Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Lawnowerman

Expert od Linuxa potrzebny

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem obudowę ICY BOX IB-NAS-4220-B

bWFpbmltYWdlcy9CQVktSUItTkFTLTQyMjAtQi5qcGc=.jpg

obudowa ma w środku 2x1.5 TB w RAID-e 1

po jakimś czasie zaczęły się dziać cuda.

Komputer przestawał ją widzieć, widział po resecie.

Czasem obudowa nie widziała dysków itd.

W każdym razie obudowa umarła - nie widzi w ogóle dysków.

co śmieszniejsze po włożeniu innych odpala.

W każdym razie teraz mam 2 dyski z danymi do których nie mogę się dostać.

RAID zapisuje to Linuxowo.

Potrzebuję experta od Linuxa który odtworzy mi zawartość dysku.

Ew. czy macie inne rozwiązanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obejrzałem sobie ten produkt, faktycznie są to dyski linuxowe.

Jeśli masz jak podłączyć dysk do PC (np. przez zewnętrzną obudowę), to użyj programu IFS Drives

http://www.fs-driver.org/

Pozwala zamontować partycję EXT2/EXT3 pod Windows XP. Jeśli to inny typ partycji albo nie masz jak tego przeprowadzić, to daj mi znać na PW.

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obejrzałem sobie ten produkt, faktycznie są to dyski linuxowe.

Jeśli masz jak podłączyć dysk do PC (np. przez zewnętrzną obudowę), to użyj programu IFS Drives

http://www.fs-driver.org/

Pozwala zamontować partycję EXT2/EXT3 pod Windows XP. Jeśli to inny typ partycji albo nie masz jak tego przeprowadzić, to daj mi znać na PW.

ok. tam był EXT2 z tego co pamietam....

Polecano mi jeszcze odpalić Total Commandera i zainstalowac wtyczkę EXT2 - powinien zobaczyć....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj podłączyć te dyski do innego komputera i odpal go z płyty LiveCD z dowolnej dystrybucji np Ubuntu.

Dyski powinny zostać wykryte i będziesz mógł przekopiować dane na inne dyski. Jeśli był tam raid linuxowy programowy (dm-raid) to też powinien zostać wykryty.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok. tam był EXT2 z tego co pamietam....

Polecano mi jeszcze odpalić Total Commandera i zainstalowac wtyczkę EXT2 - powinien zobaczyć....

Wg mnie lepszym sposobem jest ten IFS Drive, bo normalnie działasz na dysku, pojawia się jako kolejny napęd i działają na nim wszystkie programy. Nie ma konieczności instalowania TC. Ale jak już masz TC, to właściwie wszystko jedno.

Jeśli tam jest RAID1 (mirror), to taki dysk też powinien się montować pojedynczo.

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli tam jest RAID1 (mirror), to taki dysk też powinien się montować pojedynczo.

Tak. Będzie montowany jeden.

Czy są programy pod pod Windows które mogą odtworzyć (nie wiem co się tam stało) zawartość dysku?

Czy są też pod Linuxa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli skasowała się tablica partycji - to jest do odratowania. Jeśli coś zaczęło się dziać z zawartością partycji - to nie sądzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co napisałeś to masz tam RAID 1. Możesz więc podłączyć jeden z tych dysków (jeśli oba są sprawne to nie ma znaczenia który) do innego komputera i na nim odczytać dane. Dla RAID 1 oba dyski i tak zawierają dokładnie te same dane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co napisałeś to masz tam RAID 1. Możesz więc podłączyć jeden z tych dysków (jeśli oba są sprawne to nie ma znaczenia który) do innego komputera i na nim odczytać dane. Dla RAID 1 oba dyski i tak zawierają dokładnie te same dane.

No właśnie nie.

Okazało się po waszych radach, że na jednym dysku rzeczywiście są dane.

Drugi jest pusty.

Tak, że zrobię backup tego co mam a i wsadzę je jeszcze raz.

Zobaczymy jak się będzie to zachowywać....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lawnowerman, w trybie RAID 1, oba dyski powinny zawiera dokładnie te same dane. Jeden dysk jest odbiciemi lustrzanym drugiego. Dlatego jeżeli np. jeden uległ by uszkodzeniu to z drugiego bez problemu możesz odzyskać dane z drugiego. Jeśli oba działają a na jednym są inne dane niż na drugim to może, to jednak nie był RAID 1.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lawnowerman, w trybie RAID 1, oba dyski powinny zawiera dokładnie te same dane. Jeden dysk jest odbiciemi lustrzanym drugiego. Dlatego jeżeli np. jeden uległ by uszkodzeniu to z drugiego bez problemu możesz odzyskać dane z drugiego. Jeśli oba działają a na jednym są inne dane niż na drugim to może, to jednak nie był RAID 1.

Łukasz wiem co to RAID 1.

Wiem co zakładałem.

Okazało się, że problem jest z obudową i niektórymi dyskami.

Tak, że wina jest po stronie softu obudowy.

Trzeba kupić dyski z którymi się nie gryzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.