Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

PanParasol

Seikosha

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kaido2

Zeby cos powiedziec o tym zegarku to trzeba zobaczyc mechanizm. Na pierwszy rzut nie pasuje mi koperta, oraz boczny przycisk.

Edit:

Poprawiam sie, ten zegarek to skladak,najprawdopodobniej z Seikoshy jest tylko tarcza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zeby cos powiedziec o tym zegarku to trzeba zobaczyc mechanizm. Na pierwszy rzut nie pasuje mi koperta, oraz boczny przycisk.

Edit:

Poprawiam sie, ten zegarek to skladak,najprawdopodobniej z Seikoshy jest tylko tarcza.

Tak też sądziłem, mechanizm nie jest sygnowany koperta ani dekielek też nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie się tarcza kojarzy ze starymi zegarkami tzw kolejarskimi, ale oczywiście kieszonkowymi. Po wielkości raczej można sądzić, że to była kieszonka. Może trzeba szukać w necie pod hasłem "railroad seikosha"??

Z drugiej strony, jeśli oryginalna jest tylko tarcza, to zegarek praktycznie jest bez wartości...

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Jak mozesz to pokaz jeszcze dla pewnosci mechanizm.Tarcza napewno jest z kieszonkowej Seikoshy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mozesz to pokaz jeszcze dla pewnosci mechanizm.Tarcza napewno jest z kieszonkowej Seikoshy.

mechanizm nie sygnowany, także napewno nie od seikoshy.

szukałem pod kolejarskimi i wiesz, ze faktycznie podobne mają tarcze, musze sie zagłębić w poszukiwania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wynalazłem, że tarcza jest praktycznie idealną kopią kolejowego Walthama

źródło

hac-watch01.jpg

Tak na marginesie, ciekawostką jest to, że w jeszcze wcześniejszych latach (w XIX wieku), linie kolejowe często zamawiały zegarki, na których nie tylko były 24 godziny, ale jeszcze były upchane dosłownie wszystkie minuty (zdjęcia ponizej). Prawdopodobnie chodziło o to, że w owych czasach, wiadomo ludzie nie grzeszyli wykształceniem. No i chodziło o to żeby nawet taki średnio kumaty pracownik kolei mógł błyskawicznie odczytać, że np pociąg przejechał dokładnie o godz. 21:43

1892cpr.jpg

hamcanadian24hmontdialcu.JPG

press_release_distribution_0047829_3430.jpg

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Wzory tarcz Walthama i Seikoshy sa niemalze identyczne i kto wie czy czasem tarcza Seikoshy nie jest produktem amerykanskim wlasnie od Walthama. Swego czasu istniala bardzo mocna przyjazn Seikoshy z producentami amerykanskimi i duzo podzespolow wlasnie z tamtad zamawiano.Poczatkowymi produktami Seikoshy byly wlasnie zegarki kieszonkowe dla koleji i dla innych sluzb w tym wojska.Gdy znaleziono tansza alternatywe jaka stala sie Szwajcaria to przyjazn z USA praktycznie zamarla.Na poczatku w tych japoncach siedzialy swiss werki robione na zlecenie japonskiego klienta, jako takich wlasnych mechanzimow ten producent mial nieiwiele az do wybuchu 2WS.Po wojnie gdy Japonia stanela na nogi sytuacja ulegla zmianie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogło też być tak, że nikt od nikogo nic nie wziął/nie skopiował. Po prostu projekt tarczy był wykonany przez/dla instytucji zamawiającej, czyli dla linii kolejowej. Natomiast wiele firm jednocześnie wykonywało zegarki w/g tego samego projektu. Na podobnej zasadzie jak w czasie wojny jakieś Marki czy B-uhry. Jest dokładna specyfikacja, i jest zamówienie w wielu różnych firmach, i wszyscy robią prawie identyczne zegarki, przynajmniej na zewnątrz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zegarek seiko z 63 i na werku dalej jest napisane Seikosha.Takze z tym 1924 to mit.

Doxa jest " za tania" na ten projekt. Może w przyszłym roku?
- czyli najlepsze kryteria wyboru zegarka forumowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj nieldnie,nieladnie tak ludzi robic w bambuko Panie Parasolu. Zglaszam naruszenie zasad do administracji serwisu.

opis i przedmiot wystawiłem jeszcze przed otrzymaniem informacji o zegarku od was łatwo to sprawdzić, wystawiłem przedmiot 13 stycznia, a informacje dostałem 14 stycznia. Poza tym, nie zawarłem w aukcji ani słowa o mechaniźmie, kupujący dopytują się o mechanizm mailowo i otrzymują zdjęcia. Reszta opisu aukcji zgodna z prawdą, przynajmniej poza historią, chociaż taki wniosek wyciągnąłem po przeczytaniu historii firmy - być może błędnie. Teraz wiem również, że nie jest to wojskowy, a kolejowy ale co to zmienia?

Sam kupilem ten zegarek od sprzedającego który opisał go praktycznie tak jak ja, a i sam nie był pewien oryginalności mechanizmu ani tym podobnych. Więc o co kaman?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc o co kaman?

O to KAMAN, ze to jest Klub Miłośników Zegarów i Zegarków, a nie Klub Darmowych Wyceniaczy Zegarków dla Handlarzy z Allegro.

Ktoś podaje Ci informacje, wyszukuje je specjalnie dla Ciebie, dzieli się swoją wiedzą i z a free poswięca swój czas, a Ty te wiadomości masz w powazaniu, bo zegarek Cię nie interesuje, a jedynie chcesz wiedziec, szy sie nie orżniesz przy sprzedaży.

Przynajmniej od razu powiedziałbyć jasno i szczerze.

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2
Więc o co kaman?

Chociazby o to, ze po uzyskaniu informacji wypadalo by zmienic opis, a w szcegolnosci tytul aukcji ktory brzmi "seikosha militarny lotniczy pasowka 1924 seiko"

a opis zaczyna sie od" Mam dziś na sprzedaż oryginalny zegarek firmy Seikosha. "

Byc moze masz dobre intencje, ale taka zagrywka mija sie z prawda, wprowadzajc nieobeznanych w blad.

Pasowka nigdy nie bedzie oryginalnym zegarkiem tak jak nie bedzie militanym czy lotniczym.Pasowka moze byc w stylu militarnym, czy tez lotniczym, ale stricte nimi nie bedzie.

Teraz wiem również, że nie jest to wojskowy, a kolejowy ale co to zmienia?

Wiele zmienia gdyz Ixinski nabywajac zegarek od Ciebie jest swiecie przekonany ze to jakis zegarek wojskowy, kolejowy czy inny .Jezli zakupi i sie okaze ze to nie jest zaden z tych zegarkow to sie zaczyna impreza w stylu zwroty i negatywy co i tak jest male w porownaniu do innych posuniec Ixsinskiego.W koncu nie znasz osoby ktora od Ciebie kupuje i nie wiesz do czego jest zdolna, a niektorzy potrafia smrodu narobic.

Tak na marginesie to tego typu pasowki w takim stanie sa warte nie wiecej jak 150 pln i informacje typu 800 czy 1500 na zachodzie sa troche nie na miejscu.

Arturze, od poczatku wiedzialem co to za zegarek, wiec nie grzebalem w necie w poszukiwaniu informacji,co innego Taktic ktory sie tarcz nawklejal.Zdjecie werku chcialem tylko i wylacznie dla potwierdzenia czy wlasnie o ten sam zegarek chodzi.Ten zegarek i jego mechanizm widzialem kiedys na ebayu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O to KAMAN, ze to jest Klub Miłośników Zegarów i Zegarków, a nie Klub Darmowych Wyceniaczy Zegarków dla Handlarzy z Allegro.

Ktoś podaje Ci informacje, wyszukuje je specjalnie dla Ciebie, dzieli się swoją wiedzą i z a free poswięca swój czas, a Ty te wiadomości masz w powazaniu, bo zegarek Cię nie interesuje, a jedynie chcesz wiedziec, szy sie nie orżniesz przy sprzedaży.

Przynajmniej od razu powiedziałbyć jasno i szczerze.

Nie wiem czy zwrócił Pan uwagę, ale zarejestrowałem się na forum dużoooooo wcześniej, a to mój 2gi temat B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy zwrócił Pan uwagę, ale zarejestrowałem się na forum dużoooooo wcześniej, a to mój 2gi temat B)

W takim razie, jako forumowicz z pewnym stażem, tym bardziej powinieneś wiedzieć, że pisanie tematów z prośbą o wycenę już wystawionego na aukcję zegarka jest nie na miejscu.

Gdybyś to Ty zamierzał go kupić i pytał o informacje na jego temat i wartość, byłoby to zrozumiałe.

Gdybyś napisał post przed wystawieniem na allegro i szczerze powiedział, ze nie wiesz ile za niego wziąć - powiedzmy, że też bym zrozumiał.

