Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

mechanik

zegar na ratuszu w Bolesławcu

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki uprzejmości Kiniola,mogłem z bliska oglądnąć podczas wykonywanej przez niego konserwacji,zegar na ratuszu w Bolesławcu.Kiniola przy pracy nie udało mi się wprawdzie ująć ,nie z powodu że nie pracował ! ale  ciasnoty w pomieszczeniu zegarowym.Zegar nie jest udostepniony do zwiedzania ,więc była to dla mnie rzadka atrakcja i oglądnięcia pięknego mechanizmu i widoku miasta z wysokości wieży !wie%C5%BCowy%20ratusz.JPGwie%C5%BCowy%20ratusz%20%282%29.JPGwidok%20miasta.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjście na wieżę z dzwonami było jednak za problematyczne,widać tylko cięgna do dzwonów na wieży wyj%C5%9Bcie%20na%20dzwony.JPGi zdjęty dawny element bicia bijak%20dzwonu.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW Czy jesli zegar jest wpisany do rejestru - czy mozna robic przerobki - bo jednak na zdjeciach widac takowe.

Tak tylko pytam.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A o to to pytaj Kiniola,ale znajac go ,myslę że wie co robi :) no i czy znalazł byś kogoś kto wchodziłby regularnie na wieżę i naciągał 90 kilowe cieżary?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myslalem raczej o tych blachach zwalniajacych oraz np przybijaniu lub wierceniu ram.

Silniki moza zamocowac nie wplywajac na oryginalnosc konstrukcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Blachy zwalniające" są oryginalne Weissa. Remont robiłem 11 lat temu i wtedy zegar nie był wpisany do rejestru zabytków. Tak, wtedy przewierciłem ramy, uprościło to konstrukcję. Teraz zrobiłbym  inaczej. Dopiero od kilku lat wzrosła świadomość właścicieli obiektów i w związku z możliwym dofinansowaniem ratuje się mechaniczne zegary. Wtedy większość montowała elektronikę. Choć niedawno niejaki pan Batycki z Wrocławia załatwił mechaniczny zegar Weissa na ratuszu we Lwówku Śląskim na cacy odcinając go i zakładając elektroniczną protezę.

Jacek, a jak tam wizyta duszpasterska?

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"

Jacek, a jak tam wizyta duszpasterska?

Krotka, ale ziarno posiane....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie gdyby wydało plon...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy zegar we Lwówku jest wpisany do rejestru i można by go było ponownie uruchomić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest wpisany, konsultowany był z WUOZ Jelenia Góra, a i tak go odcięli. Nie wiem w jakim jest stanie, ale pamiętam, że był kompletny i miał automat naciągu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok.spróbuję zobaczyć na miejscu co można zrobić,mam trochę możliwości....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.