Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

lucyl

Sportowy zegarek męski na prezent do 1500

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem tu nowa więc proszę o wyrozumiałość i z góry dziękuję za wszystkie rady.

Chcę kupić zegarek - prezent dla męża.

Nie znam się ani na zegarkach ani na firmach je produkujących, nie wiem też jakie bajery mogą mieć takie zegarki, dlatego proszę bardziej doświadczonych o wszelkie sugestie.

Mąż będzie go używał głównie podczas biegania, jazdy na rowerze, ew. pływania.

Z tego, co na szybko przejrzałam kilka stron w internecie to fajnie gdyby miał trochę bajerów, m.in. rejestrację tętna i trasy wraz z prędkością, dystansem itp (czy wówczas musi mieć GPS?).

Ja ze swojej strony mogę się wypowiedzieć tylko wizualnie, i tu podobają mi się np takie:

http://www.fitnesstrening.pl/product-pol-11837-Zegarek-sportowy-z-pulsometrem-POLAR-RS800CX.html

http://www.casiomarket.pl/product/show/228582/zegarek-casio-gs-1300-1ajf-zegarki-meskie-na-pasku

natomiast nie podobają mi się takie kanciaste typu:

http://www.okazje.info.pl/okazja/odziez-i-obuwie/casio-gr-8900a-1er.html

http://www.okazje.info.pl/okazja/odziez-i-obuwie/casio-prg-240t-7er.html

Chcę, żeby w wygląd był trochę bardziej elegancki.

1500 zł to absolutne maksimum, wolałabym wydać troszkę mniej.

Proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z podanych przez Ciebie wyżej zegarków jedynie Polar należy do typowo sportowych (tzn. mierzy puls, przebytą trasę itd.) Więc jeżeli Ci na tych funkcjach zależy musisz spojrzeć na zegarki takich firm jak: Polar, Garmin, Nike itd. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, dzięki. Rozumiem, że to dobre, solidne firmy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ze sportowych mam Nike Plus Sport Watch, jestem zadowolony. Brakuje kilku funkcji, jest raczej bardziej "modny" niż funkcjonalny. Dlatego polecałbym skupić się na typowo sportowych zegarkach jak Garmin, Polar. http://www.bieganie.pl/?cat=22 -> Tutaj masz sporo testów i opinii :)

Z drugiej strony jeśli Twój mąż nie biega wyczynowo to też nie potrzebuje mocno wyczynowego zegarka, możesz się skupić bardziej na jego estetyce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o zegarki do biegania / pływania z gpsem to zdecydowanie najlepszym modelem jest Garmin Forerunner 910 Xt

http://www.cartexim.pl/strefa-garmin/garmin-forerunner-910xt

Ten zegarek ma wszystko. tj. tętno, prędkość, zapis trasy, ustawienia treningów, zlicza nawet ilość basenów na pływalni.

Bardzo dobry jest również model 610: http://www.cartexim.pl/strefa-garmin/garmin-forerunner-610 , choć ten już nie do pływania.

Jeszcze niższe i tańsze model to 210 i 110 (taki mam) - również do biegania jak najbardziej ok.

Z tym że - Garminy to zegarki typowo sportowe, na co dzień raczej się ich nie nosi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lucyl przejrzyj ofertę Firmy SUUNTO a konkretnie model Ambit wyposażonego w GPS i wszystko to o co chcesz by mąż miał w zegarku.

Sam posiadam jeden z zegarków tej Fińskiej firmy i jestem z niego bardzo zadowolony jakość tego zegarka jest na wysokim poziomie.

Poniżej rzeczone SUUNTO AMBIT można go nabyć w sieci za ok.1200 zł.

post-63054-0-87167100-1378942445_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc.

Najbardziej podobają mi się

Garmin Forerunner 610 i SUUNTO AMBIT bo mimo opinii Endera, wydaje mi się, że ona właśnie wyglądają tak ładnie, że można je nosić też na codzień.

Jeszcze ważne pytanie - czy one są przyjazne w użytkowaniu? Chodzi mi o przyciski, ergonomię i wyświetlacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

610 jest bardzo przyjazny - to jest akurat zegarek z ekranem dotykowym. O Suunto wiem mniej, ale pewnie nie można mu nic zarzucić pod względem ergonomii. Generalnie - zarówno Garmin 610 jak i Suunto Ambit to absolutna pierwsza liga zegarków biegowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc.

Najbardziej podobają mi się

Garmin Forerunner 610 i SUUNTO AMBIT bo mimo opinii Endera, wydaje mi się, że ona właśnie wyglądają tak ładnie, że można je nosić też na codzień.

