Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość drake29a

Szwajcar z duszą do 1000 zł i ewentualnie latami na karku

Rekomendowane odpowiedzi

Gość drake29a

Witam, szukam zegarka, powoli wchodzę w wiek poważniejszy, a prócz jednego tissota którego dostałem w spadku jako pamiątka i nie używam, nie mam dobrego zegarka. Właściwie to z plastikową kopertą Swatch jeszcze, jednak on chyba już musi poczekać na potomstwo ;-)

Początkowo chciałem kupić kwarcowy, jednak dusza mnie przekonała do automatycznego, i tutaj pojawia się problem... Co kupić? Hobbistycznie zbieram pióra wieczne, mam sprawne egzemplarze mające po 50-80 lat, a taki Montblanc 242g towarzyszy mi codziennie.

Ot takie: https://www.dropbox.com/s/2pckkfh2lyf39wb/DSCF2536.JPG?m

To co chciałbym aby zegarek miał:

-szwajcarskie pochodzenie

-marka fajnie gdyby miała tradycje

-szkiełko szafirowe - tu nie jestem pewien czy jest to element konieczny czy można sobie odpuścić, liczę na radę.

-pasek skórzany - ew. bransoleta i wtedy bym wymienił.

Zapomniałbym, zegarek ma być do noszenia codziennego, pod krawatem i w garniturze rzadko zdarza mi się chodzić, jednak na takie okazje również chciałbym by pasował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno jakaś vintage Omega się znajdzie na allegro ;) Ale żeby była w fajnym stanie, trzeba by wyłuskać jeszcze z 500 zł.... :unsure:

EDYTA: Pierwszy tańszy, ale uszkodzona szybka zmiana daty.. No i pasek obowiązkowo do wymiany :D

http://allegro.pl/omega-geneve-automatic-zobacz-i3580526091.html

Kacper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość drake29a

Więcej niestety nie wyłuskam:) Pióra same się nie kupują a mam na oku kilka ciekawych. 

Do rozważanych mógłbym dodać Tissot Le Locle, tak jak patrzyłem używany w dobrym stanie to koszt około 900zł.

Omega bardzo ładna, ale tak jak wspomniałem, limit to limit, jeżeli coś znajdę wiekowego to chętnie się skuszę, jeśli nie, to pozostanie jakiś współczesny model, używany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość drake29a

O tym mówię, a dwa kolejne w podobnej cenie na allegro, nie uszło to mojej uwadze. Ale liczyłem na słowa porady, od osób które mają z różnymi zegarkami styczność codziennie, ja mógłbym o piórach dużo napisać, ale nie o zegarkach, dopiero ten temat odkrywam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość drake29a

A co myślicie o zegarkach Adriatica, bo automaty mają w cenach niższych niż konkurencja np: Adriatica A12405.r253 za 645zł

Słyszałem że mechanizm tych zegarków jest chinskiej produkcji. Tracą na tym coś prócz 100% szwajcarskiego pochodzenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A  co powiesz na takiego Atlantica Worldmastera Originala?

post-46051-0-18986900-1377690621_thumb.jpg

Wysłałem PW

[wysłane z mojego Atari 65XE]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzies czytalem o przycinajacych sie sekundnikach w claro 888 (sa w tanich adriaticach auto).

Zobacz sobie na youtube, dla mnie to wyglada fatanie ;)

Choc podobno da sie to wyregulowac/naprawic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość drake29a

Nadal szukam, już myślałem o Seiko z mywatcheshub, ale znalazlem używanego Le Locle:

https://www.dropbox.com/sh/73ff1eq7jcyyapf/4vqhR4Ah8v

co o tym sądzicie, na co zwrócić uwagę, i czy warto? Dodam że cena atrakcyja w porównaniu do sklepowej, jednak widzę że wokół tarczy są rysy, mam mało doświadczenia w polerowaniu materiałów twardych, raczej jeśli już to poleruje tworzywa sztuczne, i zastanawiam się czy warto w coś takiego zainwestować, czy lepiej odpuścić.

Z Seiko rozwżałem SNK807 i SRP259

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może Certina DS-1? Le Locle jest bardzo klasyczny, ale Certina również 'wypada' pod mankietem ;) No i Certinę można swobodnie zanurzyć (WR100), a dla Tissota byłoby lepiej, gdyby nie widział w ogóle wody (WR30) :D

Kacper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość drake29a

DS-1 trudno dostać poniżej 1000 a więcej nie chce przeznaczać:) Druga sprawa... w Le Locle wskazówki są jakieś takie fajniejsze, bardziej smukłe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal szukam, już myślałem o Seiko z mywatcheshub, ale znalazlem używanego Le Locle:

https://www.dropbox.com/sh/73ff1eq7jcyyapf/4vqhR4Ah8v

co o tym sądzicie, na co zwrócić uwagę, i czy warto? Dodam że cena atrakcyja w porównaniu do sklepowej, jednak widzę że wokół tarczy są rysy, mam mało doświadczenia w polerowaniu materiałów twardych, raczej jeśli już to poleruje tworzywa sztuczne, i zastanawiam się czy warto w coś takiego zainwestować, czy lepiej odpuścić.

Z Seiko rozwżałem SNK807 i SRP259

Ten LL jest sprzedawany przez lombard, który raczej nie ma wpływu na jego obecny stan, dokładność, itp. Zobacz dokładnie zdjęcia, jaki jest dojechany, że o pasku już nie wspomnę :wacko:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość drake29a

Właśnie zwróciłem uwagę, i zastanawiałem się czy można to odpicować, i jak z kosztami wtedy takiego doprowadzania do stanu normalnego. Jest drugi taki na allegro, ale drogo, może spróbuje coś negocjować i wtedy kupie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz na cenę samego ori paska, + najtańsza opcja i próba spolerowania koperty cape-cod'em, to już wyjdzie, że ten drugi wcale dużo droższy nie jest ;) Poza tym radze przeszukiwać regularnie bazarek, bo wisiał jakiś czas temu biały LL na bransolecie i poszedł za chyba 899PLN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość drake29a

Spóźniłem się po niego, gdy napisałem okazało się że w realizacji. Uzbroję się w cierpliwość, w końcu ktoś tą konkretną wersje wystawi w dobrej cenie z papierami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

To co chciałbym aby zegarek miał:

-szwajcarskie pochodzenie

-marka fajnie gdyby miała tradycje

-szkiełko szafirowe - tu nie jestem pewien czy jest to element konieczny czy można sobie odpuścić, liczę na radę.

-pasek skórzany - ew. bransoleta i wtedy bym wymienił.

Zapomniałbym, zegarek ma być do noszenia codziennego, pod krawatem i w garniturze rzadko zdarza mi się chodzić, jednak na takie okazje również chciałbym by pasował.

Ogólnie rzecz borąc przy tym zestawie wymagań, to będzie ciężko o nówkę. 

Ja odpuściłbym szwajcarię i resztę wymagań spełnił takim Japończykiem, który mieści się w budżecie (na pewno w wersji z czarną tarczą - z jasną widzę przeważnie oferty trochę ponad budżet):

pFKyP.jpg

http://www.ebay.com/itm/New-Mens-ORIENT-Classic-Automatic-FD0F002B-FD0F001B-Power-Reserve-Watch-/280937184898?pt=Wristwatches&var=580122107182&hash=item4169293e82

http://www.ebay.com/itm/ORIENT-Automatic-Watch-CFD0F003W-FD0F003W-SFD0F003W-/141026803609?pt=Wristwatches&hash=item20d5da3f99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie rzecz borąc przy tym zestawie wymagań, to będzie ciężko o nówkę. 

Ja odpuściłbym szwajcarię i resztę wymagań spełnił takim Japończykiem, który mieści się w budżecie (na pewno w wersji z czarną tarczą - z jasną widzę przeważnie oferty trochę ponad budżet):

pFKyP.jpg

http://www.ebay.com/itm/New-Mens-ORIENT-Classic-Automatic-FD0F002B-FD0F001B-Power-Reserve-Watch-/280937184898?pt=Wristwatches&var=580122107182&hash=item4169293e82

http://www.ebay.com/itm/ORIENT-Automatic-Watch-CFD0F003W-FD0F003W-SFD0F003W-/141026803609?pt=Wristwatches&hash=item20d5da3f99

Ten zegarek jest super! Przymierz go i sam zobacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość drake29a

Nówkę odpuściłem, na razie mam oko na Tissot Le Locle używane, i dwa wyżej wymienione Seiko, Ten Orient z paskiem i kremowo/złotą tarczą też mi się podoba, ale w Polsce do 1000zł chyba ustrzelić go będzie problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość drake29a

No cóż, trafiła mi się okazja na Le Locle, ale zabiliście mi ćwieka, dodatkowo całkiem niedawno czytałem artykuł w którym padło stwierdzenie że lepiej kupić model ze średniej półki tańszego producenta, niż atakować Szwajcara z niskiej półki.

Jak wypadają oba zegarki pod względem jakości?

Le Locle, i wcześniej zaprezentowany Orient.

Dodam że preferencje zmieniłem na bransoletę, przynajmniej na starcie, i tak jest w cenie zegarka, a zmiana bransoleta->pasek jest dużo tańsza niż odwrotna, więc jeśli cena zegarków podobna, to biorę bransoletę i kupuje pasek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.