arlen 0 #1 Napisano 16 Maja 2012 Witam jestem tu pierwszy raz dzis znalazlem na strychu jakis zegar,i nie wiem co dalej z nim zrobic czy naprawiac?czy zostawic go tam gdzie byl moze okazac sie, ze warto sie nim zainteresowac ale,ze ja sie nie znam na zegarach a wiec prosze was o pomoc.Chcialbym ustalic sygnature i rok produkcji --ponizej podaje linki1.obraz z mechanizmu 2.nr i seria 3skrzynka 4cyferblat jesli temat umiescilem w zlym miejscu to przepraszam ,i dziekuje za pomoc pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 99 #2 Napisano 16 Maja 2012 Firma - METRON z ToruniaRok prod. - 01-1962rok 0 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2980 #3 Napisano 16 Maja 2012 Metron, Toruń. Seria - (styczeń ?) 1962. Jeśli są jakieś poważne uszkodzenia mechanizmu naprawa jest raczej nieopłacalna (po wykluczeniu względów sentymentalnych). EDITHA ! Przegrałem , ale w tej samej minucie. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 99 #4 Napisano 16 Maja 2012 .....................EDITHA ! Przegrałem , ale w tej samej minucie.Łiiiii ar de czempiooonnn 0 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arlen 0 #5 Napisano 16 Maja 2012 dziekuje za odp,a wiec zostawiam go tam gdzie go znalazlem niech dojrzewa historycznie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Taktic 40 #6 Napisano 16 Maja 2012 A tak swoją drogą, podobny egzemplarz (maj 1960) po cierpliwej zabawie z pokrętłem na wahadle, udało mi się wyregulować do dokładności poniżej +1sek/dobe.. Normalnie chronometr 0 Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #7 Napisano 16 Maja 2012 Posiadam wiedzę iż są tacy, którzy przerabiają wyroby Metrona na turbiljony 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arlen 0 #8 Napisano 17 Maja 2012 hmm...a orientujecie sie moze jaki koszt bym musial poniesc jak bym chcial go naprawic wiem,że pytanie ogólne bardzo bo w sumie nie wiem co jest zepsute,jak trzymam go w pozycji pionowej i po wprawieniu wahadla w ruch wahadło dziala,mechanizm kólek zebatych sie obraca ale po krotkiej pracy wahadlo przestaje sie poruszac,a na ukladzie do nakrecania czuje duży opór i nie moge"nakrecic" jakies porady? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2980 #9 Napisano 17 Maja 2012 Zależy kto i gdzie by to robił. We Wrocławiu czyszczenie, kasowanie luzów, smarowanie mechanizmu to koszt ok. 300 złotych + części (np sprężyna ok.50). 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arlen 0 #10 Napisano 17 Maja 2012 No tak Wroclaw,ja jestem z Zabrza zastanowie sie jeszcze ale sadze ze koszt naprawy przewyższa wartosc tego zegara,ale jesli chodzi o wartosc sentymentalna to bezcenny.Żona powiedziala,ze "lepiej niech stoi sobie popsuty" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 5 #11 Napisano 17 Maja 2012 Nie chce wyrokowac - ale to cos prostego. Zegar wyglada na zadbany - przynajmniej z tarczy, nie ma zniszczonej skrzyni. Jesli czyjesz ze nie mozesz dokrecic to jest nakrecony, moze wychwyt jest przesuniety? Sprobuj tak ustawic na scianie aby robil miarowe tik-tak, nie tik - tak, czy tik - tak. Jak bedzie chodzil nie w pionie to wychwytem/sprzegielkiem trzeba skorygowac. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach