Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

emikras

Cortebert

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, postanowiłem tutaj wystawić to co ostatnio udało mi się nabyć. Cortébert CAL.665 - co myślicie na temat tego mechanizmu ? :) Koperta zegarka jak dla mnie w super stanie, jedynie szybka pęknięta... no i koronka - da rady ją uratować ? Jest mała, ale widocznie takie były montowane. Poprzedni właściciel tak ją załatwił...

"Nie możesz użyć grafiki o takim rozszerzeniu na tym forum." tutaj link do zdjęć  http://imageshack.us/g/850/n1k1.jpg/

takie logo jest właśnie na tym werku. 

post-65207-0-14755300-1381615134_thumb.jpg

post-65207-0-88138300-1381615139.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek szanowanej firmy z okresu świetności zegarków mechanicznych (logo zarejestrowano w 1959 r.), mechanizm solidny, bez specjalnych "wodotrysków", taki sprawdzony robotnik, bardzo dobrze wykonujący swoją pracę.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłączę się do Tematu bo znalazłem coś ciekawego na e-Zatoce co trochę mną ruszyło.

Otóż, może ktoś zauważył że na sprzedaż jest sporo bardzo nobilitowanych i drogich marek przedwojennych wystawionych z Ukrainy czy Rosji.

W sumie jak się nad tym zastanowić i przypomnieć sobie lekcje historii czy programy Wołoszańskiego to odpowiedź jest dość prosta - czerwono-armiejcy zajumali miliony zegarków podczas marszu na Berlin w latach 1944-45, i z powrotem.

Ale trochę mną ruszyło jak zobaczyłem wystawionego z Ukrainy Corterberta górniczego na 25-lecie pracy w Przemyśle Wydobywczym.

Jak widać czerwono-armiejcy okradali nie tylko szwabów ale Polaków także!

No chyba, że Ślązaków z Katowic i okolic nie traktowano jak Polaków!?? ...

http://www.ebay.com/itm/CORTEBERT-Beautiful-Vintage-Enameled-Swiss-Watch-/171962688701?hash=item2809c664bd

Lubię stare zegarki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te zegarki były rozdawane w latach 50 tych - to był zegarek kieszonkowy (jest ich jeszcze sporo) Cortebert,Lanco,Doxa  najbardziej popularne 

W latach międzywojennych też rozdawano takie za 25 lat pracy ale grawerowana była koperta wewnątrz a nie na tarczy 

post-68206-0-54473500-1444673465_thumb.jpg

post-68206-0-47358100-1444673470_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.