Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

th

Quartz się późni...o co chodzi?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

zaobserwowałem coś, co mnie niepokoi.

Jeden z moich kwarcowych zegarków (mechanizm Ronda) nagle zaczął się późnić.

W ciągu doby gubi jakieś 15 minut :-(

Co może być tego powodem? Zużyta bateria (zegarek nie ma sekundnika więc nie widać dużych "skoków" wskazówki)?

Czy generalnie kwarce mogą się późnić...i to tak?

Czeka mnie naprawa czy szybciej i taniej wymiana mechanizmu (jak sądzę nie jest to drogi element?)

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze być bateria , czasami kontakt baterii podczas noszenia zegarka ulega zmianie - tzn. zdarza sie ze czasami bateria traci kontakt z różnych powodów, czasem powodem jest uszkodzenie kondensatora (przebicie na masę) , czasem może wystapić uszkodzenie mechaniczne - ale o tym to tylko Ty mozesz wiedzieć . Sam mechanizm na pewno jest tani więc nie ma tutaj problemu.

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie się wydaje, że on Ci daje znać, żeby porzucic kwarce i zająć się tylko mechanikami :)

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie się wydaje, że on Ci daje znać, żeby porzucic kwarce i zająć się tylko mechanikami :)

Być może...:-) Oczywiście mechaniki to zupełnie inne emocje (które już zdążyłem poznać), jednak w kwarcu jako okazjonalnym zegarku niczego złego chyba nie ma...a jeśli w dodatku pięknie cieszy oko ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może...:-) Oczywiście mechaniki to zupełnie inne emocje (które już zdążyłem poznać), jednak w kwarcu jako okazjonalnym zegarku niczego złego chyba nie ma...a jeśli w dodatku pięknie cieszy oko ;-)

Jasne, że nic złego w nim nie ma. Ale jak się późni, to jednak jest to znak! Tylko spreżynki, trybiki, srubki :)

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może silniczek siada..Kwarce i tak są dużo mniej awaryjne od mechaników.Główna zaleta mechaników to wyglad mechanizmu,który czasami zapiera dech,więcej plusów nie widzę.Takie cechy jak dokładność,częstotliwość przeglądów (mniejsza)to domena kwarców.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ronda kosztuje chyba kilkanaście dolarów z tego co pamiętam. Znajomy, który chciał kupić Smiths'a z Timefactors właśnie z tego powodu porzucił pomysł zakupu..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ronda kosztuje chyba kilkanaście dolarów z tego co pamiętam. Znajomy, który chciał kupić Smiths'a z Timefactors właśnie z tego powodu porzucił pomysł zakupu..

Automatyczna, jedna z bardziej popularnych ETA 2824-2 kosztuje jakoś około 80USD, zaś wstawiana jest do zegarków za kilka, kilknaście i kilkadziesiąt

tysięcy PLN ;-)...więc to chyba żaden argument.

Dla mnie zegarek to nie mechanizm ale przede wszystkim emocje estetyczne jakie we mnie wywołuje..pozytywne, negatywne bądź żadne B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź, co się dzieje podczas zmiany daty, być może zacina się pierścień datownika i to on "spowalnia" zegarek. Miałem kiedyś taki objaw w jednym z Tissotów. Mechanizm jest pewnie nienaprawialny, więc pozostaje wymiana na nowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Automatyczna, jedna z bardziej popularnych ETA 2824-2 kosztuje jakoś około 80USD, zaś wstawiana jest do zegarków za kilka, kilknaście i kilkadziesiąt

tysięcy PLN ;-)...więc to chyba żaden argument.

Dla mnie zegarek to nie mechanizm ale przede wszystkim emocje estetyczne jakie we mnie wywołuje..pozytywne, negatywne bądź żadne :)

masz rację ale mimo wszystko z mechanicznymi to jakoś tak się lepiej znosi. Poza tym jednak często trochę się ta ETA różni od suchej podstawy (dodatkowo ma kilka wersji przecież).

A tu mając wydać 300 czy 400 funtów za zegarek, w którym tyka kwarc za 15 $ to jakoś tak..

Poza tym to nie mój dylemat był B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.