Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

XLesio

OMEGA Megaquartz 32KHZ calibre 1310

Rekomendowane odpowiedzi

Bry :)

Mogę kupić za dobre (choć to się akurat okaże) pieniądze piękniusią Omegę megaquartz. Niestety z niesprawnym serduchem..

Czy ktoś serwisował już kaliber 1310? Czy ktoś może mi poradzić jakiegoś specjalistę od omegowych kwarcoków? Od kilku dni próbuję znaleźć na zatoce serce, ale wygląda to na trudną sprawę :(

Czy w waszej opinii warto się w ogóle w to pakować?

Dzięki za wszelkie rady :)

ff11.jpg

" Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem że na świecie jest tylu idiotów " - S.Lem

" Naród wspaniały, tylko ludzie k_rwy " - Marszałek J.Piłsudski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znam takiego w bialymstoku, moge dac namiary, chcesz to pisz na pw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znam takiego w bialymstoku, moge dac namiary, chcesz to pisz na pw

Sluchaj, odzywam się na PW, ale byłoby fajnie gdybyś wkleił też kontakt (albo jakiekolwiek poszlaki) w wątek. Niech na przyszłość inni forumowicze mają jakiś punkt zaczepienia przy takim temacie.

W każdym bądź razie - i tak dzięki za pomoc!

Krzysztof Kalus z częstochowy

http://www.zegarmistrzczestochowa.pl/nasza-oferta

?

Dzięki!

Przemek

" Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem że na świecie jest tylu idiotów " - S.Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem każdy dobry zegarmistrz powinien poradzić sobie z naprawą tego mechanizmu a z zakupem nowego może być problem bo omega sama robiła sobie mechanizmy kwarcowe.

sam miałem problem ze znalezieniem cal 1342 ale się udało i niedługo ma do mnie przyjechać.

1. daj znać jaki rząd pieniędzy to wg ciebie dobre pieniądze za ten zegarek

2. sprawdzałeś czy mechanizm ruszył po włożeniu baterii odpowiedniej do tego mechanizmu? bo ta na zdjęciu nie wygląda aby pasowała

3. jak ze stanem ogólnym zegarka? tarcza wskazówki koronka?

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. daj znać jaki rząd pieniędzy to wg ciebie dobre pieniądze za ten zegarek

2. sprawdzałeś czy mechanizm ruszył po włożeniu baterii odpowiedniej do tego mechanizmu? bo ta na zdjęciu nie wygląda aby pasowała

3. jak ze stanem ogólnym zegarka? tarcza wskazówki koronka?

Zegarek mogę mieć za jakieś 400-600 PLN.. A zapewne za wypadkową tych kwot. Biorąc pod uwagę jego stan:

ff7.jpg

ff8.jpg

ff10.jpg

..sądzę że warto.

Zegarek wygląda na ładny i czysty, i z całą pewnością nie był picowany. Nie jestem tylko pewien oryginalności szkła.

Sprzedawca to mój dostawca dupereli zegarkowych - raczej nie popełniłby błędu z niewłaściwą baterią.

Ale też rzadko chce mu się bawić w serwisowanie "ułomków". Juz kiedyś kupiłem u niego niesprawną bulowę na kamertonie. Wystarczyło czyszczenie.. Ale to jednak strzał w ciemno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cena może i dobra jeśli masz tyle kasy i che ci się bawić w naprawę to ok.

może bedziesz miał farta i po wymianie baterii zegarek ruszy- ta bateria na zdjęciu na bank nie jest do tego zegarka. jak widać powinna być większa i w każdym sklepie jej nie kupisz.

zawsze można czekać na cały mechanizm ale kto wie kiedy się trafi.

zegarek ogólnie w bardzo dobrym stanie

jeśli dobrze widze to szkło tez jest oryginalne

podsumowując jak ja na twoim miejscu miałbym kase to bym brał i pierwsze co to leciał do zegarmistrza wymienić baterie i dodatkowo odmówił różaniec aby zegarek ruszył bez zadnej pomocy.

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wziąłem. Zapłaciłem. Visa uratowała inwestycję ;)

Pociesza mnie to, że w najgorszym wypadku odzyskam gotówkę traktując go jako dawcę. Sama bransola w całkiem fajnym stanie prawie zrównoważy zakup.

Jednak bezwzględny priorytet to: postawić na nogi.

Na szczęście dzięki pomocy Mariusza (kono), nabrałem wiary w reanimację. Może nie będzie tak źle.. Ale oczywiście zacznę od bakteryjki. Brzytwa Ockhama się kłania :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krzysztof Kalus z częstochowy

http://www.zegarmist...pl/nasza-oferta

?

No y lypa..

Pan Krzysztof mówi: kamertonów nie ruszę. Części już wyszły.. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie taka lipa do konca.

Mam tez kamertona i niedlugo pojdzie do naprawy a zegarmistrz powiedzial ze z checia sie podejmie naprawy wiec jest szansa:-) zawsze mozna kupic dzialajaca bulove na dawce organow

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zawsze mozna kupic dzialajaca bulove na dawce organow

Accutrona na dawcę to nawet ja bym miał. Problem jest inny.

Specjalista polecony przez kono mówi, że to in-housowy werk Omegi, i wcale nie taki klasyczny kamerton. Raczej wypadkowa kamertonów i zaawansowanego kwarca. Naprawialny jak najbardziej, da się też ew. coś dorobić - ale aż boję się myśleć o kosztach :unsure: Kolejna sprawa: w tej konstrukcji silniczek popierdziela przez 24h na dobę, co czyni go diablo kontuzyjnym.. Nieco zrzedła mi mina. No nic. Zobaczymy jak już trafi pod lupę. Mam jeszcze cichą nadzieję, że odezwie się w wątku kolego Election, i podzieli się wiedzą.. Zobaczymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

daj znać jak będziesz coś więcej wiedział.

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne. Pociągnę dalej relację z reanimacji.

Co nie zmienia faktu, że wnioski na temat tego mechanizmu (i specjalistów od niego) nadal mile widziane :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Specjalista polecony przez kono mówi, że to in-housowy werk Omegi, i wcale nie taki klasyczny kamerton. Raczej wypadkowa kamertonów i zaawansowanego kwarca

...

Przypomniała mi się jeszcze jedna ciekawostka: specjalista twierdzi, że identyczna konstrukcja występowała też w Junghausach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny apdejt :)

(robi mi się z wątku twitter :P)

Widziałem, że szukasz namiaru na zegarmistrza co postara się naprawić ten werk. Nie jestem w 100% pewien czy za to się zabierze, ale warto zapytać. W każdym razie jest to fachowiec którego mogę polecić.

Pan Andrzej z Raszyna pod Warszawą.

Tel.: 6XX XXX XXX

Numer kontaktowy u dudus81 albo u mnie na PW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.