Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

battrek

Kilka pytań i propozycji do fachowca

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam kilka pytań i będę wdzięczny jeśli ktoś mi rozjaśni sprawę.

Mieszkam w Legionowie i mam od jakiegoś czasu hopla na punkcie zegarków.

Mam rosyjską Striełę (z zarysowanym szkłem, które trzeba wymienić), chińskiego ZUANA 1963

(z zarysowanym szkłem, któe trzeba wymienić), a także kilka zegarków, które są stare,

a chciałbym żeby wyglądały jak nowe. Chodzi o to żeby zrobić z nich co się da żeby wyglądały jak nówki.

Proszę o poradę jaki zakres prac dotyczy takiego procesu. Pewnie chromowanie, czyszczenie tarczy i wskazówek...

W końcu jaki jest koszt takiej odnowy.

No i oczywiście te szkła. Będę wdzięczny za odpowiedzi. Zegarek, który chciałbym żeby był jak nowy to polski WARS

i dwa rosyjskie, z którymi łączy mnie duży sentyment.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będąc już parę lat na forum zapewne zauważyłeś, że zapytań, dyskusji i w ogóle wątków na temat renowacji było tutaj setki.

Nie da się tak prosto odpowiedzieć na Twoje pytania, zwłaszcza, kiedy nie widzi się zegarków.

Orientacyjne ceny za różne zabiegi renowacyjne też były wielokrotnie podawane, przy tym zależą one od zakładu i rodzaju zegarka.

Przykładowo:

- renowacja koperty chromowanej - 50-100zł

- złocenie koperty - od 100zł

- polerowanie koperty stalowej lub złotej - 30 - 100zł

- wymiana szkiełka plexi - 10-50zł

- wymiana szkiełka mineralnego - od 30zł

- renowacja tarczy - 100-300 zł a czasami znacznie wiecej

- kompleksowa konserwacja mechanizmu od 50 do kilkuset złotych

- renowacja wskazówek - 30-50zł

- kompleksowa renowacja popularnego zegarka (delbana, atlantic, tissot, ruskie) - rzędu 300-400zł

Są to oczywiscie tylko orientacyjne ceny - konkretne zawsze ustala się indywidualnie z zegarmistrzem czy zakładem renowacyjnym. W przypadku niektórych zegarów mogą być niższe, dla innych - znacznie wyższe.

W przypadku zegarków popularnych (jak wspomniane rosyjskie) niemal z reguły bardziej opłaca sie wymienić zużyte elementy niz poddawać renowacji, a renowacja może być uzasadniona tylko względami emocjonalnymi

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Szczerze mówiąc adresowałem ten post do osób, które mogłyby mi fizycznie

pomóc w kwestiach o których pisałem. Mam w Legionowie dwa zakłady zegarmistrzowskie ale nawet konserwacja mojej

Strieły zajęła sporo czasu, bo zwyczajnie teraz większość zegarmistrzów zajmuje się wymianą baterii i sprzedażą nowych

zegarków kwarcowych... Jeśli kogoś uraziłem to bardzo przepraszam.

Reasumując: szukam osoby z okolic Warszawy, która pomoże mi w moich problemach :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już jestem spokojny. Mam zegarmistrza z Legionowa. Dzięki za podpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.