Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Fredzior

Wymiana akumulatora w U600 Citizen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałem sie przywitać ,mam na imię Tomasz i pasjonuję się zegarkami od dawna ,na codzień 'robie' elektronikę w RTV i czasem dłubię w zegarkach ,ale tu jestem samoukiem..

Chciałbym wymienic akumulator z mechanizmie Citizena SkyHawk AT U600.Padł po 2 latach . Czy wymiana wiąże się z rozebraniem mechanizmu ? czy ew akumulator jest łatwo dostępny.Rozkładałem wiele zegarków o podobnej architekturze ale tego modelu nie Ew  gdzie ew można kupic akumulator Czy ktoś mógłby polecić serwis ktory to robi i specjalizuje sie w tym ? w/g info z sewisu akumulator to 295-758 ,miałbym blisko do Szczecina np 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akumulatory na ogół wymienia się równie łatwo jak zwyczajną baterię w zwyczajnym kwarcu. Serwis podał Ci oznaczenie akumulatora jako numer w katalogu części zamiennych Citizena, a jest to po prostu Panasonic CTL920F ze specjalnym konektorem w komplecie. Te same akumulatory stosowane są w wielu modelach, różnią się tylko właśnie owym konektorem. Pozostaje jedynie kwestia, czy dałoby się go przełożyć ze starego akumulatora. Najłatwiej będzie zegarek otworzyć i sprawdzić czy istnieje taka możliwość, dla pewności spisać oznaczenie z akumulatora i poszukać takiego na ebayu, podejrzewam że wyjdzie taniej niż w serwisie.

295-7580.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tez taki znalazłem ,wydaje sie jednak ze konektor jest zgrzewany w procesie produkcji z biegunem akumulatora ,Musi to byc pewne i mocne połączenie z racji tego ze zegarek poddawany jest róznym wstrząsom Myślę że daloby się wlożyć okragły akumulator 920 a blaszke po prostu podlożyć o ile konstrukcja zegarka pozwoli przytrzymać blaszkę na miejscu zapeniając przy tym należne połączenie elektryczne mówie tu o braku okresowych przerw na skutek drgań np Niestety zgrzewanie odpada a lutowanie akumulatorka do blaszki zapewne skonczy sie jego uszkodzeniem..Wiec trzeba bedzie poszukac oryginalnego 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobrze kombinujesz,

jeżeli aku ma coś zgrzane to nie radzę kombinować np z lutowaniem,

są firmy, które robią takie cuda, ale przy jednej sztuce będzie to nieopłacalne,

sugeruję szukać gotowego produktu na stronach typu watchband...

przyjemniej jest jeżeli trafi się na zegarek, który takich kombinacji nie posiada,

no ale tu nie mieliśmy tej przyjemności,

pomysł, który podajesz może zadziałać,

jaką cenę zaśpiewał serwis za katalogowy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serwis Anyro -chyba tak to się pisze chce 70zł więc jeszcze ujdzie sęk w tym że ..nie mają..zamawiają po kilka ale kiedy będzie nie wiadomo,..Bedę w Berlinie jutro to poszukam autoryzowanego serwisu podobno jest i miła obsługa .Na ebayU są bez problemu miedzy 25-40USD więc też nie ma tragedii właśnie te dedykowane .Wymiana też bez problemowa jak widać na foto

post-69750-0-02682600-1392704483.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim wypadku Polski serwis chce normalne pieniądze. Nie widzę sensu kontunuowania tego tematu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.