Dodatkowo, jako forumowicz "ze stażem" nie powinieneś raczej robić takich opisów, o czym napisał Kolega Kaido:

Chociazby o to, ze po uzyskaniu informacji wypadalo by zmienic opis, a w szcegolnosci tytul aukcji ktory brzmi "seikosha militarny lotniczy pasowka 1924 seiko"

a opis zaczyna sie od" Mam dziś na sprzedaż oryginalny zegarek firmy Seikosha. "

Byc moze masz dobre intencje, ale taka zagrywka mija sie z prawda, wprowadzajc nieobeznanych w blad.

Pasowka nigdy nie bedzie oryginalnym zegarkiem tak jak nie bedzie militanym czy lotniczym.Pasowka moze byc w stylu militarnym, czy tez lotniczym, ale stricte nimi nie bedzie.

Wiele zmienia gdyz Ixinski nabywajac zegarek od Ciebie jest swiecie przekonany ze to jakis zegarek wojskowy, kolejowy czy inny .Jezli zakupi i sie okaze ze to nie jest zaden z tych zegarkow to sie zaczyna impreza w stylu zwroty i negatywy co i tak jest male w porownaniu do innych posuniec Ixsinskiego.W koncu nie znasz osoby ktora od Ciebie kupuje i nie wiesz do czego jest zdolna, a niektorzy potrafia smrodu narobic.

Tak na marginesie to tego typu pasowki w takim stanie sa warte nie wiecej jak 150 pln i informacje typu 800 czy 1500 na zachodzie sa troche nie na miejscu.

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzcie mi ile taki może być warty, i przedewszystkim co o nim sądzicie?

Już dają za niego dużo więcej niż jest warty. A co sądzę o nim? Hmm... Ani Seikosha, ani militarny, ani lotniczy, zgadza się jedynie to że pasówka, na dodatek kiepska z "cyckiem" do przestawiania wskazówek. Opis na aukcji to same bzdety i jedynie co ma w nim jakiś sens to ostatnie zdanie.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie, jako forumowicz z pewnym stażem, tym bardziej powinieneś wiedzieć, że pisanie tematów z prośbą o wycenę już wystawionego na aukcję zegarka jest nie na miejscu.

Gdybyś to Ty zamierzał go kupić i pytał o informacje na jego temat i wartość, byłoby to zrozumiałe.

Gdybyś napisał post przed wystawieniem na allegro i szczerze powiedział, ze nie wiesz ile za niego wziąć - powiedzmy, że też bym zrozumiał.

Dodatkowo, jako forumowicz "ze stażem" nie powinieneś raczej robić takich opisów, o czym napisał Kolega Kaido:

no i właśnie tak zrobiłem, założyłem temat jeszcze przed wystawieniem zegarka i to pare dni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

no i właśnie tak zrobiłem, założyłem temat jeszcze przed wystawieniem zegarka i to pare dni.

opis i przedmiot wystawiłem jeszcze przed otrzymaniem informacji o zegarku od was łatwo to sprawdzić, wystawiłem przedmiot 13 stycznia, a informacje dostałem 14 stycznia.

B)

Pierwsza sensowna informacje dostales 13-go niespelna w godzine od napisania tematu przez Ciebie i byla to odpowiedz ode mnie.

Nie kombinuj tylko zmien opis i tytul aukcji na taki jak powinien byc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

;)

Pierwsza sensowna informacje dostales 13-go niespelna w godzine od napisania tematu przez Ciebie i byla to odpowiedz ode mnie.

Nie kombinuj tylko zmien opis i tytul aukcji na taki jak powinien byc.

Skoro ja kupiłem ten zegarek bez takich informacji jakie zdobyłem na waszym forum, to tak samo chce go sprzedać. Czemu to akurat ja mam być stratny?

Co do zegarka to nigdy nie był wystawiany na ebayu:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Skoro ja kupiłem ten zegarek bez takich informacji jakie zdobyłem na waszym forum, to tak samo chce go sprzedać. Czemu to akurat ja mam być stratny?

Co do zegarka to nigdy nie był wystawiany na ebayu:(

;)

Skoro kupiles ten zegarek bez zadnych informacji totez trzeba bylo go wystawic bez zadnych informacji, a nie wprowadzac celowo ludzi w blad takim opisem i tytulem aukcji.Wielu z nas na forum zaczynajac przygode z zegarkami sie w jakis sposob nacielo.Nie jestes jedyny,poprostu nie ma wojny bez ofiar. Dla mnie wszystko jest juz jasne. Mowimy stanowczo NIE oszustwom czy to na forum czy na serwisie aukcyjnym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rewelacja, to znaczy, że jak kogoś okradną, to on powinien najlepiej też kogoś okraść, bo czemu akurat on ma być stratny...

Tylko dwa słowa cisną się na usta: ło Boże.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.