Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość norbie

ANKIETA preferencje dotyczące Forumowego zegarka BAUHAUS

ANKIETA preferencje dotyczące Forumowego zegarka BAUHAUS  

129 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Dla mnie bomba. Ta przesunieta mala sekunda robi fajny klimat i kolejnym elementem odroznia zegarek od innych. IMO nie jest tez za blisko srodka tarczy. Czy bylaby mozliwosc wlozenia tego mechanizmu do kwadratowej/prostokatnej/tonneau koperty? jezeli tak to juz sie zakochalem w tym zegarku:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcin, nie orientuję się w cenach w ogole. Jak myślisz, o ile projekt zdrożałby przy zastosowaniu Paseuxa? Jakie sa jego możliwosci techniczne dot. dat, sekundy itp i czy jest dostępny?

Możliwości są takie, że Chińczyk przestał by mnie traktować poważnie gdybym mu kazał szukać Paseux. Wyszedł bym na idiotę. Kto normalny wkłada drogi mechanizm do koperty i tarczy zrobionej w Chinach ??

Już kiedyś się zbłaźniłem gdy zapytałem szwajcara czy zrobią mi zegarek na Miyocie. Odesłał mnie do Chińczyków...bo to nie ma najmniejszego ekonomicznego sensu. No ale to było dawno temu.... nauka kosztuje :-)

Jak Wam coś piszę kategorycznie to znaczy, że to sprawdziłem! Jeśli czegoś nie jestem pewien to także zawsze Was o tym informuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

He, he , pytam bo sam o tym napisałeś :) Wg mnie z tarczka w tym miejscu wygląda fajnie, co już zresztą podkreślałem. I rzeczywiście ciekawe jakby to wyglądało w jakiejś kostce, takiej np. jak GO?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie bomba. Ta przesunieta mala sekunda robi fajny klimat i kolejnym elementem odroznia zegarek od innych. IMO nie jest tez za blisko srodka tarczy. Czy bylaby mozliwosc wlozenia tego mechanizmu do kwadratowej/prostokatnej/tonneau koperty? jezeli tak to juz sie zakochalem w tym zegarku:)

Kształt koperty nie ma znaczenia, po prostu w środku dajesz odpowiedniego kształtu pierścień centrujący mechanizm okrągły w kwadratowej kopercie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem w kwadratowej kopercie niesymetryczna tarcza sekundy nie będzie dobrze wyglądać. Kwadratowa koperta niejako wymusza pewną symetrię. Okrągła jest bardziej elastyczna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem w kwadratowej kopercie niesymetryczna tarcza sekundy nie będzie dobrze wyglądać. Kwadratowa koperta niejako wymusza pewną symetrię. Okrągła jest bardziej elastyczna.

To powracam do mojego przykladu z VC. Tu co prawda tarcza jest kopnieta ale sekundnik w tym samym miejscu jak w tej Miyocie i wyglada to moim zdaniem bardzo dobrze.

img53741.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Staraj się nie patrzeć  na tarczę tylko na wskazówki i ich usytuowanie względem koronki. Nie podpasuje pod Miyotkę :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

Co do przesuniętej sekundzie w kostce, to zgoda. Może nie zagrać stylistycznie.

Ale w kopercie tonneau taka przesunięta mała sekunda może wyglądać już całkiem fajnie (skupcie wzrok tylko na kształcie koperty, a nie na jej grubości, ani na tym co się dzieje na tarczy):

http://www.cinewatch.de/metropolis.html

do tego wąska luneta jak w Nomosie:

http://www.nomos-store.com/Gold-Kollektion/Lux/Lux-Weissgold-hell.html

Co o tym sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uważam, ze kostka (kwadrat) wymusza symetrię.

Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperta toneau nomosowa mi się podoba nawet bardzo! ale taki Toneau jak w 1-wszym linku odrzuca mnie na odległość. Wiem, że komuś takie zegarki się podobać mogą ale ja mam awersję straszną.

