Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Nightdream

Uwaga drpustek - użytkownik allegro !!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Nie wiem czy to właściwe miejsce, więc gdyby była taka konieczność, proszę moderatora o przeniesienie.

Z racji tego, że zbieram głównie zegarki radzieckie, nie powinny mnie interesować zachodnie produkcje. Ale do rzeczy:

na allegro przed chwilą poszła eterna: http://allegro.pl/eterna-matic-piekny-automatyczny-meski-zegarek-i3811928917.html

Sprzedający, czyli drpustek posiada drugie konto drpustek2. Oba zarejestrowane w tej samej miejscowości Boguchwała w podkarpackim. Na moje pytania dlaczego sam sobie podbija cenę w aukcjach, pisał, że to bzdura. Na kolejne, że ma drugie konto drpustek2, odpowiada, że to zbieżność nazw….tyle, że miejscowość nadal jest ta sama (ok. 6000 mieszkańców) i nie jest to metropolia. Na dodatek, sam wystawia sobie komentarze pomiędzy tymi dwoma kontami. Na wszelki wypadek skrobnąłem do allegro, ale piszę też do Was, żeby przestrzec przed sztucznym pompowaniem ceny… A i gdyby ten cwaniaczek był zarejestrowanym klubowiczem….nie jestem handlarzem sikorami, więc konkurencją nie jestem wbrew temu, co mi zarzucił.

Pozdrawiam

Pobieda "czerwona 12" - 1-47

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arturze wszyscy handlarze nie tylko związani z zegarkami maja kilka, jak nie kilkanaście kont własnie w tym celu , nie jest to tajemnicą , bo często widać to na aukcja, które sie zakończyły i pojawiaja sie ponownie, z tymi samymi przedmiotami  .Jest wolny rynek i każdy robi co chce , każdy chce zarobić jak najwięcej, nie chcesz nie kupujesz , chcesz to kupujesz. To kupujący sam ustala sobie granice cenową. Jeśli  nie nie bedzie zainteresowania to i ów oszust  jak go nazwałeś nie bedzie podbijał  cen ,bo nie będzie sensu. Skoro kupujący chce dać za przedmiot tyle ile licytuje to chyba jest tego świadomy . Bynajmnie kiedy ja kupuje to licytuję do kwoty jaka sobie ustaliłem . On akurat był na tyle " ineligenty " że  nazwał swoje konta tak samo ( no prawie tak samo )   :).  Popieram Twoje zbulwersowanie i  to że zgłosiłeś to  do alle...ro , ale to walka z wiatrakiami .... 90 % licytacji jest ustawiona :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcin….

