Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Logan

Adriatica pilot

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Logan

Witam chciałbym napisać o moim nowym nabytku tj. Adriatica w stylu pilot szukałem nowego kwarca do mojej kolekcji i przeglądając forum chińskich zegarków natknąłem się na ciekawy zegarek firmy Adriatica, przeczytałem tam o jakichś tłustych nalotach na tarczy więc trochę się obawiałem miałem rozterki czy będzie ok, ale wypiwszy parę kieliszków dobrej wódeczki jak to mam w zwyczaju jeżeli zastanawiam się nad jakimś zegarem czy kupić, i jak nie wiem który wybrać jak np. trzy lub więcej  mi się podoba na raz postanowiłem kliknąć zrobiłem to poprzez znany portal aukcyjny czekałem około 2 dni i jest gdy listonosz zadzwonił domofonem i wchodził po schodach wystąpiło u mnie szybsze bicie serca, euforia i podniecenie jakie towarzyszy chyba nam wszystkim kupującym nowy nabytek po rozpakowaniu kartonu, który był bardzo duży jak na   zegarek moim oczom ukazało się pudełko Adriatici i tu pierwsze zdziwienie i konsternacja kupując wcześniej zegarki tej firmy nie natknąłem się jeszcze na takie co by było przeszyte białą nicią, ale dobrze otworzyłem i oto jest, a jest bardzo ładnie wykonany o ciekawym designie standardowo jak to w przypadku Adriatici dostajemy produkt dobrze wykonany w bardzo dobrym stosunku cena-jakość, lecz po dokładniejszym przyjrzeniu, a jestem z tych co nawet w omedze czy rolku dopatrzyłby się dziury w całym wiem to niedobrze, ale do rzeczy zauważyłem, że napis swiss made umieszczony jest na dole tarczy i w dodatku małą czcionką, a w modelu który oglądałem owy napis był między godziną 6-tą i czcionką dużą po długich dociekaniach czy to oryginał bo po pudełku i tarczy zacząłem mieć obawy wykonałem dwa telefony do żródła tj. do filmy alkor oficjalnego dystrybutora Adriatici w naszym pięknym kraju przestałem dociekać okazało się, że zegarek w 100 % oryginalny z tarczą to jest tak, że mogły im się skończyć tarcze z dużym swiss made więc wzięli tarczę z innego podobnego modelu w którym inne są tylko wskazówki sympatyczny Pan powiedział, że tak się zdarza zapytał z jakiego sklepu kupowałem odpowiedziałem, że od Allano z allego, a on mi na to, tak to sklep z Tych biorą u nas dużo zegarków, a i na pytanie o inne pudełko odpowiedział, że też są dwa warianty z białym przeszyciem i bez, dobra kończę te smuty przejdżmy do zegarka:

Koperta:

Wykonana jest z solidnej stali nierdzewnej w całości satynowanej, jest dobrze obrobiona i tyle

Szkiełko:

Mineralne wzmocnione i sferyczne lekko wypukłe

Tarcza:

Czarna matowa w stylu oddającym klimat zegarków lotniczych, indeksy białe nie świecą w ogóle dookoła tarczy wewnętrzny ring pełniący funkjcję bezela namalowane metaliczną farbą indeksy na pierścieniu minimalnie nie pokrywają się z indeksami tarczy, ale nie można się czepiać do tego w zegarku za 275 zł zresztą i w droższych widziałem czasem gorsze kwiatki. Wskazówki typowo lotnicze bardzo mocno świecą.

Mechanizm:

Ronda 515 czyli standard bez fajerwerków 1 kamień dość dokładny, wskazówki minimalnie nie trafiają w indeksy, ale można ustawić by było dobrze w innych kwarcach z tymi mechanizmami dwu czy trzy krotnie droższymi jest podobnie więc nic strasznego.

Branzoleta:

Tutaj nie wiem co mam powiedzieć, bo wykonanie super pełne ogniwa zapięcie z zabezpieczeniem z tym, że strasznie sztywna zapewne będzie wymiana na taki pach:

5k0k.jpg

c5u4.jpg

Wymiary:

Szerokość 41 mm, z uszami około 50 mm, grubość 10 mm, idealny rozmiarowo  na mniejsze i większe nadgarstki

Z pozostałych smaczków to zakręcany dekiel z wygrawerowanym logo Adriatici, długie uszy koperty i dwie koronki nadają zegarkowi uroku,

Podsumowanie:

Zalety: Za 275 zł otrzymałem całkiem nieżle wykonany zegarek o ciekawym wzornictwie, wodoszczelnością 5 atm sprawdzonym mechanizmie czyli dobry łocz na co dzień.

Wady: Minimalnie nierówno nałożone indeksy w dolnych partiach tarczy co przekłada się na synchronizację z indeksami z obrotowego ringu, sztywna branzoleta, nierówno trafiające wskazówki w indeksy, ale do regulacji.

A oto kilka zdjęć tego cuda:

w7q1.jpg
owsd.jpg
sptx.jpg
q5n7.jpg
p5uh.jpg
4cpl.jpg
ell6.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem ten zegarek - bardzo fajny.

Dobra luma, można pływać.

Minusem są długie uszy i na nadgarstku który nie jest wybitnie płaski i duży - zegarek źle się układa.

W kazdym razie u mnie przy 16,7 cm było czasami słabo.

Ale zegarek bardzo klimatyczny i fajny.

Polecam każdemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten model ma coś w sobie,hm,skłania do kupna.Mam pytanie odnośnie lumy-jak długo świeci i czy można ją porównać do seiko pilota lub divera?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śiweci tak, że jak naświetlisz 10 sek pod lampę to całą noc odczytasz godzinę.

Co do Seiko to świeci zauważalnie słabiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jeszcze w celu sprostowania to bransoleta nie jest z pełnych ogniw  :)

Przydałaby się chociaż jedna kropka w pierwszej części, łatwiej by się czytało  ;)  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem taki, ale w tytanie:

post-36511-0-41905900-1373015052_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.