Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Jan M. Krawczyk

Zegarek Royce

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W rodzinnych zbiorach znalazł się zegarek, o którym nie udało mi się nic na forum znaleźć. Nie wiem też co to jest za firma, ani nie znam jej historii. Gdy pytałem się o to skąd się wziął, powiedziano mi że to jakiś ruski zegarek, który ktoś kiedyś gdzieś kupił. Po otworzeniu zobaczyłem, że na mechanizmie napisane jest swiss made. Oprócz tego nigdzie nie znalazłem cyrylicy, więc już taki do końca pewien o jego ruskości nie jestem. Czy ktoś mógłby mi pomóc w identyfikacji? Jakie to mniej więcej mogą być lata produkcji?

fbwdMHh.jpg

Hw50eXk.jpg

sXg04dl.jpg

Czas ma sens tylko wtedy, kiedy robi się z nim coś sensownego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek firmy Sylvan Kocher & Co. / Eska Mfg. Co. zarejestrowanej w Baltimore 19.05. 1930r.

W środku mechanizm szwajcarski z rodziny AS1158 z nabitym na półmostku balansu kodem importowym SXK, czyli dla ww firmy.

Zegarek myślę że z końcówki lat 40-tych

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy może ktoś mógłby mi coś więcej powiedzieć o tej firmie? Z tego co zrozumiałem, to jakaś mała firma z USA, która kupowała mechanizmy szwajcarskie, tak? Nie udało mi się nic więcej na jej temat znaleźć, więc zakładam że to jakiś twór bez większego znaczenia. Czy może się mylę i warto się zastanowić nad odnowieniem tego zegarka?

Z góry dziękuję za informacje i opinie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Firma jakich wiele... Co rozumiesz przez odnowienie? Każdy w miarę nieźle zachowany zegarek w zasadzie warto doprowadzić do stanu używalności, jeśli koszta nie są szalone. Nawet jeśli to absolutny no-name. Tutaj masz brudną kopertę, możesz sam ją oczyścić, bez robierania zegarka. Wacik kosmetyczny, patyczki do uszu i do roboty... Jeśli mechanizm jest sprawny, to pewnie czyszczenie w zegarmistrza. W granicach kilkudziesięciu zeta. Tarcza dobra, wskazówki ok, szkło do polerki flanelką i będzie ok. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wszystkim za pomoc oraz informacje. Sam bym tego na pewno nie znalazł.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.