Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

mareksosi

KIENZLE - prośba w identyfikacji

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Prosiłbym o pomoc w ustaleniu wieku zegara i ewentualnie jakichś informacji na jego temat. Zegar ten już zakupiłem ale jeszcze do mnie nie dotarł... prawdopodobnie mechanizm jest do wyczyszczenia zresztą jak i cały zegar ... grunt że mi się podoba :-)

Wiem że jest mechanizm KIENZLE... z sygnatury wynika że powstał po 1925 bo gdzieś od tego roku ta sygnatura istnieje w tej postaci (widoczna na zdjęciu). Zegar zamiast gongu posiada dzwonek, na którym jest wybity patent (udało mi się odczytać z zdjęcia "PATENT A A4BYHO - DANMARK") nie spotkałem się wcześniej z niczym takim. Jest to zegar wiszący w ramie z wagami.

Z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje ...

Pozdrawiampost-42354-0-67795700-1371627816_thumb.jpgpost-42354-0-85813500-1371628141_thumb.jpgpost-42354-0-74147700-1371628311_thumb.jpgpost-42354-0-12198200-1371628320_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda to na składaka. Mechanizm Kienzle z lat 20-30 (przerobiony na naped łańcuchowo - obciąznikowy ?) , duński gong, skrzynia raczej z lat powojennych. Elementy jakby nie całkiem sa spasowane. Ale może sie mylę...

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedź...

Jak to w rzeczywistości wszystko wygląda i jakich zabiegów wymaga będę wiedział jak zegar do mnie dotrze. Jak będę miał go u siebie zrobię dokładniejsze zdjęcia by było widać co i jak.

Pozdrawiam....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopiero teraz znalazłem czas by wyjąć mechanizm z zegara.

Zegar nie posiada napędu łańcuchowego.... widoczne na zdjęciu łańcuszki były prawdopodobnie ozdobą.

Mechanizm poniżej na zdjęciach.... wymaga czyszczenia... wydaje się być sprawny i w całości bez uszkodzeń.

Gong rzeczywiście duński. Rama śliczna ale lekko uszkodzona i wymaga wyczyszczenia.

Jak zegar będzie w całości wyczyszczony i na chodzie dołączę kolejne zdjęcia....a teraz dołączam zdjęcia wyciągniętego mechanizmu przed czyszczenie,

Pozdrawiam.

post-42354-0-14243400-1373824168_thumb.jpg

post-42354-0-51261500-1373824183_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki że tak późno ale lepiej późno niż wcale :-).

Tak oto wygląda ten zegar po zrobieniu....:-) ... i ma już swoje miejsce :-).

Niestety ma brak prawego rogu... może kiedyś się dorobi.... chociaż to dodaje mu uroku :-)

Pozdrawiam.

post-42354-0-02145500-1395254763_thumb.jpg

post-42354-0-19833200-1395254772_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.