Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

martinez85

DELBANA z allegro, czy warto kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, jestem zainteresowany zakupem tego zegarka:

http://allegro.pl/delbana-36mm-wyprzedasz-kolekcji-prezent-z-klasa-i3473914180.html

chciałbym prosić Was o opinię na bazie załączonych do aukcji zdjęć:) czy warto go licytować? jeśli tak to do jakiej ceny?

szukam właśnie zegarka w tym stylu.

bedę wdzięczny za każdą opinię:)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpuść.... ,pełna renowacja i już jest "droga" ;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważam że jeśli tak jak piszesz -szukasz takiego zegarka , to powinieneś zapytać sprzedawcę gdzie robił renowacje ... Jeśli w dobrym zakładzie typu Głowaccy lub Chronos Poznań , to ja na Twoim miejscu byłbym zainteresowany .

e8Me4oa.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie wystarczy poprosić o dobre zdjęcia tarczy i koperty? Na wstawionych w aukcję tarcza nie wygląda na spapraną, ale napisy słabo widać.

Ale nawet jeśli tarcza jest perfekcyjna, to nie zmienia to faktu, że ten zegarek pójdzie za parę dobrych stów, mam wrażenie (ładne zdjęcia, ładnie dobrany pasek - lep na początkujących). A za zwykłą Delbanę to i już teraz jest wysoka cena, te 2 stówy z hakiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie - tak jak Kolega Hrabia pisze 200 za Delbane + dolicz koszt przeciętnej  renowacji i masz mniej więcej wartość zegarka - lub raczej ile by Cię wyszło doprowadzenie do takiego stanu.

P.S. Po innych aukcjach widzę że ten sprzedawca sam wykonuje renowacje.

e8Me4oa.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawną Delbanę można kupić za mniej niż 100 zeta, w ładnym stanie za mniej niż 200. Nie ma więc sensu ładować większych pieniędzy w zegarek po renowacji, skoro taniej można kupić w oryginalnym stanie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki serdeczne wszystkim za odpowiedz:) poproszę ewentualnie sprzedawcę o dokładniejsze zdjęcia..czy powinienem zapytać go jeszcze o coś istotnego? Nie chciałbym wydawać dużo na zegarek - tak więc najwyżej ustawię snajpera na jakąś niewiele wyższą cenę niż jest, a jak mnie przelicytują to trudno ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważ, że gość nic nie napisał o stanie werku. Z opisu nawet nie wiadomo, czy zegarek chodzi. Więc zapytaj się chociaż, czy był  w ostatnim czasie czyszczony i smarowany, no i czy jest na dobrym chodzie.

Prawdopodobnie tak, ale ZAWSZE warto o takie rzeczy pytać, jeśli nie ma ich w opisie aukcji. Sam się kiedyś naciąłem na "sprawny" zegarek (na szczęście za grosze) ze zdrowo walniętym werkiem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważ, że gość nic nie napisał o stanie werku. Z opisu nawet nie wiadomo, czy zegarek chodzi. Więc zapytaj się chociaż, czy był  w ostatnim czasie czyszczony i smarowany, no i czy jest na dobrym chodzie.

Prawdopodobnie tak, ale ZAWSZE warto o takie rzeczy pytać, jeśli nie ma ich w opisie aukcji. Sam się kiedyś naciąłem na "sprawny" zegarek (na szczęście za grosze) ze zdrowo walniętym werkiem. 

Racja..słuszna podpowiedź - dopytam oczywiście. Chociaż sądzę że tak jak piszecie może pójść za dość wysoką cenę..np ja jako laik złapałem się na to że ciekawie wygląda z tym paskiem itp.. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są na Allegro profesjonaliści, którzy picują zegarki, robią ładne zdjęcia i sprzedają je za ładny pieniądz. Część robi to solidnie (zegarki wyczyszczone, lekka polerka, odświeżenie), część kombinuje. Tego gościa nie kojarzę, ale najwyraźniej sam się zajmuje renowacją, sądząc po innych aukcjach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to wszystko zawarłem już w pierwszej odpowiedzi.... ;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiedz sobie na pytanie jaki zegarek chcesz mieć. To że Delbanę, to fajnie, ale musisz znać odpowiedź jeszcze na parę innych :).

- czy zegarek ma być w stanie oryginalnym, czy dopuszczasz, częściową, renowację.  Niektórzy renowację koperty uznają jako akceptowalną, a tarczę traktują jako świętość, bo zmiana tarczy to tak naprawdę obdarcie go z historii, indywidualnej historii danego egzemplarza. Wskazówki, oryginalne czy dobrze dobrane, po renowacji czy stare, ale z nowym wypełnieniem. Koronka stara, czy nowy grzybek, a może duża wygodna do nakręcania. Odpowiesz sobie na te pytania, będziesz wiedział czy ją chcesz czy nie. Czy warto, czy nie, to bardzo indywidualna sprawa. Ważne by Tobie się podobała , a nie innym forumowiczom. My mamy swoje które nam się podobają ;). Co do ceny, prawie każda jest dobra, jeśli kupujący ją akceptuje. Bardzo fajnie ktoś napisał wyżej. Delbany oryginalne w dobrym stanie są drogie, ale coś za coś. NOS widziałem kilkanaście, trafiają się jedna na kilka miesięcy, a ceny jeszcze wyższe.  Jak kupisz bardzo zniszczoną - tanio, ale co dalej, doliczając koszty renowacji i przeglądu i też będzie kosztowało, nie mając pewności jak wyjdzie (a na aukcji widzisz co jest). Kilka zdań o tej Delbance, choć nie jestem znawcą tematu (są koledzy bieglejsi w ocenie, ale co tam...) Mechanizm Felas 465N jeden z najpopularniejszych mechanizmów, ale i przez wielu uznawany jako dobry , punktualny i niezawodny. Stan (na podstawie zdjęcia trudno ocenić) ale nie zamęczony. Wkręt blokujący koronkę - całkiem przyzwoity, przynajmniej nie naprawiana scyzorykiem. Tarcza - jestem przeciwnikiem renowacji więc powiem tak. Jeśli bez problemu widać, że tacza była poddana renowacji to znaczy, że renowacja nie jest na najwyższym poziomie, a tu widać. Szkoda,że zdjęcia są tak słabe i nie widać jakości napisów. Poproś o lepsze zdjęcia napisów indeksów. Z tych zdjęć widać tylko, że poddawano ją renowacji. Może o to chodziło. Wskazówki są ładne, ale ja takich przy tych modelach nie spotkałem. No moja wiedzę nie są od tej Delbany, ale mogę się mylić, choć bardziej pasują mi do Atlantica. Koronka jest nieoryginalna. Natomiast widziałem wiele kopert poddanych renowacji, mało z nich mi się podobało, ale ta jest przyzwoicie odnowiona i w dodatku to 36, czyli większy rozmiar.  Opis na al... jest przyzwoity, Właściciel nie ukrywa ani stanu, ani faktu renowacji.(przydały by się tylko lepsze zdjęcia samej tarczy). Nie każdy kto sprzedaje na a.. jest oszustem. Odpowiedz sobie na powyższe pytania, poproś o zdjęcia szczegółów i informacje o mechanizmie, a decyzje i tak musisz podjąć sam.

pozdrawiam

Delbany to fajne zegarki :), wiem bo mam :D.  

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.