Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Stachers

Zegarki Orient z Singapuru, 50% cen w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim, pytanie za 100 punktów;)

Czy znacie tą stronę: http://www.creationwatches.com/ 

Mają w tej chwili wyprzedaże.  Ceny niektórych zegarków, w stosunku do cen w naszych sklepach to 50% !

do tej pory chciałem kupić ten zegarek: http://www.creationwatches.com/products/orient-watches-252/orient-sports-automatic-fet0m001b-mens-watch-3447.html

u nas ok 1000zł,  z tego sklepu po przeliczeniu z przesyłką delikatnie ponad 500 zł

powiem więcej w związku z tym że na zegarek chciałem przeznaczyć 1000zł,  mogę sobie pozwolić na ten:  http://www.creationwatches.com/products/orient-automatic-288/orient-automatic-gmt-sdj02002b0-fdj02002b0-4286.html

który u nas z kolei kosztuje 2000 +

Oni wysyłają to jako "gift", czyli prezent, który nie podlega ocleniu ( w ten sam sposób zamawiałem nóż za 100$, tyle że z Japonii),ale jeśli skontrolują go na celnym (kontrole ponoć są wyrywkowe?) to wtedy mogą mi dowalić dodatkowo cło. Po przeliczeniu nawet po ocleniu się opłaca.

Jedyna rzecz, która mnie niepokoi to fakt, że zegarki wysyłane są z Singapuru... Pojawia się zatem pytanie co do ich autentyczności...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są autentyczne. Na creation... w prezencie zawsze dają Ci gratis kuriera, co zawsze kończy się cłem, vatem i kosztami obsługi (to ostatnie jakieś 80-100zł). I sama kwestia gwarancji, niby jest (realizowana tylko u nich, o ile w ogóle).

Wysłane z mojego GT-P5110 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kierownik dzięki za odpowiedź.

A czy są inni forumowicze, którzy zamawiali  stamtąd zegarek?

Co do wysyłki, w przypadku wspomnianego noża, wybierałem przesyłkę lotniczą ( dopłacałem kilkanaście $).

Z tego co wyczytałem przy takiej formie wysyłki jest duże prawdopodobieństwo, że ominie się dodatkowe opłaty.

Co do gwarancji- o tym nie pomyslałem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Singapur się trzyma dobrze, uważaj na Hong Kong i ogólnie Chiny, bo nie raz jest tak, że coś wycofają z obrotu w Japonii i trafia do Chin do regularnej sprzedaży mimo, że jest produktem niepełnowartościowym lub wycofanym z powodu zagrożenia zdrowia czy coś ;)

Mi się nigdy nie trafiło cło, vaty itd., ale ja biorę zawsze przesyłkę standardowo bezpłatną coś jak list zwykły u nas. Tylko, że tu nie masz nigdy 100% pewności, że dotrze do Ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda by było żeby  500zł poszło psu pod ogon ;)

To że zegarek był by wycowany ze sprzedaży w Japonii specjalnie by mi nie przeszkadzało. Boje sie o to że Chińczycy wszystko podrabiają.

Ae zamawiałeś bezpośrednio z tej strony?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No przecież piszę, że oryginały. Poczytaj forum, bo już było o tej stronie. Ogólnie jest ogromny problem z wymuszeniem od nich innego transportu niż dhl. A tutaj wszelkie dodatkowe opłaty "na granicy" murowane.

Wysłane z mojego GT-P5110 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz już wiem, pisałem o tym czego się obawiałem przed Twoim postem:) Właśnie znalazłem inny ciekawy post.

Wniosek do jakiego doszedłem to RULETKA;)

A jak wygląda sytuacja z opłata jeśli doliczą cło i vat?

Kurier dodatkowo bierze ode mnie pobranie? w równowartości naliczonych opłat, czy osobnym listem dostaje blankiecik wpłaty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawę załatwiasz w urzędzie celnym... po uiszczeniu opłaty oddają paczkę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostajesz mailem od kuriera papiery do wypełnienia.

Drukujesz, podpisujesz, skanujesz, czym prędzej odsyłasz mailem, a oryginał wsadzasz w kopertę i pędzisz na pocztę.

Dalej już załatwiają sami, 2 dni później kurier puka do drzwi.

Za tą usługę biorą 80-100zł + koszta na celnym (0-10zł cło + 23% vat od całości).

Płatne przy odbiorze.

Czasem gra nie warta świeczki, biorąc pod uwagę ostateczną oszczędność 20zł i w sumie brak gwarancji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim przypadku warto.

Zegarek w PL kosztuje +/-1000 zł

Na creation: 114 euro, co daje: 478 zł + 5% cła + 23% vat + opłaty manipulacyjke ok 100zł = 717 zł

Pozostaje kwestia przesyłki.

Rzeczywiście nie wiem czy dla 200 zł jest sens całego tego zamieszania.

Z kolei zamawiać darmową wysyłkę i zastanawiać się dojdzie czy nie dojdzie? Ehh.... już się cieszyłem że zostanie mi na rotomat  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

+ 4% paypal

Wciąż taniej, ale zanim się rozpędzisz, przejdź się do któregoś polskiego sklepu i zapytaj o rabat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na creation: 114 euro, co daje: 478 zł + 5% cła + 23% vat + opłaty manipulacyjke ok 100zł = 717 zł

Jakie cło ? Nie ma cła przy tych kwotach, nie chce mi się sprawdzać, ale chyba powyżej 600E. Płacisz tylko Vat przy odbiorze osobistym i jakieś złocisze za obsługę jeżeli bawisz się w korespondencję (około 30zł)

Mowa o poczcie polskiej, (w sprawie firm kurierskich nie zabieram głosu). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie cło ? Nie ma cła przy tych kwotach, nie chce mi się sprawdzać, ale chyba powyżej 600E. Płacisz tylko Vat przy odbiorze osobistym i jakieś złocisze za obsługę jeżeli bawisz się w korespondencję (około 30zł)

Mowa o poczcie polskiej, (w sprawie firm kurierskich nie zabieram głosu). 

Dzwoniłem na infolinię izby celnej- przedmioty do 150 euro są zwolnione z cła.

Jeżeli chodzi o to czy przesyłka jest doliczana do tej wartości,  to zależy od urzędeu celnego. Bo jest różna interpretacja przepisów. I tak jeśli koszt zegarka z vat wyjdzie 145 euro i przesyłka np 15 euro daje nam to kwotę 160 euro.

W jednym urzędzie celnym naliczą cło ( bo zsumują przesyłkę z zegarkiem),

w innym urzędzie celnym nie naliczą bo wezmą pod uwagę wartość samego towaru.

ehh kochana polska....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a da się zmienić tą cyrylice na angielski

a nie lepiej angielski na cyrylicę  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat Singapuru odpuszczam za dużo niewiadomych + brak gwarancji  w PL, nie opłaca się.

Zegarek który chcę kupić znalazłem tu: http://www.orientuhren.de/orient-automatic-sporty-fet0m001b-p-524.html?osCsid=6ghu58hdfck46p2f681oco17j5

Wychodzi 750 zł. Gwarancja na rok a nie na 3 lata jak u nas, ale to mi odpowiada, przecież Orienty się nie psują:)

Poza tym nigdy nie byłem zmuszony do tego żeby cokolwiek oddać na gwarancje (no może poza tosterem Bosch który w ciągu roku 3 razy musiałem odsyłać....), więc liczę na to, że los i tym razem nie okaże się złośliwy i zegarek będzie hulał przez lata;)

Jedna rzecz mnie zastanawia, w górnym prawym rogo jest dopisek: 

169,00 EUR
[19% w tym VAT plus kosztow]

gogle translator, więc trochę tu nie po polsku;) Czy chodzi o to że do kwoty 169 euro mam doliczyć 19% + koszty przesyłki (wtedy już mi się nie opłaca),. Czy ta cena już ma wliczone 19% i do 169 doliczam tylko koszty przesyłki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mieszkając w PL nie należy Ci się zwrot ich podatku.

Podatek 19% zgodnie z tłumaczeniem jest już wliczony.

Został tylko wyszczególniony...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to  gitarrra :D

W takim razie niebawem, w wątku Orienty forumowiczów pojawi się nowe zdjęcie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kierowniku, o jakim +4% paypal mowa? Kupujący nie płaci żadnych prowizji, no chyba że piszesz o złodziejskim przeliczniku PP ;)

I mam wrażenie, że kolega Kierownik jest istotnie Kierownikiem, jakiegos salonu z zegarkami ;)

Ja osobiście z Creation brałem kilka zegarków, w różnych cenach. Tylko raz zapłaciłem dodatkowo, bo nie upomniałem się o przesyłke standardową i wysłali kurierem. Pozostałe wystarczyło tylko raz napisać i wysłali jak chciałem, czyli normalna przesyłką (rejestrowaną). więc nie wiem skąd te narzekania że nie da się, albo że jak zwykła to zaginie.

