Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

ch24.pl

Basel 2014: Nowe chronografy Patek Philippe

Rekomendowane odpowiedzi

:D Kolega Lestaf jest specem w tym temacie. Ale może kilka faktów - system dzisiejszego pomiaru czasu(godziny, minuty, sekundy itd.) zawdzięczamy Sumerom czy to przypadek, że ówcześni artyści sumeryjscy przedstawiając swoich bogów i królów zaznaczali drobiazg na ich nadgarstkach. Oczywiście nie wiedzieli oni co to jest, oczywiście to zbieg okoliczności :rolleyes: , przecież 5-6 tys. lat temu i więcej nie mogło być zegarków naręcznych...

Oczywiście wiem, ze to wygląda jak bransoletki z wizerunkiem słońca, ale Sumerowie znali nasz układ słoneczny a ich bogowie pochodzili z poza układu słonecznego.

To oczywiście humorystyczny akcent ;) , jednak nie można o nim zapominać i ten podział który zawdzięczamy Sumerom to oczywiście również przypadek...

Same celowe oczywistości i przypadki.

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Historia pierwszego zegarka naręcznego jest trochę bardziej skomplikowana. Bezsprzecznie Berguet był przed Patkiem, ale czy był pierwszy ?. Mam wątpliwości graniczące z pewnością, że nie. Zgłębiając pogmatwaną historię zegarmistrzostwa nieraz opadała mi szczęka no ale do rzeczy. Najstarsza wzmianka z jaką ja się spotkałem dotyczy roku 1571. To właśnie wtedy królowa Elżbieta I Tudor otrzymała od swojego kochasia - Roberta Dudleya, czasomierz naręczny.

Być może mój angielski jest zbyt słaby [jeśli tak to prosze poprawić]

ale wg tego to był zegarek raczej "naramienny"-noszony prawdopodobnie jak dzisiejsza damska torebka  niżli nadgarstkowy....

"........The concept of the wristwatch goes back to the production of the very earliest watches in the 16th century. Elizabeth I of England received a wristwatch from Robert Dudley in 1571, described as an arm watch"

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Magik.

Być może mój angielski jest zbyt słaby [jeśli tak to prosze poprawić]

ale wg tego to był zegarek raczej "naramienny"-noszony prawdopodobnie jak dzisiejsza damska torebka  niżli nadgarstkowy....

"........The concept of the wristwatch goes back to the production of the very earliest watches in the 16th century. Elizabeth I of England received a wristwatch from Robert Dudley in 1571, described as an arm watch"

Zasadniczo masz rację choć w potocznym rozumieniu całą kończynę górną uznaje się za rękę. Może to i trochę naciągane, ale tak jest. Jak piłkarz zablokuje piłkę przedramieniem, to dostaje kartkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D Kolega Lestaf jest specem w tym temacie. Ale może kilka faktów - system dzisiejszego pomiaru czasu(godziny, minuty, sekundy itd.) zawdzięczamy Sumerom czy to przypadek, że ówcześni artyści sumeryjscy przedstawiając swoich bogów i królów zaznaczali drobiazg na ich nadgarstkach. Oczywiście nie wiedzieli oni co to jest, oczywiście to zbieg okoliczności :rolleyes: , przecież 5-6 tys. lat temu i więcej nie mogło być zegarków naręcznych...

attachicon.gifasumer-4-ptak.jpg

attachicon.gifel_baul.jpg

Oczywiście wiem, ze to wygląda jak bransoletki z wizerunkiem słońca, ale Sumerowie znali nasz układ słoneczny a ich bogowie pochodzili z poza układu słonecznego.

To oczywiście humorystyczny akcent ;) , jednak nie można o nim zapominać i ten podział który zawdzięczamy Sumerom to oczywiście również przypadek...

Same celowe oczywistości i przypadki.

Masz racje Piotr , ogladalem wytawe z British Museum i faktycznie zwrocilem na to uwage . Spedzilem tam dwa dni, i jestem pewien ze na jednym z nich pisalo Rolex  :) .

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Magik.

Masz racje Piotr , ogladalem wytawe z British Museum i faktycznie zwrocilem na to uwage . Spedzilem tam dwa dni, i jestem pewien ze na jednym z nich pisalo Rolex  :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz racje Piotr , ogladalem wytawe z British Museum i faktycznie zwrocilem na to uwage . Spedzilem tam dwa dni, i jestem pewien ze na jednym z nich pisalo Rolex :) .

Nie pamiętasz może modelu ? To zapewne jakaś historyczna linia.

Rolex pierwszym zegarkiem z którym obcy przybyli na Ziemię :)

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Magik.

Nie pamiętasz może modelu ? To zapewne jakaś historyczna linia.

Rolex pierwszym zegarkiem z którym obcy przybyli na Ziemię :)

Słyszałem, że oni podobno mieli podróby. Podobno kupili je od tych gości z Neptuna. Uznali, że skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać. Jak wieść gminna niesie, w temacie zegarków edukował ich niejaki Jeremy Clarkson. Dlatego najpopularniejszą firmą w kosmosie już w starożytności była Omega  :D.

PS. Jeszcze trochę i nasz wszystkich u czubków zamkną  :lol:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słyszałem, że oni podobno mieli podróby. Podobno kupili je od tych gości z Neptuna. Uznali, że skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać. Jak wieść gminna niesie, w temacie zegarków edukował ich niejaki Jeremy Clarkson. Dlatego najpopularniejszą firmą w kosmosie już w starożytności była Omega  :D.

PS. Jeszcze trochę i nasz wszystkich u czubków zamkną  :lol:.

A w Alpach kosmici wybudowali centrum zegarkowe...czego pozostałości są do dziś,i to fakt :D

Może i Rolex jest pierwszy[kosmos],to Omegę wynalazł Grek -ten sam co demokrację :D

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Magik.

A w Alpach kosmici wybudowali centrum zegarkowe...czego pozostałości są do dziś,i to fakt :D

To prawda, nawet w książkach zegarmistrzowskich o tym piszą !  :). Podobno przybyli z planety Hugen dlatego ludzie nazwali ich Hugenotami  :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To prawda, nawet w książkach zegarmistrzowskich o tym piszą !  :). Podobno przybyli z planety Hugen dlatego ludzie nazwali ich Hugenotami  :D.

Tylko te ich czekoladki psują obraz....kosmiczny :D :D

Tu ciekawa strona-The Development of the Wristwatch - Vintage Watch Straps

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.