Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Kune

Hamilton - czy warto kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie polecono mi ten dział aby zamieścić ten temat, tak więc: mam okazję kupić w bdb (jak myślę) cenie ten o to zegarek:

http://www.chrono24....--id2147390.htm

Zegarek ma rok, był tylko kilka razy ubrany, są do niego wszystkie dokumenty, rachunek i oryginalne opakowanie - skąd ta pewność? To zegarek mojego znajomego, kupił go za 1700€ i obecnie próbuje sprzedać go niewiele taniej, lecz słabo mu to wychodzi, dlatego też mam maksymalnie okazyjną cenę.

Jako że nie znam się na zegarkach kompletnie, chciałbym zasięgnąć opinii czy jest to udany model? Czy jest wart zainteresowania? Czy gdyby nie przypadł mi do gustu, Hamilton jest na tyle pożądaną firmą, że zegarek się szybko sprzeda?

Dotychczas myślałem o zakupie Taga albo Maurice Lacroix, dlatego też nie jestem przekonany do tego Hamiltona i nie chciałbym z nim ugrzęznąć  :)

Dziekuje ze wszelką pomoc, oraz opinie  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marka znana, lubiana i szanowana wśród miłośników zegarków. Laik nie będzie wiedział co to je. Zegarek dosyć oczojebliwy i ekstrawagancki.. Już masz dwa powody, które mogą znacząco utrudnić ewentualną odsprzedaż. Tutaj najlepszą drogą będzie wymieniony przez Ciebie Tag Heuer. Jeżeli  możesz go kupić rzeczywiście tanio, i będziesz go nosił to nie widzę przeciwwskazań. Bądź świadom, że prędzej czy później Ci się po prostu znudzi i zaczną się schody, no chyba że dostaniesz go za 3k ... Takie jest moje zdanie.

Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, jak napisał powyżej Kolega Kosma - Hamiltony raczej nie trzymają wartości. Jeśli wiesz, że odsprzedasz zegarek w miarę szybko, to TH czy nawet ML będzie lepszym wyborem. Osobiście dysponując budżetem w okolicach 1 500 Euro poszukałbym używanego Taga, ewentualnie dozbierałbym i rozejrzał się za używaną Omegą. Wiele na nich nie stracisz, a na pewno będziesz zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek ten kosztuje mnie dużo poniżej 3000 zł, dlatego jest to też w pewnym sensie okazja, tym bardziej, że z pewnego źródła. Czy jest to jakas podstawowa, najtańsza linia Hamiltona? Czy cos wyżej?

Pozostałe zegarki ciężko wyhaczyć za mniej niz 1000€ mimo, żeby nazwać to okazją, a mam możliwość kupowania world-wide - w DE, UK i USA. Martwią mnie trochę podróbki, czego jest pełno na ebay'u, szczególnie przy Breitlingu, który jest moją zachcianką i ku niemu dążę

Jak wygląda serwis Hamiltona? Duże koszta? Awaryjne zegarki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takiej cenie to jest faktycznie okazja, ciężko było by znaleźć zegarek w takiej konfiguracji, liczącej się marki. Jak kupisz za takie pieniądze, no to ciężko będzie stracić. Czy zegarki awaryjne ? Można rzec, że tak samo jak innym porządnym producentom, "Hamiemu" jakieś wpadki mogą się zdarzać -  marginalne sprawy. Zegarek jest na gwarancji z tego, co piszesz, więc nie ma się czym specjalnie przejmować. Po okresie gwarancyjnym starczy zanieść do porządnego majstra co pięć lat, celem smarowania i czyszczenia i tyle. Jak nie będziesz nim otwierał piwa czy gral w Boule, to przy takim standardowym serwisie przekażesz go jeszcze potomnym.

Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest to najtańsza, podstawowa linia. Jak już zostało powiedziane, zegarek ekstrawagancki, więc może być ciężko z odsprzedażą. Do tego dochodzi kwestia "niszowości" i trzymania ceny, zwłaszcza przy koszcie serwisowania tego werka (w nowym w cenie jest te 4-5 lat spokoju do pierwszego serwisowania). Zresztą, jak piszesz póki co słabo idzie jego sprzedaż... Po mojemu, jeżeli nie jesteś do niego przekonany to ja bym go nie brał. Hamilton ma w swojej ofercie wiele więcej ciekawych modeli choć de gustibus non est disputandum. Biorąc pod uwagę Twoją możliwość "kupowania world-wide" na pewno trafisz jeszcze niejedną okazję na ciekawsze czasomierze. Odnośnie do serwisowania, to oficjalne, rekomendowane ceny serwisu przedstawiają się tak: http://www.hamiltonwatch.com/en/customer-service/watch-repair ale jako że obecne Hamiltony to zegarki szwajcarskie w większości na standardowych mechanizmach (ten na ETA 7751 o ile dobrze kojarzę), dobry zegarmistrz raz na 4-5 lat wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

> Zegarek ten kosztuje mnie dużo poniżej 3000 zł,

to jak tak to skorzystaj poki czas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybyś kupił to stracić raczej nie powinieneś a może i byś nawet coś zarobił.

Hamilton jako marka to dobry wybór ale Tag jeszcze lepszy.

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli za cenę okazyjną to ja bym go kupił i na spokojnie (bo rzeczywiście trzeba znaleźć amatora na ten oryginalny wzór) próbował sprzedać drożej...

natomiast nie kupiłbym go jako pierwszego "porządnego" zegarka z myślą o noszeniu - szybko się znudzi a jeszcze szybciej przestanie być w idealnym stanie i trudniej go będzie sprzedać... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.