Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

asec69

Omega Seamaster DeVille cal.565 ref. 166.033

Rekomendowane odpowiedzi

Omega Seamaster DeVille

(koniec lat 60-tych)

Kaliber 565, ref. 166.033

automat, date

waterproof

Witam

Od niedawna jestem posiadaczem w/w zegarka, i mam jeden problem i jedno pytanie.

Problem to brak możliwości nakręcenia sprężyny koronką, niby czuję, że się nakręca, ale jest na chodzie dopóki mam go na ręce i działa rotor automatu. Jak tylko ściągnę z reki po chwili staje. Podejrzewam, że coś nie tak ze sprężyną albo całym naciągiem rezerwy chodu. Czy ktoś miał podobne problemy?

Drugie pytanie dotyczy koperty zegarka. Prawdopodnie w/g mnie ten model nie ma dekla. Koperta stanowi całość, a mechanizm można wydobyć tylko poprzez szkiełko, tzn zdięcie pierścienia i szkła? Próbowałem poszukać na różnych stronach cos o tym modelu, ale materiałów nie ma. Znalazłem podbne modele, ale te posiadają dekle i wyfrezowania pod klucz do otwarcia, a u mnie nie ma nic oprócz wypukłości Wprawdzie jest podpolerowany, ale nie na tyle, aby zanikły wyfrezowania pod klucz do odkręcenia dekla.

Proszę o oświecienie?

z góry dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kwestii oświecenia/iluminacji niestety nie pomożemy. Musisz wznosić prośby w inną stronę :rolleyes:

Natomiast w kwestii zegarka. Tutaj masz informacje o nim ze stronki Omegi:

DE VILLE

GENTS' LEATHER STRAP

Reference

ST 166.0033

International collection

1966 - 1972

Movement

Type: Automatic (mechanical)

Caliber number: 565

Created in 1965

24 jewels

Central sweep-second hand

Functions

Date

Case

Stainless steel

Dimensions: ?34,4 mm

Case back

Unishell (case opening on dial side)

Full metal

Dial

Metal, with luminous metal hands

Crystal

Armoured hesalite

Bracelet

leather

Water resistance

30 meters

More product information

Case : round (34,4 mm diameter), stainless steel, unishell type (to be opened with special tool 106).

For leather straps of 18 mm lug-size

International Collection : 1966-1972

Swiss retail price (1967) : CHF 300.-

Also available in 14K yellow or pink gold-plated (LD or LE 166.0033, CHF 320.- both), 18K yellow or pink solid gold (BA or BB 166.0033, CHF 710.- both) or 18K solid white gold (BC 166.0033, CHF 910.-).

Ten model zdecydowanie nie ma dekla - mechanizm wyciąga się po wcześniejszym zdjęciu szkiełka i tarczy. Tak więc sam go nie otworzysz.\

Odnośnie problemu. Jeśli dobrze rozumiem, to bez względu jak długo nosisz zegarek (np. 16 godzin bez przerwy), to po odłożeniu na półkę po kilku chwilach (np. krócej niż pół godziny) się zatrzymuje?

Jeśli tak, to najprawdopodobniej jest to jakiś problem ze sprężyną. Na odległość nikt Ci nie pomoże niestety w tej kwestii i konieczna będzie wizyta u dobrego zegarmistrza. Tzn. takiego, który miał kiedykolwiek do czynienia z Omegami otwieranymi przez szkiełko :P

Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie Dzięki!

Znalazłem w necie specyfikację samego kalibru 565 z kompletnym wykazem oznaczeń najważniejszych części zamiennych (niestety nie ma sprężyny, ale to pewno jest jedna na wiele modeli kalibrów Omegii z tamtych lat)!

W kwestii otwarcia zegarka, to z ściagnięciem zewnętrznego pierścienia nie ma problemem. Łącznie pierścienia z całością posiada specjanie wyfrezowane zagłębienia do włożenia narzędzia. Problemem staje się ściagnięcie szkła. Tu faktycznie potrzebny jest przyrząd. Nie wiem jak odkręca się koronkę, ale przyznam korci mnie otwarcie i dostanie sie do mechanizmu ;-)!

Z chodem zegarka jest tak jak piszesz i miałem podobne podejrzenia i chciałem się tylko upewnić, że to sprężyna. Pewno kupię na ebay-u i zaniosę do mojego zegarmistrza.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym tak szybko nie kupował sprężyny. To nie koniecznie musi być przyczyna problemu. Może być tak, że np. mechanizm jest zanieczyszczony i balans się zatrzymuje, kiedy nie ma żadnych wibracji z zewnątrz.

Dlatego najlepiej zanieść zegarek do zegarmistrza - on otworzy go i oceni na żywo co faktycznie jest zepsute. A tak na odległość to możemy jedynie spekulować.

I sam nie otwieraj go, bo jeśli nigdy tego nie robiłeś to możesz jedynie coś uszkodzić.

Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za troskę!

Też podejrzewałem, że może jakiś syf zanieczyścił mechanizm, gdyż jak się przyjrzeć to na czystej tarczy widać delikatne plamki jakiegoś zabrudzenia w okolicy balansu. Chodził dobrze przez kilkanaście dni, ale się trochę opóźniał, i poszedłem do zegarmistrza. Wyregulował i stwierdził, że mechanizm jest czysty i piękny, pochodzi jeszcze z 50 lat. Chodził pięknie i dokładnie przez kilka dni, ale pewnego dnia zaczęły się problemy. Raczej stawiałbym na spreżynę, ale nie wykluczam, że masz rację. Na ebayu nieoryginalne zamnienniki są w cenie 9 dolców, oryginały ok 28-30 dolców. Udam się za twoją radą do zegarmistrza. Napiszę co się stało.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za troskę!

Też podejrzewałem, że może jakiś syf zanieczyścił mechanizm, gdyż jak się przyjrzeć to na czystej tarczy widać delikatne plamki jakiegoś zabrudzenia w okolicy balansu. Chodził dobrze przez kilkanaście dni, ale się trochę opóźniał, i poszedłem do zegarmistrza. Wyregulował i stwierdził, że mechanizm jest czysty i piękny, pochodzi jeszcze z 50 lat. Chodził pięknie i dokładnie przez kilka dni, ale pewnego dnia zaczęły się problemy. Raczej stawiałbym na spreżynę, ale nie wykluczam, że masz rację. Na ebayu nieoryginalne zamnienniki są w cenie 9 dolców, oryginały ok 28-30 dolców. Udam się za twoją radą do zegarmistrza. Napiszę co się stało.

pozdrawiam

No i co się stało?

Jestem ciekaw bo mam taki sam - wg spisu Omegi 67 rocznik :unsure:

CHodzi ekstra, ale na przyszłość dobrze się dowiedzieć :(

Pozdrawiam

Profek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Trochę to trwało, ale jestem to wam winny, a kolega postaman miał rację :) . Mechanizm Omeszki był zanieczyszczony i bez miligrama smaru. Zegarek zaniosłem do fachowca pana Janusza Bilickiego, rozebrał w drobny mak, wymył, wyczyścił, na końcu nasmarował i dziala jak nowy. Trochę mnie to kosztowało, ale efekt jest zadowalający! Dokupiłem na Ebayu bransoletę za stali nierdzewnej o drobnym splocie i zegarek nabrał nowego charakteru. Jak nauczę się robicć foty to wkleję i ocenicie.

Dzięki i pozdrawiam\1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Trochę to trwało, ale jestem to wam winny, a kolega postaman miał rację :) . Mechanizm Omeszki był zanieczyszczony i bez miligrama smaru. Zegarek zaniosłem do fachowca pana Janusza Bilickiego, rozebrał w drobny mak, wymył, wyczyścił, na końcu nasmarował i dziala jak nowy. Trochę mnie to kosztowało, ale efekt jest zadowalający! Dokupiłem na Ebayu bransoletę za stali nierdzewnej o drobnym splocie i zegarek nabrał nowego charakteru. Jak nauczę się robicć foty to wkleję i ocenicie.

Dzięki i pozdrawiam\1

No proszę - rok trwało ;), ale najważniejsze że jesteś zadowolony :).

Proszę daj znać (może być na priv) namiary na tego Pana i cenę jaką Cię kosztowało.

Będę wiedział na co się szykować i gdzie pójść z moją jak przyjdzie czas na przegląd :)

Pozdrawiam

Profek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.