Election 3 #1 Napisano 17 Kwietnia 2013 Cześć, Powoli zaczynam myśleć o zegarkowym ustatkowaniu i zamiast kilkudziesięciu elektronicznych, (nie rzadko kolekcjonerskich) dziwolągów kupić kilka "normalnych" zegarków. Postanowiłem zacząć więc robić zdjęcia tym moim kamertonom, bo w końcu kiedyś muszę zacząć je sprzedawać. Aby wiedza o nich nie zaginęła - zrobię mini galerię, gdzie będę starał się systematycznie wrzucać to co mi się akurat pod obiektyw nawinie. 1. Na pierwszy rzut idzie mój ulubiony kamerton - czyli Bulova Accutron cal. 218 z niesamowitą wręcz tarczą. Nigdy nie widziałem tak spasowanego do mojego gustu modernistycznego, uporządkowanego a jednocześnie ciekawego cyferblatu. Zegarek bajka - choć pewnie nie każdemu się spodoba - środkowa część tarczy wygląda jakby spatynowana, ale po bliższych oględzinach chyba "tak miało być" i jest to raczej zamysł designera, bo sama tarcza jest w idealnym, właściwie fabrycznym stanie: a. b. c. d. e. f. CDN. 0 [b][i] Poszukuję starych high-end quartz'ów, zegarków kamertonowych i innych dzieci rewolucji elektronicznej [/i][/b] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Election 3 #2 Napisano 17 Kwietnia 2013 2. Na drugi ogień idzie słynna Bulova Accutron Spaceview z bardzo rzadką, monstrualną owalną kopertą, która jest chyba największa z całej rodziny tego typu accutronów. a. b. c. d. e. f. g. h. i. j. CDN. 0 [b][i] Poszukuję starych high-end quartz'ów, zegarków kamertonowych i innych dzieci rewolucji elektronicznej [/i][/b] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Election 3 #3 Napisano 17 Kwietnia 2013 3. Kolejny z moich ulubionych kamertonów. Tissot Tissonic oparty na słynnym kalibrze ESA 9162, którego ładował IWC, Baume, Omega, Eterna i wiele innych producentów. Zegarek ma rewelacyjny design i jest jak na tamte czasy wręcz ogromny. Leży na bazarze ale widać forumowiczom coś do gustu nie trafił - Wasza strata a. b. c. d. e. f. g. h. i. j. k. l. To narazie tyle - w najbliższym czasie wrzucę zdjęcia kolejnych kamertonów: IWC Electronic oraz Eterna Sonic Electronic. Kilka moich wcześniejszych sesji zdjęciowych kamertonów (Omegi f300, Longinesy i inne) znajdziecie gdzieś w czeluściach galerii. Ja sam postaram się też ich poszukać i podlinkować w tym temacie. Pozdrawiam,Wojtek 0 [b][i] Poszukuję starych high-end quartz'ów, zegarków kamertonowych i innych dzieci rewolucji elektronicznej [/i][/b] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
starhidiamu 6 #4 Napisano 17 Kwietnia 2013 kamertony i mnie coraz bardziej wkręcają, niesamowite mechanizmy . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Election 3 #5 Napisano 21 Kwietnia 2013 Aż tak brzydkie te zegarki, że nikomu się nie podobają? Miałem dzisiaj kolejną porcję wrzucać, ale się obraziłem 0 [b][i] Poszukuję starych high-end quartz'ów, zegarków kamertonowych i innych dzieci rewolucji elektronicznej [/i][/b] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolak 24 #6 Napisano 22 Kwietnia 2013 Spaceview'a bym ponosił 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gniewko 115 #7 Napisano 22 Kwietnia 2013 Gratuluję kolekcji mi szczególnie podoba się pierwsza bulova - ma w sobie coś Czy można prosić o informacje odnośnie samego mechanizmu kamertonowego? Chodzi mi głównie o porównanie w stosunku do zwykłego kwarca. Jakie są plusy i minusy tego werku? Słyszałem ponoć, że są dość skomplikowane w serwisowaniu... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hir00 2255 #8 Napisano 22 Kwietnia 2013 Galeria powala ... tak samo jak zamieszczone zdjęcia zegarków. Gratulacje ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolak 24 #9 Napisano 22 Kwietnia 2013 Gratuluję kolekcji mi szczególnie podoba się pierwsza bulova - ma w sobie coś Czy można prosić o informacje odnośnie samego mechanizmu kamertonowego? Chodzi mi głównie o porównanie w stosunku do zwykłego kwarca. Jakie są plusy i minusy tego werku? Słyszałem ponoć, że są dość skomplikowane w serwisowaniu...Ja kiedyś się tym trochę zainteresowałem, charakterystyczna dla kamertonów jest "płynąca sekunda", tz. nie tak jak w kwarcu przeskakuje co sekundę tylko płynie bez zatrzymywania, co jest bardzo miłe dla oka. W serwisowaniu bardzo trudne bo są części dużo mniejsze niż w mechaniku i łatwiej można je uszkodzić. Z tego co ja zauważyłem to naprawą zajmuje się tylko 1 zegarmistrz w Krakowie. Mechanizm z reguły ma podobną dokładność do kwarców. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Election 3 #10 Napisano 22 Kwietnia 2013 Tutaj można zobaczyć o co w tym wszystkim chodzi: http://www.youtube.com/watch?v=CTCz-LoZhPM Co do dokładności, to mechanizmy są o klasę dokładności wyższe niż mechaniki ale nie osiągają dokładności kwarców. W przypadku popularnych mechanizmów Bulovy - 214, 218 nie ma problemów z serwisowaniem bo jest ogromna ilość części, całych mechanizmów lub śmiesznie tanich całych zegarków na eBay. Jeśli ktoś miałby kiedyś problem to niech piszę na PW a będę starał się pomóc. 0 [b][i] Poszukuję starych high-end quartz'ów, zegarków kamertonowych i innych dzieci rewolucji elektronicznej [/i][/b] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
burzynski 0 #11 Napisano 9 Maja 2013 czy Bulova Accutron Spaceview jest w sprzedaży? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomekB 1 #12 Napisano 13 Maja 2013 Zazdroszczę SV, jeden z moich must-have, niektóre wersje mają wspaniałe koperty 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach