Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Barov

Atlantic Worldmaster PRIMA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam Atlantic Worldmaster PRIMA 38mm z mechanizmem sygnowanym "ATLANTIC SUPER 2 ADJUSTMENTS,  21 JEWELS,  SWISS" (zdjęcia mechanizmu mimo wielu prób wciąż słabe)

Tył: Atlantic Worldmaster (38) Artiflex 526

Dziś trafił do czyszczenia i przeglądu, zleciłem również wymianę szkiełka gdyż ma kilka głębszych rys, tarcza mimo 'popękania' farby myślę prezentuje się całkiem znośnie i zostawić lepiej oryginalną natomiast kusi mnie jeszcze odnowa koperty chromem co myślicie?

Interesuje mnie przybliżony rok produkcji oraz wygląd oryginalnej koronki tego modelu gdyż chciał bym dokompletować, czy posiadał on uszczelkę dookoła mechanizmu czy tylko ta pseudo na deklu?

Chętnie również poznam opinie znawców na temat tego egzemplarza i jego stanu.

pozdrawiam serdecznie

post-69299-0-64366300-1391625807_thumb.jpg

post-69299-0-47887100-1391625808_thumb.jpg

post-69299-0-87303200-1391625823_thumb.jpg

post-69299-0-07914200-1391625826_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koniec lat 50-tych prawdopodobnie. Koronka powinna być sygnowana dużym A stylizowanym na pisane jak w logo na tarczy.

Zegarek całkiem fajny a chromowanie raczej bym odpuścił, bo idealna koperta z tą tarczą będą się gryzły

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nic, puki co wymienię szkiełko i wtedy ewentualnie zastanowię się nad kopertą bo jednak ma sporo rys a tarcza jest mocno ograniczona ostro styranym szkłem, nie omieszkam pochwalić się jak wróci od zegarmistrza - dzięki za info.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ciekawości bo nie mam żadnego rozeznania mam jeszcze pytanie tzn. czy 80-100 zł za czyszczenie i regulację sprawnego mechanizmu to dużo? 30 zł za szkiełko wydaje mi się uczciwe bo pewno sama część kosztuje z 20 zł.

Jednakże z tą regulacją oraz oczyszczeniem mam lekką konsternację, gdyż za LaRochetta dałem tyle ile będzie kosztować doprowadzenie go do użytku chodź jest sprawny mimo deregulacji i zanieczyszczeń , więc 100 zł to koszt samej usługi a nie części - czy to wygórowana cena czy mieści się w normie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze mieści sie w normie. To chyba nie ma szczegolnie znaczenia czy jest sprswny czy nie. Rozebranie, wymycie i zlozenie po prostu na tyle wyceniaja:) jak popsuje sie cos powaznego to cena chyba idzie w gore;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Barov, ceny usług zależą też trochę od lokalizacji. Najdrożej (chyba) bywa w Wawie, ale pewnie też nie wszędzie. 30 zł za wymianę pleksy nie jest wcale mało, 20 też by wystarczyło. Ale i dużo tez nie jest :)

Podobnie z przeglądem i serwisem: i dużo i w sam raz.

Nie pokazałeś koronki, to element, który ciężko zdobyć, chyba równie ciężko co oryginalny sekundnik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za sprawne zegarki bez automatu, datownika i innych bajerów stówa to trochę dużo, moim zdaniem.

3 dychy za pleksę to też sporo. Zwykłe plastikowe szkiełko kosztuje w hurcie poniżej 5 zeta, więc materiały nie są szczególnie drogie ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pokazałeś koronki, to element, który ciężko zdobyć, chyba równie ciężko co oryginalny sekundnik.

W pierwszym poście pytałem właśnie o jej wygląd gdyż moja nie jest oryginalna, stąd nie było się czym chwalić. Mam jednak cichą nadzieję że z czasem gdzieś upoluję odpowiednią.

Przyznam że za czasów wody sodowej spieniężyłem  za pół darmo piękny egzemplarz z datownikiem w komplecie z pudełkiem i papierami zakupu z 85 r. (brak tylko paska) było to z 12 lat temu ale przypadkiem nie przewinął Ci się taki czarno tarczasty egzemplarz z 85?;]

A miasto Kraków - sugerując się opiniami na forum z dwóch opcji wybrałem najbliższą logistycznie czyli Pilotów.

Za sprawne zegarki bez automatu, datownika i innych bajerów stówa to trochę dużo, moim zdaniem.

3 dychy za pleksę to też sporo. Zwykłe plastikowe szkiełko kosztuje w hurcie poniżej 5 zeta, więc materiały nie są szczególnie drogie ;).

Nie będę oceniał tego przed odbiorem i rozliczeniem jednak prognozy nie są różowe, ale może akurat za topowymi kosztami będzie wysoka jakość usługi.

Za tydzień powinny być gotowe postaram się o dobre foto to zawiesicie oko krytyków zębatkowych ;P

zdrów! i dzięki za wszelkie info!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jednorazowo wydasz sporo, ale dostaniesz porządnie zrobione zegarki, to nie ma się czym martwić. To też nie są ceny z kosmosu, te o których piszesz. Po prostu może być taniej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę teraz się już dużo lepiej prezentuję, jak będę miał chwilkę zrobię lepsze fotki w świetle dziennym.

pozdrawiam

post-69299-0-80938200-1392394595_thumb.jpg

post-69299-0-80507700-1392394630_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Prezentuje się bardzo dobrze, teraz już tylko polowanie na oryginalną koronkę zostało. A to niełatwe.

Ale i tak zacny stan :)

Wysłane z MOJEGO !!! super hiper nadiPhona 99745726/9890zzzzz^87563 przez Tokszoł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze dwie takie już w pasku.

post-69299-0-74154900-1392467995_thumb.jpg

post-69299-0-20175400-1392467997_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.