Pozostaje kwestia gwarancji, ale to jest koszt, na który sie trzeba zdecydować, albo z gwarancją, albo bez ale 30% (a czasem i 60%) taniej. Dobrze że jest taki wybór :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak idziesz w interesach do kantoru, to przed oczyma pojawia Ci się plansza z kursem skupu i sprzedaży.

Paypal zaś przelicza po kursie średnim, ale bierze 4% prowizji za pośrednictwo.

W sumie to to właściwie to samo, tylko inaczej nazwane.

Jeżeli chcesz wiedzieć ile dokładnie zapłacisz za przedmiot opłacany przez Paypala, to sprawdzasz średni kurs waluty, np. na NBP i przemnażasz przez 1,04.

Dla mnie PP to Poczta Polska, ale jeżeli chodziło Ci jednak o "złodziejski przelicznik Paypala", to tak, o tym właśnie piszę.

Osobiście na creactionwatches brałem raz, zaznaczyłem przesyłkę zwykłą, a i tak przyszło kurierem.

Na sąsiednim forum czytałem, że jest to nagminne i często nawet dodatkowe maile nie pomagają.

Przez to, że zegarek był niedrogi, a część opłat niezależna od wartości (pośrednictwo dhl) zostawiłem na granicy prawie drugie tyle.

I po pierwszym razie zakończyłem tam zakupy, bo cała oszczędność (względem nawet TimeTrendu) wzięła w łeb .

A z zegarkami to ja mam tyle wspólnego, że je lubię. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można już dostać mdłości od tematów podobnego typu forum.

Najlepiej niech Wam zegarki rozdają za darmo.

Dlaczego ? przykład:

Próbował ktoś z Was odesłać zegarek do Singapuru?

Wysyłka listem PocztaPolska to około 30zł (Singapur najczęściej wysyła za 4$)

Wysyłka jako paczka to 84zł (Singapur najczęściej wysyła za 19$)

Jest różnica ? JEST, nie ma nic za darmo

A podobno w takim biednym Kraju żyjemy i nie powinniśmy za nic płacić  :P

Poza tym nic mi nie wiadomo, żeby do listu można było wypełnić deklarację celną.

Jeżeli zachodzi konieczność naprawy, wymiany to zegarek, może zostać potrójnie oclony, więc skazani jesteśmy na paczkę.

Firmy Kurierskie to jeszcze większy wydatek na wysyłkę.

Lepsze ciekawostki spotkałem, przy zakupie części serwisowych z USA, po zalogowaniu się i wybraniu PL, okazywało się, że przesyłka potrafi kosztować 50$ czyli tyle samo lub więcej niż część serwisowa. 

PayPal wcale się z tym nie ukrywa, że pobiera prowizję a że zostaje to doliczone do kursu waluty, dla przejrzystości albo zagmatwania formy, to już zostawiam pod indywidualną ocenę...

Także @goTomek trochę niesłusznie oceniasz i posądzasz usera @Kierownik bo nie sposób się z Nim nie zgodzić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można już dostać mdłości od tematów podobnego typu forum.

Najlepiej niech Wam zegarki rozdają za darmo.

Ja mam mdłości od tego, że w stosunku do Europy zachodniej jesteśmy ubogim społeczeństwem, a ceny ( nie twierdzę, że wszystkiego) mam na ich poziomie albo i większym.

30% taniej wyjdzie zamówienie zegarka z berlina, niż pójście do sklepu we Wrocławiu i zakup tego samego zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam mdłości od tego, że w stosunku do Europy zachodniej jesteśmy ubogim społeczeństwem, a ceny ( nie twierdzę, że wszystkiego) mam na ich poziomie albo i większym.

30% taniej wyjdzie zamówienie zegarka z berlina, niż pójście do sklepu we Wrocławiu i zakup tego samego zegarka.

Takie prawdziwe... na Słowenii za kawą zapłacę 1,2 euro a w Polsce za taką samą 12 zł. Wystarczy sobie przeliczyć ile kaw nam wyjdzie zarabiając 1000 euro, a ile kaw zarabiając 1000 złotych. Bo tylko tak da się przeliczyć zarobki do siły nabywczej. Ale ja nie o tym!

Tak, tak PayPal wlicza sobie prowizję za przeliczenie pieniędzy. A tak generalnie to czekam na relację na żywo z dostawy z tego sklepu, bo też planuję tam zakupy zrobić :)

289 zł po kursie dzisiejszym za Orienta, który kosztuje w PL 610 zł... różnica ogromna. Ale póki co poczekam z zakupami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.