Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Yarpen

AQF-102W - ciekawostka

Rekomendowane odpowiedzi

Po paru latach użytkowania prostego zegarka CASIO AQF-102W - zaczęła siadać bateria

Zegarmistrz mi ją wymienił na miejscu w zakładzie i... zaczęły się dziać cuda

- zupełnie poznikały dotychczasowe funkcje (!)

- był jakiś stoper - ale wyświetlał setne sekundy w górnym rzędzie wyświetlacza - a nie w postaci MM SS ss jak do tej pory

- pojawiły się funkcje MOON i TIDE - których jako żywo w tym zegarku nigdy nie było - a jak zdążyłem wygooglać są w zegarkach tej marki innych serii

- na niektórych ekranach pojawiały się symbole spoza alfabetu łacińskiego A-Z i 0-9 - np. jakby lustrzane odbicie litery C

To co zauważyłem - dekielek był założony o 180 stopni źle (przekręcony o 180 stopni)

Generalnie zegarek przestał się do czegokolwiek nadawać

Poszedłem dzisiaj do zegarmistrza, pan najpierw nie bardzo chciał uwierzyć w to co mówię, ale ostatecznie otworzył go jeszcze raz, wyjął baterię, chyba znalazł coś w rodzaju RESET i po ponownym włożeniu baterii - chyba wszystko wróciło do normy

Słyszeliście kiedyś o czymś takim? Żeby w zegarku włączył się jakiś dziwny - nie wiem jak to nazwać - tryb? w którym zegarek działa zupełnie inaczej?

Ot taka piątkowa ciekawostka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że słyszeliśmy. Reset przy wymianie baterii to podstawa elektronicznego zegarmistrzostwa. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę nieprecyzyjnie zadałem pytanie :P przyznam że dla mnie było to zaskoczeniem - trochę tak, jakby po wymianie baterii w odtwarzaczu DVD pojawiło się w menu odtwarzanie płyt BlueRay albo w stereofonicznym wzmacniaczu - menu dźwięku 5.1 ;)

W każdym razie cieszę się że zegarek działa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Casio czasami stosuje zabieg "ukrywania" funkcji - najwidoczniej z ekonomicznego punktu widzenia korzystniej jest wyprodukować jeden moduł i po lekkim przeprogramowaniu montować go do kilku różnych modeli. Na przykład w ten sam sposób "spokrewnione" są ze sobą G-7900 oraz Mudman G-9000 i co ciekawe - najpierw wprowadzono na rynek G-9000, a dopiero później G-7900 z odblokowanymi funkcjami MOON i TIDE. :)

Mudman po wymianie baterii bez resetu także potrafi zgłupieć. :)

3371806061_a154af037f_o.jpg

Wśród ukrytych funkcji serwisowych znaleźć można opcję pozwalającą na określenie "modułu-matki" że tak to określę z braku lepszego pomysłu. :P Tu na przykładzie G-7900 (3031 to właśnie moduł zainstalowany w Mudmanie).

100_5060psqz.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mayo

Miałem tak raz ze swoim edifice'em po wymianie baterii w zegarku dwa klawisze zaczęły działać na odwrót i jakieś tam funkcje trochę się różniły, pomogło ponowne wyjęcie i włożenie baterii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.