Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

solar_pi

Stary kieszonkowiec z ceramiczną tarczą

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

prośbę mam o pomoc w identyfikacji poniższego osobnika:

photo1dp.jpg

photo2jr.jpg

photo3xo.jpg

Dzięki za wszelką pomoc. Pytania pomocnicze też mile widziane, jeśli jest coś jeszcze co może pomóc w identyfikacjis sprzętu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wychwyt cylindrowy. Naciąg i nastawianie kluczykiem (key wind and set). Dziesięć łożysk kamiennych - czyli całkiem sporo. Myślę, że to druga połowa XIX wieku. Producenta nie podejmuję się zgadywać - wiele jest takich "bezimiennych" zegarków. Na Twoim mechaniźmie jest jakaś sygnatura, ale dosć słabo widoczna. Potrafisz odczytać, co tam napisane? Może to zwiększy szansę na identyfikację producenta

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłbyś jeszcze dokładnie sfotografować drugą stronę tylnego dekla, albo najlepiej odczytać tam ewentualne daty jakie są zapisane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperta z tego co zauważyłem srebrna - prawdopodobnie popularna 800'tk - punca półksiężyc i korona - niemieckie punce srebra od 1886 roku - co potwierdza przypuszczalne datowanie podane przez chronofila.

Mnie ten kaliber wygląda na któryś z Lepine -> inny 10 kamieniowiec znaleziony w sieci http://www.bogoff.com/pocket/6464.html czy tutaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko co widzę ale nie udaje mi się za bardzo odczytać jest na zdjęciach poniżej:

zdjcie1n.jpg

zdjcie2py.jpg

zdjcie3xm.jpg

Pytanie następne - czy polecacie jakieś konkretne miejsce do tego typu zegarków na renowację?

PS. Zapomniałem zrobić fotki zamknniętego dekla... Postaram się to zrobić już jutro. No i oczywiście - dzięki za wszelkie odpowiedzi!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperta srebrna wykonana w niemcach i eksportowana do Szwajcarii - punca z głuszcem - po 1886 roku, co daje mi pewne podejrzenie czy koperta jest aby od tej kieszonki. Werk jest wzorowany na francuskiem Lepine cal. V.

Przed momentem zauważyłem ,że podobny zegarek był już na naszym forum obiektem zapytań http://zegarkiclub.pl/forum/topic/69714-kieszonka-prosze-o-informacje/page__p__757389__hl__lepine__fromsearch__1?do=findComment&comment=757389

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam nie mogę odczytać czy rzeczywiście jakiś zegarmistrz zostawił datę naprawy, możesz spróbować troszkę przeczyścić tą tylną stronę pierwszego dekielka pastą do zębów, może to da jakiś efekt. A co do naprawy, uważam że nie opłaca Ci się inwestować w ten zegarek, tym bardziej jeśli mechanizm nie działa. Co innego jeśli zegarek należał do Twojego dziadka, lub pradziadka, wtedy jak najbardziej powinieneś go "zreanimować". Nie wiem gdzie mieszkasz i do jakiego zegarmistrza z tym pójdziesz, ale poniżej 500 zł to raczej się nie zamknie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postaram się przeczyścić dekielek i zrobić zdjęcie tyłu jak tylko wrócę do domu. Jest to pamiątka więc zdecydowanie warto inwestować. Co do mechanizmu - nie wiem czy nie działa, bo nie mam kluczyka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam wszystkich obserwujących temat, ale z przyczyn częściowo niezależnych zdjęcia będę mógł wrzucić dopiero jutro późnym wieczorem;(

Dobranoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem gdzie mieszkasz i do jakiego zegarmistrza z tym pójdziesz, ale poniżej 500 zł to raczej się nie zamknie.

Nie strasz Kolegi. Kopertę bez problemu można odswiezyc samemu. Tarczę, szkło, wskazówki da się dobrać i nie powinno to przekroczyć powiedzmy 100. Zalezy co z werkiem, ale jak trafi na normalnego zegarmistrza, to też powinien to zrobić w ludzkich pieniądzach ;)

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie strasz Kolegi. Kopertę bez problemu można odswiezyc samemu. Tarczę, szkło, wskazówki da się dobrać i nie powinno to przekroczyć powiedzmy 100. Zalezy co z werkiem, ale jak trafi na normalnego zegarmistrza, to też powinien to zrobić w ludzkich pieniądzach ;)

Witam,

Arturze za 100 złotych to tego chyba nie zrobisz ;) .

1.Tarczę porcelanową dobrać to tak jak trafić 6 w Totolotku.

Zawsze albo rozstawy otworów albo nóżek nie będa pasować.

Z tego co wiem w Polsce nikt nie robi porcelanowych tarcz

Sam walczę z tematem od dłuższego czasu i jak osiągnę sukces to się pochwalę.

U Głowackich zwykła nowa tarcza to wydatek 200 złotych

2. Same wskazówki, sekundnik, szkło to około 100 złotych (oczywiście nówię tu o el. z epoki)

3. Uczciwe rozebranie, czyszczenie, złożenie, smarowanie i regulacja to następne 100 - 150 złotych.

(oczywiście można wrzucić cały zegarek do myjki i wtedy nawet 50 zł za tą usługę to dużo :) )

a pokaż mi zegarmistrza który za 100 - 150 złotych podejmie się naprawy cylindra (z jego wymianą)

sam mam ponad 1000 cylindrów a nie podejmuję się tak chętnie ich naprawy (zawsze brakuje tego który jest potrzebny)

pozdrawiam

Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Zrobienie" cylindra może być dość kosztowne w dobie "bateryjkarzy" i wymierającej sztuki zegarmistrzowskiej. Rzucanie cen i kosztów na zasadzie tyle i tyle nie wiedząc co dokładnie dolega zegarkowi poza wizualnymi ubytkami jest rosyjską ruletką. Najlepiej pochylić się nad problemem tak jak napisał kol. Kieszonkowe - z pełną świadomością i u sprawdzonego zegarmistrza. Co do dekla to typowo wykończony dla kopert srebrnych z tamtego okresu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.