Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

aureus

Ratujmy Zegary

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,to jest mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość,potrzebuje waszej pomocy i rady w sprawie zegara w naszym mieście,a mianowicie..jestem prezesem stowarzyszenia historycznego "Aureus",wspólnie z kolegami postanowiliśmy przywrócić do życia zegar który znajduje sie w naszej starej szkole,na tą chwile udało nam sie ustalić ,że został wykonany przez miejscowego zegarmistrza w 1903 r.szkoła jest wpisana do rejestru zabytków niestety zegar nie i dlatego obawiamy sie że może zostać wymieniony na te elektryczne dziwactwa.Czy według Was jest szansa ,żeby go zarejestrować jako zabytek i w ten sposób pozyskać fundusze na jego remont i objąć go ochroną?czy jest to rzeczywiście produkt miejscowy czy masowa produkcja?pozdrawiam

post-35179-0-58258400-1296416941_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli możesz to wrzuć więcej zdjęć, jest kilku kol. którzy specjalizują się w tego typu zegarach , np. kol. amroziuk..

Ex factis non ex dictis amici pensandi sunt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta fota wystarczy, jest to zegar kwadransowy, z naciągiem siedmiodniowym, przy odrobinie dobrej woli nie ma konieczności montażu automatu naciągu, gdyż z praktyki wiem, że zawsze znajdzie się chętny by raz na tydzień podciągnać wagi napędowe.

Wychwyt Grahama zapewnia dość dokładny chód. Produkcja fabryczna, na tabliczce dane firmy, na zdjęciu niestety nieczytelne.

Fajny zegar, będzie cieszył następne pokolenia. Nie można dopuścić do wymiany na elektronikę.

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuje za tak szybka odpowiedź,na tabliczce jest nazwisko naszego zegarmistrza i rok pewnie montażu,zrobimy wszystko żeby go ocalić,jak myślicie da rade go wpisać do rejestru zabytków?

post-35179-0-18713800-1296421648_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na PW wysłałem moje dane kontaktowe, jestem gotów nieodpłatnie wykonać białą kartę i popilotować wpis do rejestru zabytków.

Możemy też dokonać ustaleń z delegaturą WUOZ odpowiednią dla lokalizacji zegara. Dalej...kwestia dogadania.

Czy Rirnbaum to Niemirów nad Bugiem?

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Birnbaum- obecnie Międzychód woj.wielkopolskie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę się namieszało ;) Czy Birnbaum to Międzychód? ;) moja wina...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jakieś dwa lata temu ktoś do mnie w sprawie zegara na szkole w Międzychodzie telefonował, ale wtedy jakoś ta sprawa się rozmyła.

Nie ma najmniejszych problemów z szybkim wpisem, a moje referencje są do otrzymania w Poznaniu na Gołębiej w siedzibie Wielkopolskiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nasze stowarzyszenie założone w połowie roku 2010 ,postawiliśmy sobie za cel ratowanie właśnie takich perełek w naszej okolicy,niestety nie mamy w tym kierunku doświadczenia więc bardzo dziękuje za wszelką pomoc, no i obiecujemy że temat dopniemy do końca..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jeden konkret, analizując szczegóły konstrukcji, odnoszę wrażenie, że jest to Wagner z Wrocławia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam więcej fotek ,tyle tylko że nie wiem które szczegóły są charakterystyczne,Ten Wagner to jakiś znany model tego typu zegara?

post-35179-0-28021200-1296425585_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to jedna z wytwórni zegarów przełomu XIX i XX wieku. W tym okresie na naszym terenie występowały zegary Weule, Weissa, Korfhage&Soehne, Rohlitza. Wagner produkował zegary mniejszych rozmiarów i w znacznie mniejszych ilosciach. Osobiście wykonałem naprawę Wagnera w Kliczkowie koło Bolesławca. Konstrukcja charakteryzowała się dużą dbałością o precyzję i o ładne wykończenie detali, np. nakrywki łożysk przykręcane wkrętem od góry nie zaś kołkowane jak u Weissa. Osie kół o kształcie lekko "beczkowatym". Oprawy zębników zataczane, wszystkie brązy szelakowane, co widać na zdjęciach etc. etc.

Jest to nieczęsto spotykany model, a fakt iż jest kwadransowy, z naciągiem siedmiodniowym sprawia, że jest szczególnie interesujący.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdzie w Kliczkowie ? Na wieży Św Trójcy ? Onegdaj podczas kilku dni tam spędzonych (ale pomiędzy poniedziałkiem a piątkiem...) usiłowałem ten kościół zobaczyć w środku...oczywiście bez powodzenia.

30a429893a0c17b7gen.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Kliczkowie, na wieży kościoła i tu dziwne wezwanie: "Pokłon Trzech Króli"

Robiliśmy też tam tryptyk i ambonę ;)

Nastepnym razem idż do tego czworaka przy kościele i poproś p. Tadzia kościelnego aby Cię wpuścił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje panowie za wszelkie informacje, będę na bieżąco informował jak sie sprawy toczą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jesteśmy po spotkaniu z kolegą "kiniolem"(pełen profesjonalizm)któremu bardzo dziekuje,zegar zidentyfikowany ,faktycznie jest to Wagner, teraz czekamy na wpis,są jakieś strony gdzie można by dowiedzieć się czegoś więcej o tej wytwórni?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-27317-0-77349500-1331816755.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alle rama....

27eee016dd8ff762.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to faktycznie jest zegar Rochlitza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.