Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Dirty Harry

ETA 2892-2 & CAL. 1108, 1109 i 1110

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie różnice konstrukcyjne są pomiędzy pochodnymi mechanizmu ETA 2892 montowanymi w Omegach jako Cal. 1108, 1109, 1110? Wiem, że 1108 miewały problemy z rezerwą chodu, a 1109 to "prawie to samo, co 1108", ale jak wiadomo powszechnie "prawie robi bardzo dużą różnicę" ;) Czym się różni 1108 od 1109? A Cal. 1110 to dla mnie całkowita tajemnica...

Pozdrawiam! :wink:

Omega Planet Ocean XL Gen1 2500D | Omega Railmaster XXL | Tag Heuer Carrera Drive Timer | Ticino Big Pilot | Tissot Chemin des Tourelles Gen2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogolnie mowiac 1108 i 1109 to te same werki tyle że 1109 był lepiej testowany i wysyłany do certyfikacji C.O.S.C. 1110 znalazł się o ile wiem w bardzo niedużej liczbie modeli i był inaczej wykanczany. Wszystkie te mechanizmy są bardzo zblizone do 2892. W 1120 zastosowano juz 23 kamienie (o dwa wiecej niz w standardzie) nieco cieższy wahnik i kilka innych modyfikacji dzieki czemu zegarek satl się bardziej trwały i dokładny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli 1108 nie były certyfikowanymi chronometrami?

Omega Planet Ocean XL Gen1 2500D | Omega Railmaster XXL | Tag Heuer Carrera Drive Timer | Ticino Big Pilot | Tissot Chemin des Tourelles Gen2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co mi wiadomo to nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w którym roku pojawił się 1120?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość jakitaki
Najbardziej rzeczowe linki zawsze znajdziesz tutaj: http://zegarkiclub.pl/forum/viewforum.php?f=57 ;)

Nie leniłem się -używam wyszukiwarki - przejrzałem je wcześniej,myślałem że masz jakieś stronki na temat werków (szczegółowe i z fachowymi opisami) których nie ma w podanym przez Ciebie wątku.

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.