Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość BonJovi100

Historia Zegarka Elektronicznego

Rekomendowane odpowiedzi

Gość BonJovi100

Witam wszystkich. Chciałbym abyści wypowiedzieli się na temat histori zegarka elektronicznego. W internecie jest mało konkretów a ja musze zrobć pewną prace.

Chciałbym abyście przedstawili:

- Najważniejsze wynalazki któe doprowadziły do powstania Zegarka Elektronicznego

- Najważniejsze Daty W Historii Zegarka Elektronicznego

- Najważniejsze osoby Mające duży wpływ na Zegarek Elektroniczny

- Budowa Zegarka Elektronicznego

Jeśli ktoś potrafi i ma taką wiedze aby odpowiedzieć na któyś z powyższych punktów to byłbym bardzo wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego, wpisz w wyszukiwarkę "inventing the electronic wristwatch", naciśnij ENTER i ściągaj co się da.

Pozdrawiam

Staszek

Staszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznij od meza Marii Curie. To on pierwszy opisal fenomen piezoelektryczny w krysztale kwarcu. A potem dasz sobie rade 8)

A co do konkretow. To mozesz jeszcze wpisac PULSAR w wyszukiwarce i wtedy enter. Przygniecie cie to co tam znajdziesz.

Ciesz się że nie szczekasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość BonJovi100

Ok dzięki za rade. Jeśli macie jeszcze jakieś pomysły to czekam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość BonJovi100

Dzięki włochaty_krzysio.

Z tym, że tak mam jedno podstawowe pytanie. czy zegarek kwarcowy to to samo co elektroniczny ?

Mam wątpliwości bo np w histori na tej stronce nie ma wzmianki o elektronicznym a jest zmianka o elektrycznym i kwarcowym.

Jeśli możecie mi podać (pilne) czym się róznią te 3 typy kwarcowe / elektryczny / elektroniczny to byłbym wdzięczny.

W innych żródłach zegarek elektryczny i elektroniczny traktowane są jak jedno a kwarcowy osobno.

Prosiłbym o jak najszybszą odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy kwarcowy jest elektronicznym zegarkiem.

Nie każdy elektroniczny jest kwarcowym.

:D

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozna jeszcze dodatkowo namotac w tej terminologii. Wszystkie one chodza na prad(jak nazwa elektryczny wskazuje) ale nie kazdy elektryczny jest elektronicznym. Tak jak i elektroniczny wcale nie musi byc kwarcowym. Chociaz taki przypadek jest najczesciej spotykany.

Dobrym przykladem jest kamertonowy zegar. Jest zegarem elektronicznym a kwarca w nim nie uswiadczysz. Ma za to fajny kamertonik ktory zasilany jest elektryczne. Jego drgania przenoszone sa zas mechanicznie. A kwalifikowany jest nie do elektrycznych zegarow tylko elektronicznych bo ma najczesciej 1(jeden) tranzystor.

Elektrycznym zegarem moze byc przerobiony zwykly mechanizm z balansem jaki wszystcy znaja. Wystarczy ze sprezyne zastapisz jakims elektrycznym silnikiem,badz dodasz taki silnik ktory bedzie nakrecac ta sprezyna.

Elektrycznym zegarem bedzie tez przekladnia klasyczna napedzana np. silnikiem krokowym. Wzorca czasu nie musi miec. Wystarczy ze bedzie zasilany z sieci pradu przemiennego. Czyli powszechna/z malymi wyjatkami) siec 50Hz i np. 230 V . I do tej czestotliwosci bedzie dobrana przekladnia. Najczesciej takie zegary sa na peronach kolejowych.

Jezeli zrezygnujesz z tej przekladni i zastosujesz dwa silniki krokowe dla wskazan godzinowych i minutowych. Dolozysz jakis dzielnik tych 50Hz dla silnikow to juz masz zegarek elektroniczny. A w dalszym ciagu nie jest zegarem kwarcowym.

Mozesz isc dalej i wbudowac wzorzec czasu na jakims generatorze(np. na kondensatorach) to dalej masz elektroniczny. Kwarcowym stanie sie dopiero wtedy jak wzorcem czasu bedzie rezonator kwarcowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość BonJovi100

Wybierając ten temat myślałęm, ze będzie prosty a to co czytam to tak się ze sobą miesza, że masakra.

Powiem konkretnie w internecie na temat zegarków jest bałagan. Raz pisze coś a pózniej co innego.

Prosiłbym o napisanie mi konkretnie:

1. czym się charakteryzuje Zegarek ELEKTRONICZNY i czym się odróżnia od innych.

2.Jeśli macie albo potraficie napisać definicje Zegarka Elektronicznego to bardzo byłoby przydatne.

3.Data, autor i typ pierwszego zegarka Elektronicznego.

4.Jakie są typy zegarków elektronicznych. Widze, że to nie tylko kwarcowe ( a czytając w internecie można mieć inne wrażenie0

Wiem, że to co pisze dla Was jest pewnie banałem, ale jakoś nigdy się zegarkami nie interesowałem a możecie się domyślać jaki mam teraz bałagan czytając informacje które są ze sobą sprzeczne.

Tak więc jeśli ktoś zna odopowiedź na któeś z powyższych podpunktów to prosze o odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość wlochaty_krzysio
:lol:wiki o elektronice. Nie ma co rozdzielać na elektryczne i elektroniczne. możne oczywiście zrobić zegar oparty jedynie o elementy bierne i nazwać go elektrycznym, ale czy odgrywają one tak ważna role? potraktowałbym je jako ciekawostki. Do czego ci ta wiedza potrzebna? jeśli można spytać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak przeczytasz definicje elektoniki to wlasciwie sam odpowiesz sobie na dwa pierwsze pytania.

Dalej to bedzie trudno dojsc prawdy. Takie moje zdanie.

W necie mozna znalezc takie cos np:

Pierwszy zegar elektromechaniczny na baterie wynaleziono w 1840 roku, pierwszy bateryjny bez mechanizmu zegarowego - w 1906.

Kryształ kwarcu zastosowano do zegarów w 1929 i był to zapewne największy z wynalazków, jakie udoskonaliły mierzenie czasu. Historia ta w skrócie wyglądała tak - we wczesnych latach 20-tych, naukowiec W. G. Cady odkrył, że kryształy kwarcu mogą wibrować ze stałą prędkością po umieszczeniu w polu elektrycznym. Co więcej, Cady stwierdził, że wibracje te mogą być kontrolowane przez przycięcie kwarcu w odpowiedni sposób. Bazując na pracach Cady'ego, Warren Marrison z Laboratoriów Bella zastosował wibrujący kryształ kwarcu do zegara, który był bardziej precyzyjny od wszystkich mechanicznych czasomierzy.

Miniaturowa wersja wibrującego kryształu Marrisona umożliwiła w roku 1967 stworzenie pierwszego kwarcowego zegarka na rękę.

Czy pierwszy elektroniczny byl kwarcowym nie jestem pewien. Gdzies kiedys slyszalem o zegarze z czasow jeszcze I wojny swiatowej. Zbudowyny z jakims lampowym generatorem. Znaczy by byl elektroniczny. Ale kto go zrobil chocbys obdarl mnie ze skory to nie wiem.

Moze ktos pamieta? 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość BonJovi100
Very Happy wiki o elektronice.

W sumie to to i jeszcze gdzieś pisało tak.

Nie ma co rozdzielać na elektryczne i elektroniczne.

No i chyba tak zrobie.

Do czego ci ta wiedza potrzebna? jeśli można spytać.

Mam na studiach zrobić prace zaliczeniową o jakimś wynalazku z Wynalażczości. W tym mam zawrzeć historie jak powstał mój wybrany wynalazek < jakie były wcześniejsze wynalazki itp>.

Dlatego takie wazne było dla mnie odróznienie tych 2ch typów zegarka i znalezienie konkretnego punktu zaczepienia. Jako pierwszy typowy zegarek Elektroniczny to będzie ten pierwszy oparty na kwarcach z 1929 roku.

Gdzies kiedys slyszalem o zegarze z czasow jeszcze I wojny swiatowej.

Myśle, że koleś nie jest tak obcykany w temacie aby wiedziec takie rzeczy. Jeśli wy nie wiecie konkretnie o pierwszym zegarku e. to kto ma wiedzieć :)

Dzięki wszystkim za pomoc. Jakbyście mieli jeszcze jakieś pomysły w tym temacie to podzielcie się. Może być pomocne :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Myśle, że koleś nie jest tak obcykany w temacie aby wiedziec takie rzeczy. Jeśli wy nie wiecie konkretnie o pierwszym zegarku e. to kto ma wiedzieć ;)

:D No ja juz myslalem ze to ty masz wiedziec. I wynikami pracy podzielisz sie z nami niewiedzacymi nic w tym temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość BonJovi100
Very Happy No ja juz myslalem ze to ty masz wiedziec. I wynikami pracy podzielisz sie z nami niewiedzacymi nic w tym temacie.

Chciałby nie wiedziec o zegarkach tyle ile Wy nie wiecie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ales sobie temat wybral. Nie mogles czegos latwiejszego? O cemencie np. Troche mniej skomplikowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Chciałby nie wiedziec o zegarkach tyle ile Wy nie wiecie :D

Kiepski interes :roll:

Może coś z tego wyciągniesz: http://www.heading.pata.pl/chrono.htm

No i to:

http://www.polatca.pata.pl/dumpster/z_club...icWatch1978.pdf

http://www.polatca.pata.pl/dumpster/z_club...Watches1975.pdf

Tylko ostrożnie - według nich świat ma prezydenta :D

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.