Yarpen 0 #1 Napisano 28 Marca 2014 Po paru latach użytkowania prostego zegarka CASIO AQF-102W - zaczęła siadać bateriaZegarmistrz mi ją wymienił na miejscu w zakładzie i... zaczęły się dziać cuda- zupełnie poznikały dotychczasowe funkcje (!)- był jakiś stoper - ale wyświetlał setne sekundy w górnym rzędzie wyświetlacza - a nie w postaci MM SS ss jak do tej pory- pojawiły się funkcje MOON i TIDE - których jako żywo w tym zegarku nigdy nie było - a jak zdążyłem wygooglać są w zegarkach tej marki innych serii- na niektórych ekranach pojawiały się symbole spoza alfabetu łacińskiego A-Z i 0-9 - np. jakby lustrzane odbicie litery C To co zauważyłem - dekielek był założony o 180 stopni źle (przekręcony o 180 stopni) Generalnie zegarek przestał się do czegokolwiek nadawaćPoszedłem dzisiaj do zegarmistrza, pan najpierw nie bardzo chciał uwierzyć w to co mówię, ale ostatecznie otworzył go jeszcze raz, wyjął baterię, chyba znalazł coś w rodzaju RESET i po ponownym włożeniu baterii - chyba wszystko wróciło do normy Słyszeliście kiedyś o czymś takim? Żeby w zegarku włączył się jakiś dziwny - nie wiem jak to nazwać - tryb? w którym zegarek działa zupełnie inaczej?Ot taka piątkowa ciekawostka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #2 Napisano 28 Marca 2014 Oczywiście, że słyszeliśmy. Reset przy wymianie baterii to podstawa elektronicznego zegarmistrzostwa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarpen 0 #3 Napisano 31 Marca 2014 Trochę nieprecyzyjnie zadałem pytanie przyznam że dla mnie było to zaskoczeniem - trochę tak, jakby po wymianie baterii w odtwarzaczu DVD pojawiło się w menu odtwarzanie płyt BlueRay albo w stereofonicznym wzmacniaczu - menu dźwięku 5.1 W każdym razie cieszę się że zegarek działa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #4 Napisano 31 Marca 2014 Casio czasami stosuje zabieg "ukrywania" funkcji - najwidoczniej z ekonomicznego punktu widzenia korzystniej jest wyprodukować jeden moduł i po lekkim przeprogramowaniu montować go do kilku różnych modeli. Na przykład w ten sam sposób "spokrewnione" są ze sobą G-7900 oraz Mudman G-9000 i co ciekawe - najpierw wprowadzono na rynek G-9000, a dopiero później G-7900 z odblokowanymi funkcjami MOON i TIDE. Mudman po wymianie baterii bez resetu także potrafi zgłupieć. Wśród ukrytych funkcji serwisowych znaleźć można opcję pozwalającą na określenie "modułu-matki" że tak to określę z braku lepszego pomysłu. Tu na przykładzie G-7900 (3031 to właśnie moduł zainstalowany w Mudmanie). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Mayo #5 Napisano 31 Marca 2014 Miałem tak raz ze swoim edifice'em po wymianie baterii w zegarku dwa klawisze zaczęły działać na odwrót i jakieś tam funkcje trochę się różniły, pomogło ponowne wyjęcie i włożenie baterii. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach