emikras 1 #1 Napisano 12 Października 2013 Witam, postanowiłem tutaj wystawić to co ostatnio udało mi się nabyć. Cortébert CAL.665 - co myślicie na temat tego mechanizmu ? Koperta zegarka jak dla mnie w super stanie, jedynie szybka pęknięta... no i koronka - da rady ją uratować ? Jest mała, ale widocznie takie były montowane. Poprzedni właściciel tak ją załatwił... "Nie możesz użyć grafiki o takim rozszerzeniu na tym forum." tutaj link do zdjęć http://imageshack.us/g/850/n1k1.jpg/ takie logo jest właśnie na tym werku. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #2 Napisano 15 Października 2013 Zegarek szanowanej firmy z okresu świetności zegarków mechanicznych (logo zarejestrowano w 1959 r.), mechanizm solidny, bez specjalnych "wodotrysków", taki sprawdzony robotnik, bardzo dobrze wykonujący swoją pracę. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelmcstock 27 #3 Napisano 12 Października 2015 Podłączę się do Tematu bo znalazłem coś ciekawego na e-Zatoce co trochę mną ruszyło.Otóż, może ktoś zauważył że na sprzedaż jest sporo bardzo nobilitowanych i drogich marek przedwojennych wystawionych z Ukrainy czy Rosji.W sumie jak się nad tym zastanowić i przypomnieć sobie lekcje historii czy programy Wołoszańskiego to odpowiedź jest dość prosta - czerwono-armiejcy zajumali miliony zegarków podczas marszu na Berlin w latach 1944-45, i z powrotem.Ale trochę mną ruszyło jak zobaczyłem wystawionego z Ukrainy Corterberta górniczego na 25-lecie pracy w Przemyśle Wydobywczym.Jak widać czerwono-armiejcy okradali nie tylko szwabów ale Polaków także!No chyba, że Ślązaków z Katowic i okolic nie traktowano jak Polaków!?? ...http://www.ebay.com/itm/CORTEBERT-Beautiful-Vintage-Enameled-Swiss-Watch-/171962688701?hash=item2809c664bd 0 Lubię stare zegarki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5702 #4 Napisano 12 Października 2015 Te zegarki były rozdawane w latach 50 tych - to był zegarek kieszonkowy (jest ich jeszcze sporo) Cortebert,Lanco,Doxa najbardziej popularne W latach międzywojennych też rozdawano takie za 25 lat pracy ale grawerowana była koperta wewnątrz a nie na tarczy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach