Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

83marlin

Robert Brandt - stary złoty zegarek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Mam pytanie w sprawie naprawy zegarka. Mam stary zegarek Robert Brandt, który jest nakręcony ale nie chodzi, po ruszeniu wahadełka chodzi przez kilka-kilkanaście sekund i się zatrzymuje, zegarek leżał ponad pół wieku.

Czego mogłaby być to wina i ile może kosztować naprawa mechanizmu?

Ewentualnie czy ktoś zna namiary na skup starych złotych zegarków w Warszawie, oczywiście jako uszkodzonych (w zegarku brakuje też szkiełka, cyferblat jest uszkodzony a wskazówki delikatnie wygięte) wydaje mi się że zegarek jest z końca XIX lub początku XX wieku. Średnica około 40 mm.

Wydaje mi się że włożone trochę serca w ten zegarek może komuś przynieść dużo radości.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

PS. Nie chcę sprzedawać go na złom :)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Zdjęcia. Tarczy i mechanizmu.
A jak złoty zepsuty to każdy skup złota weźmie. Najpierw przydałyby się zdjęcia - będzie można ocenić być może co się z nim stało, a może i ktoś się zainteresuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę, nie są rewelacyjnie ostre ale może wystarczą ;)

Fajnie byłoby gdyby ten zegarek dostał drugie życie a nie poszedł na złom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boże NIE....

83marlin nie sprzedawaj zegarka jako złomu ostatnia głupota.

Tak jak mój przedmówca zasugerował daj zdjęcia tarczy i werka może jest wart naprawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie nie chcę bardzo oddawać go na złom, ma swoją historię ten zegarek. Wydaje mi się że usterka nie jest poważna, ale tylko mi się wydaje bo nie znam się na mechanizmach zegarków, możliwe że wystarczy oczyścić i nasmarować.

PS, zdjęcia dodałem do posta. Wszystko jest :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do naprawy to znam kogoś kto mógłby Ci pomóc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się że usterka nie jest poważna, ale tylko mi się wydaje bo nie znam się na mechanizmach zegarków, możliwe że wystarczy oczyścić i nasmarować.

Tak sie składa ze jakiś czas temu miałem identyczny problem z kieszonkowcem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znasz kogoś z Warszawy? Ile takie coś może kosztować, bo wiesz... nie przelewa mi się, jestem rencistą. Nastawiam się bardziej na sprzedaż w dobre ręce. Ale kto wie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znasz kogoś z Warszawy? Ile takie coś może kosztować, bo wiesz... nie przelewa mi się, jestem rencistą. Nastawiam się bardziej na sprzedaż w dobre ręce. Ale kto wie...

Pogadaj z Romanem jeśli on sie nie podejmie to nie wiem.

http://zegarkiclub.pl/forum/user/27334-kieszonkowe/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@83marlin - jeśli oddasz ten zegarek na przetop, to obiecuję Ci, że Cie znajdę i uduszę!

Chłopie, chcesz stareńkiego, kluczykowego, kwadransowego repetiera z wychwytem cylindrowym oddawać na złom? :o

Bój się Boga! Przecież to kawałek zegarmistrzowskiej historii. Przeżył ze 150 albo i więcej lat a Ty go na przetop?

Nawet jeśli nie uda Ci sie naprawić, to lepiej go sobie zostawić, albo po prostu sprzedać jako zegarek komuś, kto go doceni, niż zrobić z niego pierścionek...

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@83marlin - jeśli oddasz ten zegarek na przetop, to obiecuję Ci, że Cie znajdę i uduszę!

Chłopie, chcesz stareńkiego, kluczykowego, kwadransowego repetiera z wychwytem cylindrowym oddawać na złom? :o

Bój się Boga! Przecież to kawałek zegarmistrzowskiej historii. Przeżył ze 150 albo i więcej lat a Ty go na przetop?

Nawet jeśli nie uda Ci sie naprawić, to lepiej go sobie zostawić, albo po prostu sprzedać jako zegarek komuś, kto go doceni, niż zrobić z niego pierścionek...

Artur, w tym sęk że też go nie chcę oddać na przetop ale już to pisałem :) Szkoda mi byłoby go sprzedać komuś kto go nie doceni.

Mam nadzieję że naprawa nie jest kosztowna, ale mam przeczucie że nie jest :)

Słyszałem o zegarmistrzu w Warszawie na Złotej przy elektrycznej szkole, że warto do niego zajrzeć.

Najgorsze jest to, tak jak pisałem, że mi się nie przelewa.

Poza tym zegarek tylko leży i nawet nikogo nie cieszy, wiem że może komuś dać uśmiech wielkości banana.

Widziałem Brandt'a w dobrym stanie, oczywiście ładniejszego na srebrnym cyferblacie, to dopiero perełka a cena mówiła sama za siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Datuje go na lata pomiędzy 1840-1870. Repetiery to zegarki wybijające godziny. Są one bardzo rzadkie - więc dramatem i ekonomicznym, i kolekcjonerskim byłoby oddanie go na złom!

Razem z Arturem Cię zadusimy!

Napraw go, jeśli chcesz to sprzedaj, ale jeszcze lepiej - daj dzieciom :)

ps. Louis Brandt był twórcą Omegi. Ciekawe, czy rzeczony Robert miał z nim cos wspólnego z twórcą słynnej manufaktury...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest nas już trzech :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Datuje go na lata pomiędzy 1840-1870. Repetiery to zegarki wybijające godziny. Są one bardzo rzadkie - więc dramatem i ekonomicznym, i kolekcjonerskim byłoby oddanie go na złom!

Razem z Arturem Cię zadusimy!

Napraw go, jeśli chcesz to sprzedaj, ale jeszcze lepiej - daj dzieciom :)

ps. Louis Brandt był twórcą Omegi. Ciekawe, czy rzeczony Robert miał z nim cos wspólnego z twórcą słynnej manufaktury...?

WOW, nie spodziewałem się że jest tak stary. Z historyjki, którą opowiedziała mi babcia, wynika że ten zegarek nawet był schowany a raczej zakopany chyba podczas II wojny światowej. Ale już dokładnie nie pamiętam. Bezużyteczny leżał później u dziadków, chyba jako zabezpieczenie na gorsze czasy. Ale nie jest traktowany jako pamiątka rodzinna, pewnie dlatego że nie jest na chodzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy, dajcie znać, gdzie mógłbym oddać go do naprawy w perfekcyjne ręce?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Warszawie do Zbigniewa na ulice Piekna . Nie znam nikogo lepszego i on robił większość moich vintage

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Warszawie do Zbigniewa na ulice Piekna . Nie znam nikogo lepszego i on robił większość moich vintage

Ok, dziękuję bardzo. A orientujesz się ile może kosztować samo szkło + cylinderek? Tzn jakiego rzędu to może być kwota? Czy już lepiej dowiadywać się u Zbigniewa na Pięknej? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

On powie najlepiej.

ps. Zegarek Dziadków to pamiątka, więc ani myśl jej sprzedawać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Wam, trochę inaczej teraz podchodzę do zegarków, oczywiście tych starych :) kurde... to chyba zaraźliwe :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde... to chyba zaraźliwe :D

Nie inaczej :D

Cieszę sie i życzę owocnej zegarkowej przygody :) Zaczynasz od bdb okazu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.