Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ulan

Moje nowe zakupy

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Nie moglem sie oprzec gdy je zobaczylem - dusze maja.

Pilki przydadza sie do obudow.

Wybieralem z wielkiego kosza i tylko co moze mi sie przydac:

narzedzia.jpg

By ulan65 at 2010-09-05

BTW: gdze dostac gotowe "groty" lub gdzie znalezc bolce do zrobienia 3 srubokretow do tych raczek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW: gdze dostac gotowe "groty" lub gdzie znalezc bolce do zrobienia 3 srubokretow do tych raczek?

Gotowe groty to raczej nie, ale zobacz w jakiejś hurtowni jubilerskiej może... Natomiast ja dorabiam je sobie i najlepsze wychodzą ze starych igieł do patefonów, które czasem można dostać na giełdach staroci, a w razie ich braku posługuje się drutem do wyrobu sprężyn (hurtownie ze stalą) tyle tylko, że wtedy muszę sam je sobie odpowiednio zahartować i odpuścić.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Natomiast ja dorabiam je sobie i najlepsze wychodzą ze starych igieł do patefonów, które czasem można dostać na giełdach staroci....

Swietny pomysl - jaka jest srednica i dlugosc takiej igly?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swietny pomysl - jaka jest srednica i dlugosc takiej igly?

Typowa igła gramofonowa ma wymiar dlugość 18,45 mm średnicę 1,31 w najgrubszym a właściwie 0 w najcieńszym miejscu.

Te prawdziwe stare wykonane są rzeczywiście z bardzo dobrej stali.

Ja osobiście używam ich jako wybijaków ale sugestia że można z nich zrobić groty śrubokrętów jest słuszna.

Narzędzia są rzecywiście "klimatyczne" jest tylko jedno ale te trzy rączki to są raczej kulby służace do krępowania małych przedmiotów (igły, wiertła, osie i.t.p.) a tylko w ostateczności można ich używać jako śrubokręty

pozdrawiam

Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te trzy rączki to są raczej kulby służace do krępowania małych przedmiotów (igły, wiertła, osie i.t.p.) a tylko w ostateczności można ich używać jako śrubokręty

Rzeczywiście. Są wprawdzie też podobne śrubokręty z wymiennymi końcówkami, ale różnią się od klubek tym, że mają obrotowe oparcie do dłoni, tak jak zwyczajne śrubokręty.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę spróbować ze starych wierteł. Przy delikatnym i rozsądnym stosowaniu spełniają wymagania.

Wszystkiego dobrego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje.

A to z dzisiaj, calkiem niespotykanie udalo mi sie kupic troche czesci i narzedzi.

Jutro sortowanie:

51428999.jpg

By ulan65 at 2011-11-11

28216805.jpg

By ulan65 at 2011-11-11

78957810.jpg

By ulan65 at 2011-11-11

61608950.jpg

By ulan65 at 2011-11-11

44898277.jpg

By ulan65 at 2011-11-11

20745967.jpg

By ulan65 at 2011-11-11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta tokarka po uruchomieniu może sprawić duuużo frajdy. Osobiście jakiś czas temu miałem przyjemność z tego typu "samoróbkami". Doświadczenia bezcenne ;) . Łezka w oku się kręci jak widzę takie przyżądy.

Zegarki kwarcowe to maszynki do odmierzannia czasu a nie prawdziwe zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta tokarka po uruchomieniu może sprawić duuużo frajdy.

Odpalilem ja wstepnie i dziala.

Obecnie rozebrana na czesci po wyczyszczeniu, a przed smarowaniem czeka na przebudowe podlaczenia elektrycznego.

Na poczatek mi wystarczy, tak do nauki.

Ta tokarka mogla byc uzywana przez jednego zegarmistrza wiecej niz 50 lat, oraz przebudowywana.

Czesci pochodza od 2 roznych producentow oraz niektore sa dorabiane wg potrzeb.

Wsrod drewnianych pudelek znalazlem 2 - jedno od tokarki oraz drugie od uchwytow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.