I wciąż uważam że nie symetryczna sekunda w Toneau wygląda źle. Pachnie chińską stylistyką na kilometr.

Po prostu już sama koperta toneau jest pewnym udziwnieniem odejściem od prostoty i nie powinno się udziwniac jeszcze tarczy. Nie wiem czy dobrze mnie rozumiecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne, ze rozumiemy :-) To ma być z założenia prosty zegarek. Jeden wymyślny element - przesunięta sekunda - to max udziwnień.

Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro ma być budżetowo to  wychodzi na SeaGulla. Osobiście nie bałbym się takiego np ST2526. 

Kuba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne, ze rozumiemy :-) To ma być z założenia prosty zegarek. Jeden wymyślny element - przesunięta sekunda - to max udziwnień.

Zgadza się i jeśli ma być przesunieta sekunda to tylko w okrągłej kopercie.

W Toneau małą sekundę możemy zastąpić jakimś ciekawym oknem daty. That's all . W Toneau tylko symetria na tarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy Miyocie jaka byłaby min grubość zegarka? A przy SG?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

No to zróbmy dwa rendery:

1. nomosowe tonneau z centralną sekundą i datą na Miyocie 9015

2. okrągła tarcza z przesuniętą małą sekundą ma Miyocie 8245

ST2526 jest chyba za gruby do bauhausa - zob. Batorego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pobawiłem się w Paincie trochę. Wywalona mała sekunda, zastąpiona datą. Zmienione logo i kolorek na obwodzie.

Z kolorkami oczywiście jest duże pole do popisu. Możemy wyprodukować ze 3 wariacje kolorystyczne. Można środeczek zrobić ciemny. No zabawa na 100dni :-)

1rey.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kostce może dobrze wyglądać. Będzie inna niż wszystkie.

A jeśli okrągła, to może sekundnik na 3 a koronkę na 1:30?

Będą naprawdę oryginalne.

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym nie szedł w stronę tej koperty. Nie wyglada to ładnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

Datownik z Tangente jest ok :)

Dodaj jeszcze centralny sekundnik  np. taki jak w Stowie Antea.

Uszy powinny być inne niż w Nomosie.

O kolorze tarczy się nie wypowiadam, bo na to jest za wcześnie na obecnym etapie projektu.

Nazwa CONCEPTUM podoba mi się.

Vratislavia mniej. Wolałbym Cracovia ;) A poważnie, to samo CONCEPTUM na ascetycznej tarczy wygląda lepiej. Inne napisy można przenieść na wahnik.

Render z kostką faktycznie przydałby się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"vratislavia conceptum" to marka i należy to traktować jako całość :P ...czcionka jest wklejona w paincie, co wy cudów oczekujecie?? W finalnym projekcie będzie odpowiednio wyszczuplona.

Koronka i uszy były by zmienione. Sam kształt koperty także nie musi być identyczny możemy tą kopertę trochę ścisnąć od góry i dołu tak ze zrobi nam się bardziej kostka :-)

Sekundnika nie potrafię dodać wyższa szkoła jazdy, to już musiałby się grafik zająć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

QV- Twój render zrobiony na szybko bardzo mi się podoba. Nie potrafiłbym zrobić nawet takiego.

"vratislavia conceptum" to marka i należy to traktować jako całość :P ...

A to poważna sprawa. No to na brzegu dekla można dać "Vratislavia Conceptum". Na tarczę wymyśl jakieś logo typu "VC" - tylko nie krzyż maltański :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie skupiajcie się na logo, to pierdoła, zostanie dopracowana na końcu.

Nieudolnie ścisnąłem kopertę, efekt ( teraz jest mniej Toneau a bardziej kostka ):

p8xa.jpg
1rey.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może coś w takim klimacie na Seagullu ST25 (znany z Parnis Portuguese) ?

NOMOS-Lambda-Weissgold.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten mi się podoba.

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.