Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Election

Moje kamertony - Accutrony i szwajcary

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Powoli zaczynam myśleć o zegarkowym ustatkowaniu i zamiast kilkudziesięciu elektronicznych, (nie rzadko kolekcjonerskich) dziwolągów kupić kilka "normalnych" zegarków.

Postanowiłem zacząć więc robić zdjęcia tym moim kamertonom, bo w końcu kiedyś muszę zacząć je sprzedawać. Aby wiedza o nich nie zaginęła - zrobię mini galerię, gdzie będę starał się systematycznie wrzucać to co mi się akurat pod obiektyw nawinie.

1. Na pierwszy rzut idzie mój ulubiony kamerton - czyli Bulova Accutron cal. 218 z niesamowitą wręcz tarczą. Nigdy nie widziałem tak spasowanego do mojego gustu modernistycznego, uporządkowanego a jednocześnie ciekawego cyferblatu. Zegarek bajka - choć pewnie nie każdemu się spodoba - środkowa część tarczy wygląda jakby spatynowana, ale po bliższych oględzinach chyba "tak miało być" i jest to raczej zamysł designera, bo sama tarcza jest w idealnym, właściwie fabrycznym stanie:

a.

5fe537ca147ef808.jpg

b.

9525d12c9a79d89c.jpg

c.

f81294990d515a9e.jpg

d.

686cfcb3238c84c8.jpg

e.

b6be22a872b263e0.jpg

f.

e91e1947d53d3d9c.jpg

CDN.

[b][i] Poszukuję starych high-end quartz'ów, zegarków kamertonowych i innych dzieci rewolucji elektronicznej [/i][/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2. Na drugi ogień idzie słynna Bulova Accutron Spaceview z bardzo rzadką, monstrualną owalną kopertą, która jest chyba największa z całej rodziny tego typu accutronów.

a.

7bdf0ca545c78e35.jpg

b.

5cacadfb6f1e9db2.jpg

c.

9fb7c33d5889a6f3.jpg

d.

69265721ee6e5dad.jpg

e.

f90a549448056147.jpg

f.

d7ab24bcbf5c8ea2.jpg

g.

d82321bde8cb4baa.jpg

h.

136512db36b36957.jpg

i.

4b1ef75cfe7045b0.jpg

j.

620d864ad88017d6.jpg

CDN.

[b][i] Poszukuję starych high-end quartz'ów, zegarków kamertonowych i innych dzieci rewolucji elektronicznej [/i][/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3. Kolejny z moich ulubionych kamertonów. Tissot Tissonic oparty na słynnym kalibrze ESA 9162, którego ładował IWC, Baume, Omega, Eterna i wiele innych producentów. Zegarek ma rewelacyjny design i jest jak na tamte czasy wręcz ogromny. Leży na bazarze ale widać forumowiczom coś do gustu nie trafił - Wasza strata ;)

a.

148133dad1d8b544.jpg

b.

e9f063724e200392.jpg

c.

aac0a014f3b3c28d.jpg

d.

dab87061e9abd51f.jpg

e.

9a81b7c01bdf73df.jpg

f.

a654bd3adcad6226.jpg

g.

9299e1de6ff4623d.jpg

h.

b6c47b07de68f7d8.jpg

i.

0e3530fb43c49eab.jpg

j.

241b463919771a9a.jpg

k.

122eb6f9b91cb95c.jpg

l.

827a4af40dbd1972.jpg

To narazie tyle - w najbliższym czasie wrzucę zdjęcia kolejnych kamertonów: IWC Electronic oraz Eterna Sonic Electronic.

Kilka moich wcześniejszych sesji zdjęciowych kamertonów (Omegi f300, Longinesy i inne) znajdziecie gdzieś w czeluściach galerii. Ja sam postaram się też ich poszukać i podlinkować w tym temacie.

Pozdrawiam,

Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aż tak brzydkie te zegarki, że nikomu się nie podobają? Miałem dzisiaj kolejną porcję wrzucać, ale się obraziłem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spaceview'a bym ponosił :wub::ph34r:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję kolekcji mi szczególnie podoba się pierwsza bulova - ma w sobie coś :)

Czy można prosić o informacje odnośnie samego mechanizmu kamertonowego? Chodzi mi głównie o porównanie w stosunku do zwykłego kwarca. Jakie są plusy i minusy tego werku? Słyszałem ponoć, że są dość skomplikowane w serwisowaniu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Galeria powala ... tak samo jak zamieszczone zdjęcia zegarków. Gratulacje !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję kolekcji mi szczególnie podoba się pierwsza bulova - ma w sobie coś :)

Czy można prosić o informacje odnośnie samego mechanizmu kamertonowego? Chodzi mi głównie o porównanie w stosunku do zwykłego kwarca. Jakie są plusy i minusy tego werku? Słyszałem ponoć, że są dość skomplikowane w serwisowaniu...

Ja kiedyś się tym trochę zainteresowałem, charakterystyczna dla kamertonów jest "płynąca sekunda", tz. nie tak jak w kwarcu przeskakuje co sekundę tylko płynie bez zatrzymywania, co jest bardzo miłe dla oka. W serwisowaniu bardzo trudne bo są części dużo mniejsze niż w mechaniku i łatwiej można je uszkodzić. Z tego co ja zauważyłem to naprawą zajmuje się tylko 1 zegarmistrz w Krakowie. Mechanizm z reguły ma podobną dokładność do kwarców.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj można zobaczyć o co w tym wszystkim chodzi:

http://www.youtube.com/watch?v=CTCz-LoZhPM

Co do dokładności, to mechanizmy są o klasę dokładności wyższe niż mechaniki ale nie osiągają dokładności kwarców.

W przypadku popularnych mechanizmów Bulovy - 214, 218 nie ma problemów z serwisowaniem bo jest ogromna ilość części, całych mechanizmów lub śmiesznie tanich całych zegarków na eBay.

Jeśli ktoś miałby kiedyś problem to niech piszę na PW a będę starał się pomóc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zazdroszczę SV, jeden z moich must-have, niektóre wersje mają wspaniałe koperty ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.