czerralf 28 #1 Napisano 13 Kwietnia 2014 Witam grono kolegow i kolezanek. Otrzymalem od kolegi zrujnowany zegar. Zegar jest duzy i nie przypomina mi typowych konstrukcji Junghansa (za malo wiem, i za malo widzalem) . Na wahadle jednak znajduje sie gwiazda, ktora kojazy mi sie z ta marka. Z tad moja teza ze moze jest to Jung. Zegar jest nie kompletny, wszystkie czesci odpowiedzialne za wybijanie godzin zostaly usuniete, jednak zegar pracuje. Chce troche sie nim zajac, moze nie warto go odnawiac? Taka ciekawostka moim zdaniem. Napiszcie co o tym sadzicie. Pozdrawiam R. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #2 Napisano 13 Kwietnia 2014 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dobryduch 18 #3 Napisano 13 Kwietnia 2014 Możliwe że to junghans chociaż głowy nie dam.A co do tego czy warto odnawiać? każdy zegar zasługuje zeby go reanimować 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #4 Napisano 13 Kwietnia 2014 Ozdoby tego typu nic nie oznaczają miałem kilka zegarów z tego typu gwiazdami zamontowanymi i nie były to junghansy. Mechanizm podobny do Wernera lub T. Haller ale to może Piotr na 100% potwierdzi. Sporo braków w mechanizmie widać. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #5 Napisano 13 Kwietnia 2014 Ozdoby tego typu nic nie oznaczają miałem kilka zegarów z tego typu gwiazdami zamontowanymi i nie były to junghansy. Mechanizm podobny do Wernera lub T. Haller ale to może Piotr na 100% potwierdzi. Sporo braków w mechanizmie widać.Dzieki za podpowiedzi. Tak brakow jest sporo. Mnie zastanawia co to moze byc, na wiekszych elementach tego mechanizmu sa cyfry 12,-zwiodla mnie ta gwiazda na wahadle. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #6 Napisano 13 Kwietnia 2014 Musimy poczekać na mądrzejsze głowy ) Junghans raczej to nie jest a 12 to numer mechanizmu. Może ktoś przerobił zegar tak żeby mu nie hałasował ciągłym bim bam bo spirali w sankach też nie ma. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #7 Napisano 13 Kwietnia 2014 Musimy poczekać na mądrzejsze głowy ) Junghans raczej to nie jest a 12 to numer mechanizmu. Może ktoś przerobił zegar tak żeby mu nie hałasował ciągłym bim bam bo spirali w sankach też nie ma.Tak to smutne, to co z zegara pozostalo optymizmem nie tryska. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #8 Napisano 13 Kwietnia 2014 Pogrzebie w swoich zasobach może znajdę podobny to będzie dawca 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #9 Napisano 13 Kwietnia 2014 Żeby zamieszać. Wieszak wygląda na wyrób RSM z Mühlheim. To linkowiec : A tutaj werk RSM z początków produkcji (około 1882) 1884 (w tle wieszak z podobnym maszkaronem) Zdjęcia z NAWCC/Hubby. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #10 Napisano 13 Kwietnia 2014 Piotrze wcale nie namieszałeś po prostu co fachowiec z wiedzą to fachowiec 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #11 Napisano 13 Kwietnia 2014 To jeszce podpis na bebnie sprezynowym: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
docent 1 #12 Napisano 13 Kwietnia 2014 To i ja dokleje fotke werku RSM'a którego niedawno miałem. Ktoś mu wymontował wszystko co z biciem związane było- pewnie miał paskudne bicie ;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #13 Napisano 18 Kwietnia 2014 Troche walki w garazu i zegar wyglada tak: Podpowiedzcie jak mogla wygladac korona do tego RSM - a. Mysle ze uda mi sie doprowadzic go mozliwie do stanu kiedy opuscil miejsce w ktorym zostal zrobiony. Pozdrawiam R. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #14 Napisano 18 Kwietnia 2014 Piękna robota!!! Nie powiedział bym że to ten sam zegar. Ale mechanizm typu chodzik w dalszym ciągu ??? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #15 Napisano 18 Kwietnia 2014 Piękna robota!!! Nie powiedział bym że to ten sam zegar. Ale mechanizm typu chodzik w dalszym ciągu ???Dzieki, to moja pierwsza praca tego typu- nie jest idealnie. Zdziwilem sie ze pod trzema warstwami farby zachowala sie orginalna politura. Niestety mechanizm na razie typu chodzik. Moze cos sie znajdzie na dawce. Pozdrawiam R. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #16 Napisano 18 Kwietnia 2014 Nie mam niestety nic takiego. Grunt że zegar wrócił do oryginalnego stanu i wygląda super. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #17 Napisano 19 Kwietnia 2014 Czesc,Gratulacje. Mam taki mech RMS, https://plus.google.com/photos/101643811603197206925/albums/5946109390008600113?banner=pwaW wersji 26 ale sekcja bicia moze pasowac.Moge wyslac i sprawdzisz. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #18 Napisano 20 Kwietnia 2014 Czesc,Gratulacje. Mam taki mech RMS, https://plus.google.com/photos/101643811603197206925/albums/5946109390008600113?banner=pwaW wersji 26 ale sekcja bicia moze pasowac.Moge wyslac i sprawdzisz.Czesc, napisz prosze na priw. jaka ciebie interesuje kwota za ten werk/mechanizm . Pozdrawiam R. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wagro56 108 #19 Napisano 24 Kwietnia 2014 Troche walki w garazu i zegar wyglada tak: IMG_1920.JPG Podpowiedzcie jak mogla wygladac korona do tego RSM - a. Mysle ze uda mi sie doprowadzic go mozliwie do stanu kiedy opuscil miejsce w ktorym zostal zrobiony. Pozdrawiam R.Trochę więcej niż trochę tej "walki" musiało być. Chylę czoło, gratulacje! Czy w dolnej desce i w brodzie ma otwory do "laufrów"? Pozdrawiam. Waldek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #20 Napisano 24 Kwietnia 2014 Dziekuje.W zegarze brakuje korony-ale juz wiem jaka powinna byc. W skrzyni tez brakuje brody. "Laufrow"-sterczynek w/g mojej wiedzy ten zegar nie posiadal. Pozdrawiam R. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #21 Napisano 25 Kwietnia 2014 Mam podobnego. Prawdopodobnie Carl Werner. Potezny zegar.https://plus.google.com/photos/101643811603197206925/albums/6006137270646593841?banner=pwaSterczynki gorne wychodza z korony. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pirx65 42 #22 Napisano 25 Kwietnia 2014 WitamWygrzebałem u kumpla na złomie takie coś, zegar raczej mały ,średnica tarczy 135 mm.Jestem totalnym laikiem w tych sprawach ,dlatego prośba o poradę.Jakie to lata ,czy to mechanizm od zegara wiszącego czy stojącego ,i czy ma na tyle jakąś wartośc,żeby myślec o skompletowaniu go /co dla laika może byc trudne/. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #23 Napisano 25 Kwietnia 2014 Wiszący. Werk wykonano w 2 połowie 1910 roku. Skrzynka była w eklektycznym stylu. Może np taka (długości wahadła na podstawie tego zdjęcia nie da się podać, były różne warianty): 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #24 Napisano 25 Kwietnia 2014 Witam was. Co mozecie powiedziec o tym Junghansie, urokliwy nie jest ale mechanizm ciekawy na pelnej plycie.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #25 Napisano 25 Kwietnia 2014 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach