Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Worldmaster

Problem z wałkiem naciągu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z brytyjskim wojoskowym zegarkiem z 2 Wojny światowej. Jest to zegarek szwajcarski. Firmy niestety nie znam bo ani na mechanizmie ani na tarczy nie ma nazwy, piszę tylko Swiss Made. Na deklu jest napis G.S.T.P M1600. Problem polega na tym że kiedy już go składałem a miał wałek naciągu na "śrubkę". Pół obrotu i wyszedł ale przy składaniu też lekko przykręciłem i da się go nakręcić ale gdy pociągnę za koronkę aby ustawić wskazówki wałek wyskakuje. Próbowałem mocno dokręcać ale nic z tego. Co zrobić. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli wałek na pewno był dobrze (do końca) włożony, to możliwe, że coś się pod tarczą ułamało - wtedy są takie objawy. Choć nie życzę ci tego, bo wtedy trzeba wymieniać. Nie ma rady - trzeba zdjąć tarczę i pooglądać.

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem polega na tym że kiedy już go składałem a miał wałek naciągu na "śrubkę". Pół obrotu i wyszedł ale przy składaniu też lekko przykręciłem i da się go nakręcić ale gdy pociągnę za koronkę aby ustawić wskazówki wałek wyskakuje. Próbowałem mocno dokręcać ale nic z tego. Co zrobić.

Często się zdarza, gdy wałek wkładany jest nieumiejętnie, że przesunie sie beczka lub półbeczka, albo tiret wyskoczy ze swojego miejsca i bez rozebrania zegarka nie ma już możliwości własciwego zamontowania wałka. Wszystko można ułożyć w odpowiednie miejsce po zdjęciu tarczy, ale najlepiej zanieść wtedy zegarek do zegarmistrza, bo samemu można czasem pogorszyć tylko sprawę.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.