Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Adrian9200

Termometr w g shock gw-9200

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od pewnego czasu jestem użytkownikiem g shocka GW-9200 Riseman. Ogólnie zegarek naprawde pierwsza klasa, wszystko jest tak jak powinno (prócz wysokościomierza i termometru które lubią mnie kłamać :D). Mój problem polega na tym że skalibrowałem termometr w g-shocku z innym termometrem (skalibrowałem go tak aby pokazaywał prawidłową temperature gdy mam go na ręce). I kilka dni po ustawieniu termometra w zegarku chciałem sprawdzić czy pokazuje dobrą temperaturę... No więc biore termometr, zegarek na ręke, czekam aż temperatury się ustabilizują. Za jakiś czas patrze, a tu g-shock pokazuje 3,7 stopnia za dużo :( . A więc pierwsze pytanie brzmi: Dlaczego tak się dzieje i co moge zrobić aby wskazywał dobrą temperature? Drugie pytanie: Czy zegarek sprawdza temperature cały czas (w każdym trybie), czy tylko kiedy włączymy tryb barometr/termometr?? Z góry dziękuje za odpowiedź :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Człowiek jak elektrownia, nie jest dobrym miejscem do kalibracji (np pod rękawem kurtki, będzie już inny) Odczyty z czujnika następuje w trybie, o którym piszesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpływ ciepła nadgarstka na wskazywaną temperaturę nie jest jednakowy - to nie jest stała poprawka którą możesz raz wprowadzić i mieć z głowy. Nic się nie da zrobić, oprócz wyskalowania zdjętego zegarka i odczytywania pomiarów jakiś czas po zdjęciu.

KJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzieś (chyba na tym forum) wyczytałem że można skalibrować zegarek z ręką i będzie on pokazywał dobrą temperature(tak samo powiedziała mi pani ze sklepu), więc uznałem to za prawdę. Jeśli jednak masz rację to troche lipa żeby za każdym razem ściągać zegarek z ręki, no ale cóż... Takie życie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mi się trafił wyjątkowy egzemplarz bo na ręku mierzy temperture dokładnie. Aby skalibrować musisz go mieć na wierzchu i np. siedząc przed telewizorkiem przy wieczornym filmie skalibrować zegareczek na podstawie jakiegoś dobrego termometru ( nawiasem mówiąc musi to troszke potrwać). U mnie po takiej kalibracji wskazuje idealnie. Mam problem ggdy chcę zmierzyć temperaturę na dworzu gdzie jest np: 0 tu albo bardzo bardzo długo trzeba stać z zegarkiem na werzchu albo temperatura ciała daje znać ,bo mi przekłamuje o jakieś 4 stopnie-  nawiasem mówiąc wskazania są dokłądne do 15-20 stopni różnicy od temperatury podczas kalibracji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

termometr to tylko dodatek, ktory jest do zaakceptowania nawet z jego niezbyt wygodna funkcjonalnoscia.Ja w swoim sgw 300h  termometr mam skalibrowany do wartosci odczytywanych 'z ręki'. . wskazuje mniej wiecej  do przyjecia. gorzej z wysokosciomierzem tu nie ma co probowac, bo jedynie jesli cisnienie atmosferyczne na zewnatrz  jest 'nieruchome' to wskazania skalibrowanego dla danego miejsca  zegarka beda b.dokladne,a że rzadko tak bywa wiec..darowlem sobie ustawianie tego ustrojstwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio przy kalibracji  temperatury (jak ustawiałem poprawną temperature), zamiast temperatury zaczeło migać "OFF" (podczas ustawiania). Co to jest? W instrukcji nie umiałem tego znaleźć. i mam jeszcze jedno pytanko. Dlaczego termometr powoli zmienia temperature (po 0,1 stopnia), a nie od razu pokazuje taką jaka jest??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tomaliusz

Ustawienie "off" oznacza ustawienia fabryczne.

Jeśli chodzi o zmianę temperatury, to weź zwykły termometr pokojowy i wyjdź na dwór i zobacz czy od razu pokazał właściwą temp. - litości :S

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomaliusz, po pierwsze to dzięki za odp. co do "OFF", a po drugie "zwykły termometr pokojowy", czyli termometr rtęciowy ma w sobie rtęć która musi się rozszerzyć. W G tego nie ma tak więc nie wiem po co było to " litości :S "

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tomaliusz

Przecież nawet termometr elektroniczy potrzebuje czasu na prawidłowy odczyt i stopniowo zmienia temperaturę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)  a po drugie "zwykły termometr pokojowy", czyli termometr rtęciowy ma w sobie rtęć która musi się rozszerzyć. W G tego nie ma (...)

Adrian, tak dla formalności - "zwykły" termometr pokojowy jest już dzisiaj najprawdopodobniej alkoholowy (rtęciowe są zakazane i wycofane z produkcji).

Poza tym każdy termometr charakteryzuje się tzw. bezwładnością - czyli czasem jaki upływa od wystawienia go na nowe warunki do czasu pokazania prawidłowych warunków (temperatury).

Pokojowy termometr ma mniejszą bezwładność , bo jest "mniej obudowany" i szybciej dociera do niego ta nowa temperatura.

W przypadku zegarka (tak sobie to wyobrażam) jakiś tam "czujnik" jest umieszczony w kopercie , często "otulony" warstwą powietrza (izotator) , więc zanim pokaże prawidłową temperaturę zewnętrzną musi upłynąć całkiem sporo czasu  zanim odpowiednią temperaturę osiągną wszystkie elementy po drodze (stąd duża bezwładność układu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.