Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

domzal

Montblanc - potwierdzenie oryginalności

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Kieruje się do Państwa z zapytaniem o oryginalność pewnego zegarka. Zegarek dawno temu odnalazłem na strychu, bardzo mi się spodobał, zadbałem o niego jak nalezy, wyczyściłem, wypucowałem, skróciłem bransoletkę, wymieniłem baterię i zacząłem go używać. Pewnego dnia napotkałem na identyczny gdzieś w internecie i widziałem, że sporą sumę on kosztuje. Zacząłem interesować się jego historią. Jak się dowiedziałem, mój tata otrzymał go od jakiegoś swojego przyjaciela z Rosji, później z niewiadomych przyczyn rzucił go w kąt i tak przeleżał sobie wiele lat. Posiada widoczne ślady użytkowania, zadrapania na szkiełku i obdrapania bransoletki. Jak niedawno odkryłem nie działa w nim stoper, przyciski górny i dolny po prostu się wciskają bez żadnej reakcji. Powiedzcie mi proszę, czy to zegarek oryginalny? Na ile można go w obecnym stanie wycenić, aby trafił do kogoś kto się na tym zna i zadba o niego w należyty sposób?

Serdecznie pozdrawiam

post-71354-0-74198900-1398177980_thumb.jpg

post-71354-0-68509300-1398178002_thumb.jpg

post-71354-0-84759900-1398178017_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Nie znam się na tej marce, więc nie bierz moich słów za wyrocznię, ale koperta i tarcza (na tyle na ile da się ją zobaczyć - przydałoby się dobre zdjęcie na wprost) wygląda jak Montblanc Meisterstuck Chrono Automatic, tyle że nie jest automatic, nie widać cyklopa na datę, ma inne (i naprawdę marnie wyglądające) przyciski i koronkę oraz na krawędzi koperty ma napis montblanc zamiast meisterstuck, porównaj choćby z: http://www.ebay.com/itm/MONTBLANC-MEISTERSTUCK-SPORT-7034-CHRONOGRAPH-STEEL-MENS-WATCH-/251505269759

Do tego deklowy numer 7022 w przypadku Meisterstucka dotyczy pióra, nie zegarka.

Podsumowując - nie potwierdzam oryginalności, ale też i nie stwierdzam, że na pewno jest to podróbka. Dla pewności potrzebne dobre foto tarczy i mechanizmu.

Edit: PODRÓBKA.

Znalazłem aukcję modelu o dokładnie tych samych oznaczeniach limitki i serii: http://www.ebay.co.uk/itm/MONTBLANC-MEISTERSTUCK-Herrenuhr-VINTAGE-80s-/220812499708 biorąc pod uwagę styl aukcji, osiągniętą cenę i informację w jej treści, że to automat, to stawiam jednak mocno na podróbkę.

Dodaj do tego brak przerwy między water i resist, "75 yseas of passion (...)" i "Swiss Wade" - zerowa wartość złomu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za uzyskane odpowiedzi, podsyłam jeszcze zdjęcie tarczy dla pewności.

post-71354-0-17604900-1398181357_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Zdecydowanie podróba modelu z mojego pierwszego postu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wartość zerowa = podróba :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też specem nie jestem ale podróbka na 100%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.