Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

alonzo

CORUM 74.111.24

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich

Niedawno zakupiłem zegarek marki Corum ref. 74.111.24

Jedyne niekomercyjne foto jakie znalazłem to Mój odnośnik

Kupowałem jako NOS (rzeczywiście nie wygląda na używany), ale ku mojemu zaskoczeniu

zrobił +8 minut/dobę. Zegarmistrz po wstepnych oględzinach poinformował mnie, że niezbędne są

czyszczenie i smarowanie. Niestety kolejna diagnoza okazała sie mniej przyjemna. Stwierdził on w zegarku

wadliwy balans tzn. że nie uległ on uszkodzeniu ponieważ od początku nie działał poprawnie.

Cytując zegarmistrza "taki zegarek nie powinien był opuścić fabryki".

Koniec końców po konserwacji zegarek zszedł do +3 min/dobę.

Niestety wymiana balansu utknęła na etapie poszukiwań części.

Trwa to już prawie 2 miesiące (poinformowano mnie że to normalne)i powoli tracę nadzieję.

Mam więc do Szanownych Kolegów następujące pytania:

1. Jaki mechanizm zastosowano w tym zegarku?

2. Czy są jakieś sposoby poszukiwania części na własną rekę pomijając zapytania na forach zegarkowych?

3. Czy powinienem zwrócić sie z tym problemem do producenta, zważywszy brak gwarancji i dosyć niepewne żródło pochodzenia?

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Pozdrawiam

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twój odnośnik się nie otwiera - przynajmniej u mnie.

A co konkretnie stwierdził zegarmistrz? Co temu balansowi jest?

Może po prostu mistrz nie potrafi sobie z nim poradzić?

Poza tym przynajmniej powinien zidentyfikować mechanizm - wówczas można poszukać części na ebayu albo w specjalistycznych witrynach

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Taka robota jest !@#$$ warta. Zapytaj zegarmistrza kiedy zostanie zrobione. Jeśli odpowie, że nie wie gdyż nie ma części, a już to mówi, to zrób otwartemu mechanizmowi kilka zdjęć, tylko nie rozmazanych a dobrych. Jak ma wahnik od automatu to przekręć go tak by można było ustalić co jest w środku a nie tylko goła blacha i dwie śruby. Załącz zdjęcia tutaj to będzie inna rozmowa.

Zapytaj zegarmistrza o oznaczenia kalibru mechanizmu i jaka dokładnie jest przyczyna złego chodu:

1. Zbyt małe wychylenia koła balansu?

2. Za krótki włos?

3. Deformacja włosa?

4. ...

"Nie napadaj" na niego bo to jest bezproduktywne. Powiedz, zresztą zgodnie z prawdą, że chcesz znaleźć nowy balans. Zegarek zostaw u niego, skoro do tej pory go sam nie naprawiasz i tak go nie naprawisz we własnym zakresie.

Jak zegarek jest podróbką to w środku może siedzieć cała Chińska Armia Narodowowyzwoleńcza plus ogólnie dostępny, jedynie nieco zmodyfikowany mechanizm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto ujawnić swoje miejsce postoju. Wtedy można udać się do najbliższego sympatyka forum, który się na zegarkach zna i otrzymać pakiet informacji lepszy od najlepszych zdjęć. U mnie odnośnik się otworzył, ale tam jest tylko ogólny widok zegarka i cena 1,5 kilodolarów, około. Na zespołach regulatora to się trzeba nieco znać, żeby to skutecznie poprawić. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.