Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

doncieslacco

Zegarek do 2,5k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jako ze nowy na forum to wypadaloby sie przywitać, tak też czynię: milo mi Was powitac!! Stoję przed trudnym wyborem zakupu zegarka i potrzebuje waszej pomocy/porady. Sprawa sie ma następująco:

Kwota: 2500 (jak napisze ze absolutny max to i tak sam w to nie uwierzę, bo jak przeglądałem forum to zaczynałem od 1000zł, zatem coś w granicach tego mojego teoretycznego maxa ;) )

Średnica: do 42mm (max 43) - nadgarstek o ile dobrze wymierzyłem wyszło 17,6cm +/- błąd pomiarowy 

Mechanizm: mechaniczny (no chyba trafi sie kwarc bardzo godny uwagi)

Szkielko: szafirowe

Styl: cos co pasuje do sportowej elegancji

Info: Najchętniej coś na brązowym pasku, z jasną kopertą (chociaż nie jest to priorytet, ale mile widziana zachcianka)

Póki co upatrzyłem sobie takie oto cuda (akurat nie wszystkie mają jasną kopertę):

1. ORIENT FFD0F004W0

2. Tissot PRS 516 Automatic T044.430.21.051.00

3. Tissot Couturier Automatic Chrono Marcin Gortat Limited Edition T035.627.16.051.02

albo co by było  mocno zbliżone do:

Z powyższych najbardziej (wizualnie) podoba mi się Orient, następnie Tissot Couturier a na koncu Tissot PRS 516.

Byłbym wdzięczny za nowe propozycje oraz weryfikacje powyższych.

Pozdrawiam doncieslacco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym pral PRS-a, chrono jest na plastikowym mechanizmie to nowosc i nikt nie wie jak bedzie toto chodzila za pare lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

w kwestii formalnej warto żebyś wiedział, że koperta to nie to samo co tarcza. Z tego co zrozumiałem chciałbyś zegarek o jasnej tarczy.

Co do wyborów to jeśli Orient Ci leży to nie ma co kombinować, sporo poniżej budżetu więc trochę pieniędzy zostanie. Ze swojej strony radzę jeszcze przejrzeć ofertę Certiny, Steinharta oraz Zeppelina (zbliżone stylistycznie do Longinesa). A przede wszystkim zapoznać się z forumowym poradnikiem i podobnymi tematami: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/29490-przewodnik-22-zegarki-w-cenie-do-ok-3000pln/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam orienta. Mierzylem i jest fantastyczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Pawlee, dzięki za wyjaśnienie, wiedzy nigdy za mało :)  a działy z zakupami wertuje dzień w dzień po parę godzin.
Dziś jeszcze zrobiłem małe tournee po sklepach i przymierzyłem Tissot Couturier Chronograph Automatic T035.627.16.031.00 jest wyborny oraz Vostok Europe Gaz 14 Limousine NH25A-5659139 GTLS i Vostok Europe Gaz-14 Limousine 2426/5603061 przy czym ten pierwszy VE bardziej mnie przekonuje niż drugi (mimo 45mm) tylko to szkiełko mineralne,   :unsure:  no ale ten Tissot dzisiejszy zawrócił mi w głowie.

Właśnie robię rachunek sumienia i na liście kandydatów mam:

1. Tissot Couturier Chronograph Automatic T035.627.16.031.00

2. ORIENT FFD0F004W0

3. a tu oczekuje nieoczekiwanego  ;)

a PRS'a 516 chyba zażyczę sobie od narzeczonej na urodziny, a co !!

A co Panowie sądzicie tym Tissout Couturier Chronograph Automatic T035.627.16.031.00 ??

Pozdrawiam doncieslacco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tissota na ecie C01.211 bym się nie obawiał - swoje plastikowe chrono bardzo lubię i nie uważam, że jest mniej wartościowe niż inne ;)

tiss_nad_kom_01.jpg

Orient, hmm no też polecam :)

orient_nad2.jpg

Vostoka niestety już skreślileś...

Może Archimede?

archimede-deck-watch-r-hand-wound.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal szukając, znalazłem kolejnego: Tissot T41.1.317.31, LE LOCLE AUTOMATIC CHRONOGRAPH VALJOUX. Troszkę poczytałem na forum, że mechanizm 7750 to swego rodzaju klasyka no i lepsza w porównaniu do ETA C01.211.

Sądzicie że warto dołożyć "ciut" więcej i zamiast Tissot T035.627.16.031.00 wziąć Tissot T41.1.317.31 ??

oraz drugie pytanie czy T41.1.317.31 ma białą tarczę czy to kremowy/beżowy/ecru bo na różnych zdjęciach różnie wygląda ?? 

Pozdrawiam doncieslacco

--------------------------------------

Decyzja podjęta: Tissot Couturier Automatic Chrono T035.627.16.031.00 Odbieram go prawdopodobnie w 1 tyg stycznia zatem jak tylko wpadnie w moje ręce nie omieszkam się pochwalić. Dziękuję wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam doncieslacco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.