Uważam, że to nie właściwe…delikatnie mówiąc. Koleś chcąc osiągnąć wyższą cenę, podbija ją ze swojego drugiego konta, wystawia sam sobie komentarze, itd. To, że staje się to "normalnym"  procederem, to tylko świadczy o portalu i o samych sprzedających. jeśli chce jakąś minimalną kwotę ustalić, niech to zrobi, przecież może. Jeśli chce go sprzedać szybciej, niech wystawi opcję "kup teraz"….bez kombinowania. Ofertę kolegi D@dika wycofał dopiero po moim trzecim mailu i wtedy, kiedy miał już innych jeleni. Dziwię się, że tak spokojnie do tego podchodzisz… 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nightdream miałem kilka lat temu bardzo podobny przypadek, kiedy jeszcze były widoczne pełne nazwy osób licytujących. Licytowałem sprzęt sportowy od gościa który jak twierdził przywiózł go z zagranicy. Kilka minut po mojej licytacji dwie "inne osoby" w przeciągu 5 minut podbijały cenę, i działo się to samo na 3 różnych aukcjach. W rezultacie nie wygrałem licytacji ale wieczorem tego samego dnia te same przedmioty pojawiły się znów na aukcji, dostrzegłem wtedy, że w ciągu 15 minut po zakończeniu aukcji sprzedający i kupujący wymienili się pozytywnymi komentarzami a nazwy użytkowników to było fingeraga i fingerpiotr. Fakt ten zgłosiłem na allegro i opisałem sytuację, w przeciągu 24h oba konta były zablokowane. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak powinno się to skończyć. Dlatego też mam nadzieję, że oba konta znikną, bo powinno się tępić takie zachowania, a nie próbować je tłumaczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz podchodzę do tego w ten sposób ,bo tego nie zmienisz , takie możliwości daje portal aukcyjny i to on dyktuje warunki ,to co piszesz cytuję "to tylko świadczy o portalu i o samych sprzedających. jeśli chce jakąś minimalną kwotę ustalić, niech to zrobi, przecież może. Jeśli chce go sprzedać szybciej, niech wystawi opcję "kup teraz"….bez kombinowania". Piszesz że sprzedający może tak zrobić , zgadza się może...ale nie musi  , bo  wybór i  takie prawo daje mu allegro , Allegro tego nie kontroluje , skoro daje szanse aby oszukiwać w tak dużym procencie , tzn , ze daje na to przyzwolenie . Sprzedający tylko wykorzystuje  luki jakie daje allegro . Jeśli było by to w pewien sposób karane i sprawdzane z jakich kont i na kogo jest zarejestrowane , to nie bylo by tego.Dla allegro ważna jest prowizja i opłaty pobrane za sprzedaż w skrócie , kasa , kasa, kasa  . Oferty też nie musi wycofywaćjak sprzedający  .bo rownież ma takie prawo. Skoro licytujący przeczytał zawartość aukcji i musi potwierdzić 2 razy że licytuje i chce nabyc przedmiot , to chyba wie co robi . No chyba że lunatykował :) W skócie " skoro ktoś nie akceptuje regulaminu aukcji, niech nie licytuje i nie korzysta z allegro  też ma takie prawo . Nie bronię oszustów , wręcz przeciwnie jestem za tym żeby ich karać . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcin. Zamieściłem tą informację ku przestrodze. Im więcej osób będzie wiedziało o czymś takim, to może z czasem się coś poprawi. Nie chcę się wdawać w dyskusję o możliwościach tego portalu aukcyjnego, bo wszyscy je znamy. Chodzi mi tylko o to, że to zwykłe oszustwo i mam nadzieję, że z czasem takich procederów będzie znikoma ilość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Było już kilku użytkowników, którzy pisali o takich przypadkach oraz o absurdalnych cenach zegarków na innych portalach. Zostali wyśmiani przez wielu głupich użytkowników. Ja jestem normalny, dlatego popieram Twoje działania, oraz Twoją subiektywną opinie. Niestety, takich ludzi i "mataczy" jest pełno. Nic z tym nie zrobimy. Sam padłem kilkakrotnie ofiarą tego typu oszustw i w efekcie przepłaciłem z dany przedmiot, bo się napaliłem. 

Mimo tego, bardzo dziękuje za informacje :) Na pewno będę uważał na tego oszusta :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję zatem utworzenie i podpięcie tematu, gdzie zamieszczane byłyby tego typu przypadki, żeby inni mogli trzy razy się zastanowić i nie dać nabić w butelkę; niech ten temat będzie pierwszym w tym podpiętym, bo inaczej za kilka dni zginie w "tłumie"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, warto byłoby stworzyć temat o sprzedawcach z allegro, których warto unikać. Jest ich sporo. Można by nawet pokusić się o stworzenie czarnej listy sprzedawców z allegro. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram Artura  też będe miał go na uwadze . Ale to co napisał Poznaniaczek "przepłaciłem z dany przedmiot, bo się napaliłem" ,to nie jest wina sprzedającego tylko decyzja kupującego . Procedura podbijania cen jest niezgodna z regulaminem , ale powtarzam że wynika to z tego że kupujący sie "napala " nazywacie ludzi oszustami bo przepłacilisćie za dany przedmiot ? Skoro wklepujesz kwotę to chyba jestes Tego świadomy .To nie jest wina sprzedajacego , napaleńcy sami rozwijają  ten proceder a sprzedający to wykorzystuje , bo chce zarobić jak najwięcej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mwatch naprawdę Twoja logika mnie powala. Nikt tu nie nazywa sprzedawcy oszustem bo klient się napalił na sprzedawany przedmiot. Jeśli sprzedawca nie chce sprzedać przedmiotu za cenę X to niech nie zaczyna licytacji od 1zł albo ustawi KUP TERAZ. Jeśli sam podbija cenę to oszukuje - a więc jest OSZUSTEM i świnią. Proste.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będę się wdawał w niepotrzebną dyskusje. Wszyscy wiedzą, że jeśli ktoś podbija ceny z innego konta, to nie ma szans na kupienie przedmiotu za rozsądne pieniądze i ludzi to frustruje. Był pomysł na dobry temat, ale mój przedmówca kompletnie "zamula" i nie wnosi nic nowego, ani ciekawego do tematu, tylko się powtarza. Przez takich użytkowników tematy są zabijane po kilku postach. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcinie drogi :) Gdyby sprzedający nie podbijał ceny ze swojego drugiego konta, to można by było kupić taniej, czyli tyle, ile się założyło, że się chce zapłacić… A oszustem nazywamy tych, którzy podbijają cenę, żeby uzyskać więcej, jeśli sprzedadzą przedmiot samemu sobie, wtedy ów wraca z powrotem na portal…Ot i cały proceder.

Edit: w zasadzie powtórzyłem swoich przedmówców. Dziękuję Wam za zrozumienie. Mam nadzieję, że jakiś mod tu zajrzy i może podepnie jakiś temat w stylu "Oszuści", gdzie wrzuci ten mój wątek, jako pionierski ;)

Pozdrawiam i życzę powodzenia w zakupach.

Artur

Edit: wśród nas też są tacy kombinatorzy niestety, tyle, że póki co nie zauważyłem, żeby w tak perfidny sposób podbijali ceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mwatch naprawdę Twoja logika mnie powala. Nikt tu nie nazywa sprzedawcy oszustem bo klient się napalił na sprzedawany przedmiot. Jeśli sprzedawca nie chce sprzedać przedmiotu za cenę X to niech nie zaczyna licytacji od 1zł albo ustawi KUP TERAZ. Jeśli sam podbija cenę to oszukuje - a więc jest OSZUSTEM i świnią. Proste.

Oj można gdybać tak czy inaczej , Skoro allegro na to przyzwala  i daje możliwości to nieuczciwi to wykorzystują  taka jest prawda. Napiszcie do allegro żeby zmienili regulamin i pilnowali go, walka z wiatrakami.... sam kilkukrotnie pisałem w tej sprawie i nie przyniosło to efektów  , nie bedziecie mieli świń i oszutów . Kolega Poznaniaczek napisal cytuję " Nic z tym nie zrobimy. Sam padłem kilkakrotnie ofiarą tego typu oszustw i w efekcie przepłaciłem z dany przedmiot, bo się napaliłem." Skoro napisał że został oszukany to osoba która to zrobiła można nawać oszustem ,prawda? Czytaj ze zrozumienie i logiką . :)  

pozdrawiam .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam komentarz do tematu na zakończenie (dla użytkownika MWATCH): Forum to miejsce, gdzie każdy może się wypowiedzieć na dany temat i podzielić się z innymi użytkownikami swoją subiektywną opinią. Użytkownik Nightdream właśnie to uczynił, za co bardzo dziękujemy :) To znaczy: podzielił się z nami(innymi użytkownikami) swoją subiektywną opinią. Ty Zająłeś swoje stanowisko w tej sprawie, Wypowiedziałeś się i Obroniłeś sprzedającego (tego oszusta, o którym mowa). Podzieliłeś się tym z nami. Po co się powtarzać i komentować w ten sam sposób subiektywne wypowiedzi innych użytkowników? To, że ten sprzedawca jest oszustem, to nasze subiektywne zdanie. Dlatego Możesz się z nim nie zgodzić. 

Nie wiem z czego to wynika. Może z Twojej niewiedzy, a może ze złej interpretacji- nie wypowiadam się, bo nie wiem. 

Przepraszam, jeśli kogoś uraziłem, starałem się kulturalnie podejść do tematu. Dziękuje wszystkim za miłą dyskusje :)

Nie, no muszę się przyczepić: słownik ortograficzny nie gryzie :) Szkoda, tak patrzeć jak polak kaleczy swój ojczysty język :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj….a mogłem zachować wiedzę dla siebie i nie dzielić się jak widzę z innymi :( Szkoda, że nie mówimy tym samym językiem, Marcin. To również jest ostatni mój post w tym temacie…Zróbcie z nim co chcecie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj, Dajże spokój! Miło się dyskutuje, jeżeli jest dobre towarzystwo. Niestety, tylko tego jednego czynnika zabrakło :( Dobrze, że się z nami podzieliłeś swoimi spostrzeżeniami :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do komentarz do tematu na zakończenie (dla użytkownika MWATCH): Forum to miejsce, gdzie każdy może się wypowiedzieć na dany temat i podzielić się z innymi użytkownikami swoją subiektywną opinią. Użytkownik Nightdream właśnie to uczynił. To znaczy: podzielił się z nami(innymi użytkownikami) swoją subiektywną opinią. Ty Zająłeś swoje stanowisko w tej sprawie, Wypowiedziałeś się i Obroniłeś sprzedającego (tego oszusta, o którym mowa). Podzieliłeś się tym z nami. Po co się powtarzać i komentować w ten sam sposób subiektywne wypowiedzi innych użytkowników? To, że ten sprzedawca jest oszustem, to nasze subiektywne zdanie. Dlatego Możesz się z nim nie zgodzić. 

Nie wiem z czego to wynika. Może z Twojej niewiedzy, a może ze złej interpretacji- nie wypowiadam się, bo nie wiem. 

Przepraszam, jeśli kogoś uraziłem, starałem się kulturalnie podejść do tematu. Dziękuje wszystkim za miłą dyskusje :)

Widzisz jak byś czytał również z logiką, to zauważył byś że nie bronię sprzedającego, tylko opisuje jakie ma przyzwolenie ze strony portalu . aukcyjnego na tego typu procedery . Nie będe juz cytował  Twoich wypowiedzi ,bo każdy czytać potrafi  Jak byś nie zauważył ,to napisałem  również jestem przeciwny takiemu zachowaniu . Obwinam system który to umożliwa i nikogo nie bronię Ty również możesz nie zgodzić sie z moją wypowiedzią i masz do tego prawo.Mysle że jesli czytał byś to co piszesz  w swoich postach i czytał dokładnie wypowiedzi innych , zmienił byś swoją logikę . Ja również dziekuje za dyskusję , 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację

Nie będę się wdawał w niepotrzebną dyskusje. Wszyscy wiedzą, że jeśli ktoś podbija ceny z innego konta, to nie ma szans na kupienie przedmiotu za rozsądne pieniądze i ludzi to frustruje. Był pomysł na dobry temat, ale mój przedmówca kompletnie "zamula" i nie wnosi nic nowego, ani ciekawego do tematu, tylko się powtarza. Przez takich użytkowników tematy są zabijane po kilku postach. 

Cała idea portalu aukcyjnego bierze w łeb-jak samemu można podbić własną aukcję....zwyczajne cwaniactwo.

Z tego też powodu nigdy nic nie kupiłem ani nie sprzedałem na All...szkoda  czasu i nerwów.....wolę giełdy i zaufanych przyjaciół,czy to z forum ,czy z własnego "zegarkowego" otoczenia....

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj….a mogłem zachować wiedzę dla siebie i nie dzielić się jak widzę z innymi :( Szkoda, że nie mówimy tym samym językiem, Marcin. To również jest ostatni mój post w tym temacie…Zróbcie z nim co chcecie.

Pozdrawiam

Dobrze że opisałeś  tego allegrowicza aby przestrzec innych . Ile osób tyle zdań . Po to jest forum i odpowiednie tematy aby dzielić sie swoimi spotrzeżeniami na różne tematy . Każdy może mieć odmienne zdanie i ma do tego prawo ,oraz  każdy może na swój sposób rozumieć wypowiedzi innych.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze że opisałeś  tego allegrowicza aby przestrzec innych . Ile osób tyle zdań . Po to jest forum i odpowiednie tematy aby dzielić sie swoimi spotrzeżeniami na różne tematy . Każdy może mieć odmienne zdanie i ma do tego prawo ,oraz  każdy może na swój sposób rozumieć wypowiedzi innych.  

Widzę, że ktoś albo poszedł po rozum do głowy, albo próbował mnie cytować :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i ok

Widzę, że ktoś albo poszedł po rozum do głowy, albo próbował mnie cytować :)

Ale to nie temat o @MWATCH ,a o sprzedawcy z alll..... kłotnie i docinki są bez sensu...... :)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.