i włożyć inny typ sprężyny barowałem sie z oryginałem był to wyczyn ale jak sie nie myśli dzięki.

Odnośnie sprężyny w Metronie ktoś napisał ze to trudność nic trudnego zakładam około 2 minut troszkę wprawy i myślenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.