Jeszcze ważne pytanie - czy one są przyjazne w użytkowaniu? Chodzi mi o przyciski, ergonomię i wyświetlacz.

Spokojnie można te zegarki użytkować na co dzień bez obaw tak samo pokazują czas i datę a do tego mają wiele innych funkcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy w 610 coś zmienili, ale kolega kupił sobie bezpośrednio po tym jak wchodził do sklepów i nie był nim szczególnie zachwycony (głównie chodziło o dotykowy wyświetlacz + gubienie sygnału). Muszę nadmienić, że trenowaliśmy profesjonalnie (6x w tygodniu) i dla nas te minusy miały spore znaczenie.

Zobacz sobie świeże testy Timex'a. 

http://bieganie.pl/?show=1&cat=22&id=5780

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc to ten dotykowy ekran nie do końca mnie przekonuje, jednak jest trudniejszy w użyciu niż przyciski, szczególnie podczas wysiłku fizycznego.

Timex w tych testach też wypada nie najlepiej, szczególnie pod względem ciągłości sygnału.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z sygnałem jest tak, że jeśli biegasz w otwartej przestrzeni (pola/łąki/park) to nie ma problemu, a jak wbiegniesz do lasu to może chwilowo zgubić sygnał. 

Na dobrą sprawę jeśli nawet na 1km będzie różnicy w przebiegniętym dystansie około 1% to przy 10km jest to zaledwie 100m. Uwierz, że nie ma to większego znaczenia czy się przebiegło 10,1km czy 9,9km ;) Zawsze w tego typu urządzeniach pokonany dystans jest poglądowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy jest ktoś, kto może w skrócie napisać czym się różnią od siebie zegarki:

Garmin Forerunner 405, 210 (HR?) i 610, bo czytam i czytam o tych zegarkach i już tego nie ogarniam :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może zapytam inaczej, który z zegarków Polara, Garmina, Suunto, ew Timexa nadaje się i do biegania i na rower i do pływania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może zapytam inaczej, który z zegarków Polara, Garmina, Suunto, ew Timexa nadaje się i do biegania i na rower i do pływania?

Moim zdaniem Suunto jest bardzo dobrą propozycją Timexa bym raczej odpuścił Polara i Garmina nie znam więc nie będę oceniał tych produktów. Suunto osobiście użytkuję tylko inny model także uważam go za świetny wyrób w swojej klasie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lucyl przejrzyj ofertę Firmy SUUNTO a konkretnie model Ambit wyposażonego w GPS i wszystko to o co chcesz by mąż miał w zegarku.

Sam posiadam jeden z zegarków tej Fińskiej firmy i jestem z niego bardzo zadowolony jakość tego zegarka jest na wysokim poziomie.

Poniżej rzeczone SUUNTO AMBIT można go nabyć w sieci za ok.1200 zł.

można wiedzieć gdzie znajde owego Ambit'a za ~1200 pln ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

można wiedzieć gdzie znajde owego Ambit'a za ~1200 pln ? :)

Swego czasu można go było nabyć za 1200 zł w sieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swego czasu można go było nabyć za 1200 zł w sieci.

No ja też szukałam i za tyle nie znalazłam. Ogólnie stwierdziłam, że nie chcę wydać trochę mniej, do tysiąca (mimo, że zegarki Suunto bardzo mi się podobają) i zostały mi takie typy:

garmin forerunner 210 
garmin forerunner 610
polar rc3 gps hr
polar RCX3 gps
polar RCX5 GPS

muszę jeszcze przeanalizować czym one się różnią i który będzie najbardziej uniwersalny, nie tylko do biegania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja też szukałam i za tyle nie znalazłam. Ogólnie stwierdziłam, że nie chcę wydać trochę mniej, do tysiąca (mimo, że zegarki Suunto bardzo mi się podobają) i zostały mi takie typy:

garmin forerunner 210 
garmin forerunner 610
polar rc3 gps hr
polar RCX3 gps
polar RCX5 GPS

muszę jeszcze przeanalizować czym one się różnią i który będzie najbardziej uniwersalny, nie tylko do biegania.

a właściwie to te trzy:

garmin forerunner 210 
polar rc3 gps hr
polar RCX3 gps

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już na prawdę zgłupiałam, od kilku dni tylko przeglądam zegarki w sieci. Jednak chcę wybrać któryś z tych trzech:

Suunto Core Regular Black

Garmin Forerunner 310XT

Polar RCX5 Bike Black

ze względu na pływanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W temacie Suunto zajrzyj  na PW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.