Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

piotrekle88

kieszonkowy REMONTOIR prośba

Rekomendowane odpowiedzi

Na początku witam wszystkich szanownych kolegów i koleżanki,

Piszę do was z prośbą o uzyskanie możliwych informacji na temat tego zegarka który znalazłem ostatnio w domu.

Głównie chodzi mi o lata z których może pochodzić. Nie do końca mogłem dostać się do mechanizmu, wolałem nic na siłe nie podwadzac i nie szarpać, nie mam dostatecznej wiedzy na ten temat więc wolę nic nie popsuc.

Zegarek po otwarciu tylnej powieki ma wygrawerowane (nie dokonca widac to na zjdeciach )

kolejno od góry:

Ancere

REMONTOIR

niekel 3 Chantons

Ligne droite Spiral Breguet 22Rubis

Qte Boutte

numer seryjny 52948

zegarek jest sprawny i po nakręceniu działa.

20130218144548.jpg

20130218145047.jpg

20130218144137.jpg

20130218144033.jpg

20130218143158.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj

Fajny egzemplarz Ci się trafił - koniecznie pokaż ten mechanizm, bo z opisu na - jak to określiłes - powiece wynika, ze całkiem niezły.

Ten wewnętrzny dekielek, na którym sa napisy trzeba podważyć ostrożnie ostrzem scyzoryka.

Zegarek z początków XX w. Dokładna data produkcji raczej nie do określenia.

Odnośnie Qte Boutte zerknij TUTAJ

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety probowalem to zrobic jakos delikatnie ale mi sie nie udalo..a nie wyznaje zasady ze bez młota to nie robota..nie ma tam jak zabardzo tego podwadzić nawet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda że nie możesz pokazać mechanizmu. Mechanizm dużo by powiedział fachowcom i na pewno by dużo potrafili powiedzieć na temat tego zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez cjareck
      Z zegarkami po dziadkach był jeszcze mechanizm pozostały po damskim zegarku. Przyoominam sobie, że Mama chyba mówiła mi, że jest to po babci. Musiał mieć wartość sentymentalną, skoro go w ogóle nie wyrzuciła, a nawet trzymała z pozostałymi.
      Wnioskuję, że był to albo wisiorek, albo kieszonka, skoro koronka jest na godzinie 12.
      Ani tarcza ani mechanizm nie są sygnowane. Jedynie regulacja jest podpisana po francusku szybciej - wolniej.

Na resztce dekla napisane jest Remontoir Cylindre 10 Rubis - co, jak właśnie sprawdziłem chyba zidentyfikowało mi markę
      Z jakiego okresu jest ten zegarek?
      Czy są jakieś szanse i sens jego uruchomienia? Przy czym może być całkowity skladak - nie zależy mi na oryginalnosci koperty.
      Będę wdzięczny za pomoc i sugestie

• Gość Gajny
      Przez Gość Gajny
      Witam
      Posiadam zegarek ktory pragne sprzedac ale srednio wiec cos o nim, znalazlem podobne- remontoir czy jakos tak, ale wszystkie sa zlote albo z napisem 10 rubin a moj ma napisane 6 rubin i jest srebrno zloty.. Ciekawi mnie ile jest wart itp..

• Przez ROMANOFF
      Szanowni Państwo!
      Zwracam się z prośbą o kilka informacji zegarka kieszonkowego, który niespodziewanie odziedziczyłem.
      Na tarczy napis: Gustav Kronberger LINZ. Jest to "kieszonka" w srebrnej kopercie.Próba potwierdzająca, że jest to srebrny "czasomierz" jest między innymi na "kluczyku". Jeżeli ktoś z Państwa jest w stanie nieco mi pomóc - z góry - fantastycznie dziekuję.

1. Co to za "marka"?
      2. Z którego mniej więcej roku jest ten zegarek?
      3. Jaka jest jego przypuszczalna wartość?

Jak już wspomniałem za wszelkie informacje serdecznie dziękuję i pozdrawiam z całego serca.

Marcin

Mod. - Zegarków na forum nie wyceniamy.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.